Full version: Bloser det hos er?
Sidor: 1, 2
andersen
Vad jag förstår så är det orkan på västkusten hur långt har ovädret kommit i landet?



Hmm stavfel i rubriken går det att rätta till?
fruberglund
Tror inte det går att rätta till rubriken tongue.gif

Här bortanför Jönköping/Gränna blåser det full storm smile.gif Var precis ute och räddade Trädgårdstomten som blåst omkull inne på verandan.

Det knakar otäckt i hela huset och är rädd att strömmen snart går om vi har otur unsure.gif Bara väntar på att ett träd ska blåsa omkull över huset blink.gif

Hoppas bara träden och buskarna klarar sig så de inte går av utav blåsten:) Så här mycket tror jag bara det har blåst 1 gång förut sen vi flyttade hit.
Dzad
Måste vara en utråkad person eftersom jag tycker det är ganska intressant med extrema väder... Fast det är klart... inte om t.ex. träd o sånt kan falla ner på huset.

Åkte förbi Gränna våren 2003 just i början av maj... Fin utsikt från den där 1600-talsborgen på vägen ovanför. Satt och åt en smörgås på sluttningen nedanför och tittade ut över havet och mot Visingsö... dit vill jag nån gång. smile.gif
Vättern var väldigt blå tyckte jag... kanske var det för att man just genomgått en lång vinter.
Christer i Falköping
Här vid Hornborgarsjön blåser det rejält nu. Dessutom har det åskat en del och vi har haft ett mindre elavbrott. Jag har lite tur att skogen intill läar för stormen rätt rejält, annars hade det inte varit roligt nu.
Christer.
TeliaNet
jag bor i stan och lamporna blinkar, så visst blåser det.
cic
Bor i Jönköping (i stan) och , JA!, det blåser som tusan!! Knastrar i fönterrutorna och blinkar i lamporna.. ohmy.gif
Ralf
Blåser tidvis utav bara den. Trodd inatt att takt på växhuset, som sitter ihop med resten av huset, skulle blåsa av.

Direktlänk till Blåsten! smile.gif
andersen
Aj då nu hörde jag på nyheterna att blåsten har skördat dödsoffer.
cic
I sverige??!!
andersen
CITAT (cic @ 08-01-2005, 18:33)
I sverige??!!

Ja nerfallande träd på två bilar och två döda.


http://expressen.se/index.jsp?a=226714
zaaritha
Inte sett det! Hemskt!
Vi bor utanför Hjo, intill Vättern o vi har haft strömavbrott.
Takplåtar, tegelpannor, ett träd och en glasruta har blåst sönder!
Fel uttryckt:Alltså--takplåtar har blåst av o ut på ett gärde.
Tegelpannor har lossnat o krossats.
Ett träd blåste omkull o lade sej över hönshuset.
En glasruta på stallet krossades.
Lena
Här i Sundsvall är det kav lungt, men det regnar mycket så det är underkylt - 2 grader

Lena
zaaritha
Jag trodde det värsta skulle va´över nu!
Icke!
Det blir värre o värre här i Skaraborgs län.
mimmi på ekerö
Nu verkar ovädret ha tagit sig till östra delen av vårt avlånga land.
Fick gå ut och plocka in en ljusslinga i form av istappar som vi har på vår altan, den slängde väldigt oroväckande.

Vårt ljusträd blåste omkull så den fick jag också plocka in.
Hu undrar hur natten blir, jag tycker det är svårt att sova när det tjuter
och brakar ute. unsure.gif
Berith
Jaa, nog blåser det i Skaraborg! ohmy.gif Fast vi har klarat oss bättre än du zaaritha, här har inget blåst sönder. Peppar peppar.... Konstigt nog har vi kvar strömmen trots att det stormar så.
Inga från Närke
Här blåser det inte så mycket just nu, var lite mera på eftermiddagen men inte så att man kunde vara ute. Det är nu +5,2 C. Har även regnat under eftermiddagen men inte nu, i alla fall där jag bor.

Såg på aktuellt att det var många i Skåne, Småland o. runt Göteborg som hade drabbats och är utan ström, det är inte roligt. Hoppas att det går bra för alla på forumet som bor i dessa delar av Sverige. Vi får skänka dem en tanke ikväll och några dagar framöver. Enligt Sydkraft kommer det att ta tid.

PS! Under tiden jag skrev detta så har det faktiskt börjat mera att blåsa får se hur det blir under kvällen o natten. Skönt att det inte kommer från norr i alla fall. DS!
Anki på Öland
Om det blåser på Öland får ni gissa......... Träd ramlar, soptunnorna flyger runt, takpannor på vägen och halva samhället har elavbrott sedan någon timme. Här hos mig i utkanten lyser ljuset (och datorn) fortfarande, men när jag kom hem från jobbet för en stund sen såg jag att en av eternitplattorna från taket låg splittrad på vägen.
Anki
Tesa
3 döda i Skåne och 4 i Danmark..... sad.gif

Här i norra bohuslän har vi klarat oss bra...förmodligen tack vare Norge...Det blåser rejält men själv bor jag relativt "i lä" i min grop....och elen har vi kvar än så länge ...men jag har tappat upp vatten i stora tillbringare för säkerhets skull.....
Sylvia
OM det blåser här på Hisingen!! Hormen yyyylar som ett gäng osaliga själar och det ristar och smäller överallt!! Huu! unsure.gif
cic
112 funkar tydligen inte här i Jkpg nu.. Man häpnar över vad som sker. Sitter och tar ett glas rött med min kära och tittar på ovädret utanför. Ruskigt.
Annica i Sörmland
Här utanför Nyköping blåser det ordentligt. Det riktigt tjuter runt knutarna, men än så länge har inget gått sönder på vårt hus - vad vi vet. Men det verkar som om takplåtarna på grannens lilla bod har börjat tappa greppet. Katterna är i alla fall mest intresserade av att ligga inne och mysa - vilket matte är tacksam över!
Exotic
Ojj jaaaa vad det blåser i Mölndal det talade om att det liknade stormen 69
då lyfte taken och flög sad.gif

Men jag tycker det är otäckt när det tari så i huset...

Hoppas det stillar sig snart.

Exotic
zaaritha
Nu ger jag upp!
Vi har haft tre strömavbrott, se´n ca 4 tim tillbaka!
netaave
Här i Björklinge blåser det inte så farligt men regnar desto mera.
zaaritha
Ja--ett litet avbrott-från strömavbrott.....
Inga från Närke
Här blåser det lite grann bara idag. Vi är försonade från elavbrott och problem med telefonen.
Solen är på väg upp bakom träden, det verkar bli en rätt fin dag.
Tänker nu på de som har drabbats under natten och hoppas att det inte är för allvarligt för våra medlemmar på Odla.
Annlo
Hujedamej, vad det blåste även i inlandet hos oss i natt! Fy vad otäckt det är när det knakar o brakar i huset och man tänker på stora björken som står precis utanför....

Men nu har det visst dragit förbi rolleyes.gif !

Annlouice
Smekajsa
Huvva vad det blåst !!!

Mitt växthus har total havererat, kaputt !!! *gråter*

Strömlöst hela natten, kom tillbaka vid niotiden.
amaira
Här har det stormat rejält i natt, strömmen borta hela natten och en bit in på fm. Inga stora träd rasat, och inget direkt sönder, lite "småsaker" bara.

Jag ääälskar blåst och stormar - men givetvis bara så länge ingen blir skadad, eller ingen värdefull eller omtyckt egendom blir förstörd unsure.gif .
Stackars smekajsa ... *tröstar*


/amaira.
Sylvia
Nu får jag ta o putsa alla fönster för "halva Västerhavet" har sköljt över dom o lämnat ett tjockt saltlager kvar så att man knappast ser igenom... sad.gif
cic
Nu är det lugnt och stilla igen. *pustar ut* Men fem personer har fått sätta livet till. Otäckt.

Ska ut och promenera om en stund och se vad som hänt runt omkring.
Lilla Selma
Hej!

Fyra av mina termoplastplattor på växthuset flög iväg i natt. Har hittat tre av dem på olika håll i grannskapet... Hoppas vi hittar den fjärde också... unsure.gif

Annars har vi klarat oss bra, endast en timmas strömavbrott igår kväll. Men i grannbyn är de fortfarande strömlösa (sedan 19-tiden igår kväll...) Massor av träd har blåst ner och vatten är det i massor överallt. Hu! Jag är glad att vi inte har någon källare på huset!

Längtar till våren!

Selma
Anki på Öland
CITAT
Smekajsa
Mitt växthus har total havererat, kaputt !!! *gråter*


Stackars du!! Var jätterädd att hela mitt lilla växthus som bara står på syllar fastsatt med några skruvar skulle flyga iväg i natt. Jättelycklig, det står kvar och är helt. Ett plank rasade, såg ut som en hög med plockepin i morse - har varut ute och spikat ihop det igen så hundarna inte "går fel". Har också varit uppe och satt fast en eternitplatta på taket som lossnade. Annars står allt kvar där det ska hos mig. Grannen har dock fått en av sina tallar välta rakt över vedskjulet. Glad det inte blåste åt andra hållet då hade den vält över huset.
Anki
Tesa
Har klarat oss alldeles helskinnade....både kroppsligt och materiellt....fast gubben har inte kommit hem från skogen än....det är väl risk att vår gallring har blivit en slutavverkning.... unsure.gif

Min dotter ringde nyss...hon sitter fast i Stockholm och kan inte komma hem...
de var ett gäng SSUare som varit på Bommersvik kursgård en vecka och igår kväll hade helvetet brutit ut...strömmem försvann, ett fönster brakade och in kom ett halvt träd och flera andra träd hade blåst omkull....för att ta sig till stugorna de bodde i fick de forslas i minibussar för säkerhets skull (50-100 m) för det var som en vägg av sand och bråte som kom blåsandes.....
Hon var lite skärrad tösen...och nu fanns inte tåg som kunde ta dem hem heller....
Jag är bara glad att hon inte är ensam utan att de är ett gäng som kan stötta varandra...hon är ju bara 16 år... unsure.gif wub.gif och ute i stora världen...(stackars mig...alltså... rolleyes.gif )


Och Smekajsa....STACKARS DIG.....vad tråkigt när det blir så...
Viveka
Vi var utan ström i 16 timmar, min syster som bor i Blekinge har inte fått sin tillbaks än. Två stora tallar och en gammal ormgran har vi blivit av med.

Men det var värre för en av grannarna, 6 jättegranar välte över hans bil och nybyggda bastu och uthus. Boningshuset klarade sig med 30 cm marginal.

Definitivt värsta stormen här sen 1969.

Det som förvånar mig mest är att bubbelplasten som jag svept in växthuset med faktiskt sitter kvar.
Lilla Selma
Hurra för toppengrannar! Den fjärde och sista termoplastskivan som blåste bort från vårt växthus igår dök upp med grannen nu i eftermiddags! Heders åt sådana människor! Han hade gått en extra vända i sin skog och letat, när han hörde att vi blivit av med växthusdelar...

Puh, fattig student har inte råd att beställa sådana skivor från Willab!!! unsure.gif blink.gif wink.gif

Hälsar lilla Selma lättat
Yin o Yang
Smekajsa, så hemskt med Ditt växthus sad.gif . Mitt klarade stormen, men 10 meter av vårt fina staket blåste sönder mad.gif
yla
har varit ute på torpet o kollat hur de va där
allt står kvar utom en sälg som lagt sej fint ner utanför staketet
några grenar från lilltallen o en uslig smal granruska hade fallit men inte på nåt
en pressening hade blåst av men bara halva
så jag är förskonad
men hos dotra i skåne hade de falllit träd överallt men guskelov inte på huset eller på nåt annat kostbart
el har hon inte ännu o ingen telefon o inte ens mobilen fungerar hos henne unsure.gif men vi har vart i kontakt idag o alla djuren o alla barnen o ja alla de mina mår bra,,,sååå skönt att veta
här stack strömmen klockan halvfyra i natt o de lät som om tåget gick precis utanför hela natten..en del träd har lagt sej men inte så många
bredbandet kärvade ett tag men ha r kommit igång
så här e de lugnt fast jag fick laga morgon kaffet på mitt spritkök
smile.gif

o stackars alla er som fått saker förstörda
tröstkramar till er
Nanna
Var i dag och tog lite fotografier av vad stormen hade lämnat efter sig utanför Jönköping. Det var som att åka mitt inne i skogen på vissa ställen.
Är glad att jag bor inne i stan och inte har påverkats så mycket av det.

http://www.odla.nu/album/showpic.php?aid=8...1927&uuid=nanna
http://www.odla.nu/album/showpic.php?aid=8...1928&uuid=nanna
http://www.odla.nu/album/showpic.php?aid=8...1930&uuid=nanna
Ewa L
Och jag har precis kunnat andas ut! Här vid Smålands-gränsen har det stormat utav bara den. Jag blev därför positivt överraskad imorse över hur lite bestående skador det var i trädgården.

Däremot har jag inte kunnat komma i kontakt med dottern (Västra Götaland). Varken per telefon eller mobil. Förrän nu!!

Varken hon eller vovvarna hade blåst bort.

Skickar också en tröstekram till Smekajsa! wub.gif

7 döda har stormen skördat i Sverige!
Hannele
wub.gif Vi hade det lite romantiskt med levande ljus.


Man kan inte gå till bryggan, fast vattennivån sjunkit från i går.

Nu har vattennivån sjunkit.
I går eftermiddag blåste det 23 m/s, innan vi gick hem.
Vi kunde nästan inte stå rakt upp på Hisingen!

Sen hade det ökat till 33 m/s i byar.
benganz
Taket har lättat, i ett hörn på min kolonistuga. mad.gif
mimmi på ekerö
Dagens syn i skogen var inte rolig, träd låg huller om buller.

Grannens ENORMA körsbärsträd ramlade vid 03tiden i natt,
landade ca 2 m från mitt växthus, snacka om änglavakt.
Vi har sågat och burit grenar och stambitar hela dagen,
skönt att det nu har lugnat ner sig på blåsfronten.
I morgon är det dags att inhandla ett nytt staket då stora delar av det blev demolerat, eftersom vi har hundar behövs det ju liksom.
Gossen Ruda
Har klarat mig gott. I stan blåste 2 nockpannor av och la sig på grannens gräsmatta. Trasiga givetvis. På landet inga skador på huset, det ligger i lä, fast den automatiska regnmätaren hade flyttat sig någon meter. Den står på en bräda som ligger löst på taket. Brorsan hade blivit av med en bit av takpappen så där la vi en pressenning.

Några träd hade lagt sig lite här och var i skogen, ett tvärs över stigen, men troligen är det mer skador längre upp på berget.

Skickar med en bild från Landvetters samhälle. Huset är Butik annorlunda, fd Börjessons konditori. Huset ligger på höger hand när man kör till Trädgårdsforum. Jag upprepar vad jag sagt tidigare: ha inga stora träd nära huset.

*Felix matte*
Idag tog sonen m fam flyget hem till Västra Götaland efter tre sköna veckor i Lappland... Hemma... strömavbrott sen igår morse = +8 i huset och i mörkret såg det ut som en del av nylagda tegelpannetaket inte såg ut som det gjorde innan de for........de fick åka tillbaks till stan och sova över hos vänner. wub.gif
Tar en ny koll imorgon i dagsljus. smile.gif Vi håller tummarna för att skadan ska vara minimal. wub.gif
renate
Så bra att stormen är över.vi har ett kupolfönster på det platta garagetaket,det ger ljus i hallen.Det blåste av tre gånger,var tre gånger på taket och lade på det igen.Jag var ganskar rätt,för det blåste nåt så alledes,men jag klarade mig.Når föstret blåste av jfärde gången,gick jag över till grannen och bad om hjälp.Vi letade upp en masoniskiva som mina grannar spikade fast över hålet.Fönstret klarade sig.Strömmen gick vid 18:00 tiden.På altanen hade två stora fönsterrutor blåst ut,lite senare en halv till,den var sprucken innan.Kattluckan fick jag stänga.I trädgården blåste det gamla plommonträdet omkull.Växthuset saknar en ruta,som tur har jag en extra ruta.Inget morgonkaffe här,13,8°som lägst innomhus.Klockan 13:00 kom strömmen tillbaker,vilken lycka,telefonen funkar nu med.Mina barn i Skåne klarade sig bra,dom hade srtöm hela tiden. Det var den värsta stormen jag kann minnas.Uppe i skogen ligger träd som plockepinn.Ta med kameran i morgon.Jag var riktigt rädd ner det knakade i husväggarna,trodde taket skulle blåsar av.Tv antennen klarade sig,parabolen har ändrat riktning,men det får väntar tills i morgon.
Fenja
STORM ja... strömmen gick lördag klockan 14.30 och vi fick tillbaka den NU. Grannens växthus är i molekyler och det ligger kullvräkta träd och kringflygna grejor överallt... så visst storm jo.
Mvh
Fenja
Eva St
Vilka krafter det finns i naturen som man blir påmind om gång på gång nu tycker jag. Var tvungen att köra hem från jobbet sent igår kväll det var ingen lätt match precis - båda händerna på ratten i ett stadigt grepp och ögonen vidöppna i mörkret för att se så inte hela skogen låg på vägen sedan var det bara att köra tillbaka de sex milen imorse igen men allt funkade bra och jag är evigt glad att det inte snöade samtidigt som det blåste så. Strömmen försvann inatt och kom tillbaka på förmiddagen då inser man vad bortskämd man är när allt fungerar som det ska. Gubben åkte ut till stugan och kollade och där hade mitt "växthus" av tältstomme och byggplast som klarat sig trots starka Vänervindar i ett par år gett sig men det var väl inte så konstigt får väl vara glad att stugan stod kvar och trädgården något sånär intakt. Hur som helst så är ju detta "bara" materiella ting som går att fixa och det får man väl vara tacksam för i dessa dagar med allt som hänt
Monica M zon 4
Vi hade änglavakt! Grannens bamsegran missade huset med en hårsmån.

Strömmen gick halv sex i lördags och vi är fortfarande utan. 15 grader varmt inne imorse. Är en snabbvända på jobbet sen måste jag hem och elda i kakelugnen framförallt för vår undulats skull.

Får jag ingen ström idag får jag väl slänga allt i frysarna och evakuera fågeln.

En tall hänger på trekvart över växthuset så jag antar att växthuset går åt skogen idag. Det har börjat blåsa rejält igen.

Gårdagen gick åt till att fixa takpannor och annat som stormen förstört. En fröautomat befinner sig förmodligen i Karlstad! Men jag borde inte klaga, det finns dom som har det värre.
Ciczi
Jojo storm... Strömmen gick helv sex i lördagskväll i Åhus-trakten (besökte svärföräldrarna, själv bor jag i Trelleborg). Hela nejden blev svart. Det enda som syntes var en och annan bil uppe på landsvägen. Och när man är på landet och strömmen går så blir det verkligen becksvart... unsure.gif Gillade det inte alls... Men vi redde oss. Tur var att vi inte hade börjat med kvällens hembakta pizza som vi hade tänkt. Så det blev mackor till kvällsmat. Sedan satt vi kring köksbordet och spelade TP hela kvällen.

Värst var inte stormen utan regnet som tack vare stormen trycktes in under lister och i springor i det gamla huset. Fick spendera halva natten med att täta fönster med handukar och tidningspapper så att fönsterkarmarna på gaveln inte skulle bli allt för illa fuktskadade. På söndagsmorgonen hade strömmen inte kommit tillbaka så det blev att leta fram stormköket från källaren för att folk skulle få kaffe i sig. Men det gick det med.

Framåt eftermiddagen började vi fundera på att alla frysboxarna måste vi rädda på något sätt. Då hade vi fått reda på att det var ström inne i Åhus (där svärfar har fiskebåt). Så vi lastade frysboxar på släpet och skulle just köra iväg med dem och då kom strömmen tillbaka. Totalt blev det tjugo timmar utan ström och 10 utan telefon och mobiltelefon.

När jag kom hem till trelleborg fann jag att allt hade klarat sig så när som på att hela trädgården är täckt med barr..... mad.gif Sicket jobb jag lär får att kratta barr....
Såg dessutom att krokusarna är upp med en centimeter wub.gif Snödropparna är ju redan uppe med lite grönt sedan den 17:e december.
Snart är det vår...

Ciczi
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon