Tamarind
Tamarind kommer ursprungligen från den afrikanska savannen, men kom mycket tidigt till Indien. Den kallas också för indisk dadel. Trädet odlas nu i tropiska och subtropiska områden. Frukten eller frökapseln är en rödbrun skida med hård, luden yta. Inuti sitter 1-12 hårda frön som är omgivna av en mörkbrun, kletig massa. Det är den man skrapar ut och äter. Frukterna har haft stor betydelse som näringsmedel i stora, tropiska områden.
Tamarindens kletiga massa kan ätas naturell eller torkad. Den kan användas t ex till sås, mos, marmelad, soppor och marinader. Det vanligaste är att man gör en slags sirap av massan. Fröskidan bryts sönder och innehållet mjukas upp i vatten, innan det pressas genom sil och kokas med socker. Sirapen används i drycker och såser. Tamarind är bl a en av huvudingredienserna i Worcestershiresås. Fröna kan också kokas och ätas. Omogna, gröna tamarindskidor äts hela som grönsak till ris-, fisk- och kötträtter. Tamarind smakar surt, men ändå fruktigt. Den kan ersätta citron, vinäger eller ättika som smaksättare.
Tamarind bör förvaras torrt i svalen, +8-12°.
Import hela året huvudsakligen från Thailand.