Full version: Flytta en syrenhäck
hillelill
Vi har en syrenhäck (ca 5-7m lång) som vi vill flytta. Är det någon som vet om det är möjligt att göra detta (den beskärdes i våras ganska kraftigt)? Vi skulle vilja flytta häcken till ett ställe ungefär 30-40 minuters bilväg från där den är nu och är osäker på om syrenen klarar sig om vi gör det? Hur ska man lämpligast gå tillväga, när ska man göra det (tidig vår??)? Jag vill ha alla tips och svar som tänkas kan om detta.

Tack på förhand!
Margith
Är det en vanlig lila syren?
Är det det, kan du lugnt gräva upp och flytta den i vår. Gör det så fort det går att gräva i backen. Bekymret är nog snarast att de har fruktansvärt mycket och tjocka rötter, som sträcker sig betydligt längre än man tror. Ta med så mycket rötter du kan, plantorna klarar sig även om du måste vara lite våldsam.
Men vet om, att du har syrenerna kvar på den ursprungliga platsen! Jag vet inget sätt att utplåna en vanlig syrén. Ja det skulle väl vara svart plast då, som får ligga ett par tre år... wink.gif
Kom också ihåg, att om du fraktar häcken på en vanlig släpvagn, så blir det fruktansvärt kallt där av vinddraget.
Cilla
Utöver det Margit skrev är det viktigt att hålla rötterna fuktiga under flytten. Och hålla vattnat under vår- och sommarsäsongen. Flyttad syrén kräver mycket vatten, därför kan det vara lättare att flytta på hösten.

En flyttad syrén kan ta lång tid på sig att blomma igen. 3-5 år är inte ovanligt.
Karin i Västergötland
Det där med att det kan ta tid innan de flyttade syrenerna blommar, det stämmer. Numera blommar våra syrener, men det dröjde nog 5 år eller så efter flytten.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon