Full version: Mjöd
Åsa, mälardalen zon 2
Här kommer ett läskande och gott mjödrecept:

Mjöd
3l vatten
3dl socker
½ citron
20 svartvinbärsblad
1 ”ärta” jäst

Skiva citronen. Lägg tillsammans med socker och vinbärsblad i en stor kastrull. Stöt ur smaken med en träslev. Häll på ljummet vatten och rör tills sockret lösts.Varmare vatten ger något beskare smak. Låt svalna till rumstemperatur och smula i jäst. Låt stå i rumstemperatur minst 12 tim., gärna ett dygn. Sila och häll upp på flaskor. Låt dem stå i rumstemperatur 1 dygn och ställ dem sedan i kylen. Öppna försiktigt, de kan pysa över.
Annica i Sörmland
Låter spännande! En liten fråga bara.. Är detta en snabbvariant av mjöd. eller bör flaskorna stå i kylen en viss tid?
gammelnalle
KUL!!!

En ärta jäst??? är det bara ett hörn ur ett jästpaket, eller något annat??

Vill gärna prova till midsommar!!! Då svallar mitt vikingablod....
Åsa, mälardalen zon 2
Det är en snabbvariant. Vi har alltid konsumerat flaskorna ganska snabbt inom 1-2 veckor, det är inte meningen att det ska bli några större mängder alkohol i. Jästen gör så att det blir kolsyra i. Det kan vara bra att öppna flaskorna utomhus eller över diskbänken, ibland blir trycket ganska högt i flaskorna så det kan pösa över även om man öppnar försiktigt.

En ärta jäst är en bit ur ett jästpaket som rullas till en ärta (i storlek ungefär som en vanlig grön ärta).
tomas99
Är det lagligt att tillvärka mjöd?och får man sälja det?
Mia, zon 3
Det är nog inte olagligt att tillverka, men du får inte sälja det.
Åsa, mälardalen zon 2
Japp det är lagligt att tillverka mjöd (det recpetet jag bifogade lär det nog inte heller vara speciellt mycket alkohol i man måste nog ha en längre jästid än några dagar då).

Det är även tillåtet att göra rabarbervin, frukt och bärviner, maskrosvin, nyponsherry (recept se tidigare inlägg), rödbetssherry mm. Men man får såklart inte sälja produkterna.
KURT
Fler recept på mjöd.

Jag hittade recpt på rabarbermjöd på hemsidan för TV-programmet Strömsö

Rabarbermjöd

Det här behöver du:

½ kg rabarber
½ kg socker
5 l vatten
¼ tsk jäst
russin


Så här gör du:

Skölj rabarbern, skär den i bitar och lägg bitarna i en stor skål eller kastrull. Häll sockret på rabarbern. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Låt vattnet svalna tills det är ljummet. Ta lite av det avsvalnade vattnet i en kopp och lös upp jästen i det. Blanda skvätten med de andra ingredienserna. Låt mjödet jäsa i rumstemperatur till följande dag.

Sila mjödet och tappa det på flaskor. Lägg några russin i varje flaska. Ställ svalt. Mjödet är färdigt att dricka då russinen flutit upp till ytan, dvs efter ca 3 dygn.
Kattgräs
"Äkta" mjöd görs ju på honung och vatten, så jag undrar om någon vågat prova att byta ut sockret mot honung? Det går nog åt mindre, för honung sötar mycket mer än socker.
ThomasJ
CITAT (tomas99 @ 10-06-2004, 09:38)
Är det lagligt att tillvärka mjöd?och får man sälja det?

Eftersom det är helt lagligt att tillverka öl och vin (upp till en viss procent) så kan jag inte tänka mig att det skulle vara förbjudet med mjöd heller..

Bland de godaste ölen jag druckit var ett hemmagjort, en gammal vän hade egen gårdstillverkning, hade till och med fått lite olika priser för det.. smile.gif

Men sälja det.. Näää, skulle inte tro det.. wink.gif Inte i Sverige! mad.gif Möjligen om du kan sälja det till en grossist, som sedan försöker få in det på systemet eller till krogar..

/Thomas
netaave
Jag gjorde alltid mjöd till julen förr, ungefär som ditt recept men med lite mer jäst och längre tid i rumstemperatur, jag korkade flaskorna med bomull under den tiden.
Ska se om jag kan gräva fram receptet, jag har intre gjort det på länge för det har varit svårt att få tag på humle.
Hemgjort kallt mjöd måste ju vara suveränt på sommaren.
yaowsa
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 09-06-2004, 16:14) *
Det är en snabbvariant. Vi har alltid konsumerat flaskorna ganska snabbt inom 1-2 veckor, det är inte meningen att det ska bli några större mängder alkohol i. Jästen gör så att det blir kolsyra i. Det kan vara bra att öppna flaskorna utomhus eller över diskbänken, ibland blir trycket ganska högt i flaskorna så det kan pösa över även om man öppnar försiktigt.

En ärta jäst är en bit ur ett jästpaket som rullas till en ärta (i storlek ungefär som en vanlig grön ärta).


Jag undrar hur länge man KAN lagra dem? eller måste man dricka dem snart?

yaowsa
g.gif slap.gif crazy.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon