e_sedell
Jag skulle vilja testa den där metoden som de använde förr. De hade en lerkruka som var kluven på mitten, den spände de fast runt en gren och fylde med jord. Fungerade ungefär som en avläggare. Ska man tänka på någontin speciellt? Jag tänkte ta plast i stället för en kruka, eller testa båda delarna. Sen har jag hört att man ska göra ett snitt och sätta in en plastbid så att det inte växer igen. Där ifrån ska det lätare bilda rötter. Någon som har höt någontin om denna metod? rolleyes.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Jag har för mig att metoden kallas kinesisk avläggare eller något liknande på svenska har för mig det kallas air-layering på engelska. Brukar fungera på många krukväxter ex. fikusar men det kan också fungera på utomhusväxter. Det är bra om man har något fuktighetshållande substrat i plasten/krukan ex. vitmossa (riktig vitmossa ej den där laven som säljs till adventsljusstaken) eller fuktig torv, man brukar skära en skåra i stammen man brukar kunna pilla dit plast, en tändsticksbit el dyl. så glipan hålls öppen.

Man hittar en hel del bilder om man söker på ordet air-layering på googles bildsök.




Ritning på hur förökningsmetoden går till hittar du i denna länk:
http://www.extension.umn.edu/projects/yard...es/airlay~1.jpg

e_sedell
tack så mycket! Tror du det skulle fungera fläder?
mynta
Myntan tror ivf att det skulle fungera alldeles ypperligt på fläder... smile.gif
Ingrid på Västkusten
Vanlig fläder?
Där funkar det med att sticka en pinne i en kruka bara - man behöver inget så 'fancy' om det inte är metoden man skall testa :-))

Hälsar Ingrid
Berith
Kruka...? Inte ens det behövs - fläderpinnar rotar sej direkt i jorden också! wink.gif
Anders zon III
Tog fläder i januari och satte i jord...De är stendöda...var det för tidigt på säsongen?
(Fällde en timmertall då som slog sönder några kvistar på fläderbusken, så tog chansen, de var ju ändå av.)
Ingrid på Västkusten
Våren - försommaren - det skall va varmt och gott :-)))

Hälsar ingrid
Lars
Funkar det här på alla växter, eller måste det vara sådana som lätt kan bilda adventivrötter eller ha någon annan egenskap? Jamena kan man göra såhär på alla arter som inte går att föröka vegetativt på annat sätt?

undrar Lars
e_sedell
jag satte en fläder vatten och sen i jorden, det var bara en knopp fram emot våren. Gissa vem som va framme då då? -Jo haren, själklart!
Louise i Göteborg
Lars, det finns ingen metod i världen som funkar på ALLA växter.

Då sticklingar med olika grad av pyssel fungerar är ju det enklast. För växter som är lite mera motsträviga får man ta till grövre vapen. Avläggare i mark eller flygande i luft är ju en sådan lite krångligare metod. (markavläggare är ibland "enklare" då man ju slipper passa/vattna etc).

Sen finns det dom verkligt besvärliga ......
e_sedell
vilka är de verkliga besvärliga då?
Berith
CITAT (Louise i Göteborg @ 27-02-2003, 09:49)
Avläggare i mark eller flygande i luft är ju en sådan lite krångligare metod.

Med risk för att visa att iq:n är lika låg som blodsockerhalten så här strax före lunch... Avläggare vet jag ju vad det är men 'flygande i luft' skulle jag vilja ha förklaring på! blink.gif ohmy.gif
e_sedell
man gör ett snitt i stammen och sätter i en plastbit eller någonting i springan. Sen färster man någonting fuktigt t.ex. torv eller vitmåssa. Sen fester man en plastpåse runt och låter den bilda rötter. Sen är det bara att plantera.....
Berith
Jaasssåååå! Visste jag ju, det också.... Suck! wink.gif sleep.gif biggrin.gif
------------
Det är ju det hela den här tråden handlar om ju! wub.gif
Louise i Göteborg
CITAT (e_sedell @ 27-02-2003, 12:03)
vilka är de verkliga besvärliga då?

Det som är besvärligt för mig kan vara lätt för andra. Jag kan inte, om så mitt liv hängde på det, odla spenat och jag vet en mkt duktig trägårdsmäniska som inte kan så tagetes (fniss).

Barrväxter är nog besvärligt för de flesta. En del rosor är omöjliga andra är lätta, trädpioner är svåra, ek eller björk har jag aldrig hört att nån' har sticklingsförökat.

Allt kan dock provas!
Åsa, mälardalen zon 2
Många namnsorter av björk sticklingsförökas ex. ornäsbjörken, hängbjörk och tårbjörk pga att de inte behåller sina egenskaper vid frösådd. Man brukar dock använda rotningshormoner + odla dem i växthus så lite trixiga kanske de är att få rötter på.
Louise i Göteborg
Har för mig att just ornäsbjörken sågas ner varvid den skjuter stubbskott. Sedan skottar man jord på dessa som då får rötter och kan skäras av. Mer som avläggare änn stickling....

Nu märker jag ord!!!

Men visst jag hade fel.
e_sedell
Jag har bestämt mej för att få rötter på en tallgren, en lite större. Det ska bli ett Bonsai träd...

Visste ni att det finns 3 olika sätt att ta bladsticklingar? För mej var det någonting nytt i af, men det kanske finns ännu flera?!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon