Skatmor
CITAT
Sluta att klippa gräsmattan och gå i stället ut och leta fjärilar. Så kan du hjälpa miljön och fjärilarna, som hotas av det moderna jord- och skogsbruket, och även av nedlagda regementen och nedgrävda elledningar.


Det är synd att så många fjärilsarter försvinner i snabb takt. Om många energiska odlare avstår från att ha en perfekt gräsmatta och låter gräset växa så kanske några fjärilsarter kan räddas.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=5...sRenderType=2DN
farbror B
Nog mest kommunernas stora gräsytor i anläggningarna och liknande han menar. De små gräsytorna hemma har mindre betydelse i sammanhanget.
Men jag håller med artikeln, ängen med alla blommor var det längesen man såg. Tänk efter själva, när hörde du en gräshoppa senast? När jag var liten fanns dom överallt och hoppade över picknickfilten..
Rossi
Jag försöker i alla fall att locka till mig fjärilarna genom att vi har rätt många fjärilsbuskar (syrenbuddlejor) på tomten.
Lars-Olof Arvids
Jag tror ändå inte att vi ska förringa de små gräsytorna vi har hemma. Om alla avsatte en liten bit av sin gräsmatta som äng där gräs och blommor fick växa fritt (eller sådde in ängsblommor) skulle det sammanlagt kunna bli väl godtagbara livsmiljöer för en del fjärilar som nu har det svårt. Alla behöver ju inte gå så långt som jag, som har gjort om hela gräsmattan ovanför huset till äng, men de flesta har nog ändå plats till lite ängsblommor som fjärilarna gillar. På min äng spelar gräshopporna på sensommaren, och det är gott om fjärilar, humlor, bin och annat myller. Men det finns förstås områden där jag också kan bli bättre. Den lilla dammen för vattenlevande mångfald som jag har funderat på i åtminsone ett år har det t ex inte blivit något av än... smile.gif

Olle
Rossi
Vi har tänkt att minska på vårt grönsaksland som f.n. är ca. 70 kvm stort. Det var tänkt att vi skulle så gräs på den plätten och det vore väl kanske en bra idé att ha lite sommarblommor där. Det ska vi ha i åtanke!
Lars-Olof Arvids
Buddleja och ängsblommor blir en härlig kombination! Om du dessutom börjar läsa lite om vilka värdväxter olika larver vill ha, kan du nog få en fin miljö för fjärilarna under hela deras livscykel!

Olle
amaira
CITAT (Lars-Olof Arvids @ 26-04-2005, 13:50)
Jag tror ändå inte att vi ska förringa de små gräsytorna vi har hemma.

Nä precis!

Man kan också försöka ha några blommor som ger nektar tidigt på året, och sent på året. T.ex krokus och kärleksört.

Har man en sälg på tomten så är de en av de tidigaste och viktigaste näringskällorna den tidigaste årstiden!
Gossen Ruda
Det är inte fel att ha lite äng i trädgården men nån större betydelse har det nog inte. Inte heller att ha vissa nekterrika växter heller, mat hittar fjärilarna ändå. Kruxet är att larverna måste ha mat och det är där skon klämmer. Våra inhemska insekter har oftast inte så mycket nytta av våra införda växter i trädgårdarna. Jordbruket är den största boven i sammanhanget med borttagning av diken, odlingsrösen och annat som inte passar nu längre. Givetvis också kommunernas stora gräsmattor.
Blomstertanten
Det är ju inte så där jättekul när Kärleksörten och krassen blir helt kalätna av larver ! sad.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon