Åsa, mälardalen zon 2
09-06-2004, 14:34
Här kommer ett läskande och gott mjödrecept:
Mjöd
3l vatten
3dl socker
½ citron
20 svartvinbärsblad
1 ”ärta” jäst
Skiva citronen. Lägg tillsammans med socker och vinbärsblad i en stor kastrull. Stöt ur smaken med en träslev. Häll på ljummet vatten och rör tills sockret lösts.Varmare vatten ger något beskare smak. Låt svalna till rumstemperatur och smula i jäst. Låt stå i rumstemperatur minst 12 tim., gärna ett dygn. Sila och häll upp på flaskor. Låt dem stå i rumstemperatur 1 dygn och ställ dem sedan i kylen. Öppna försiktigt, de kan pysa över.
Annica i Sörmland
09-06-2004, 15:05
Låter spännande! En liten fråga bara.. Är detta en snabbvariant av mjöd. eller bör flaskorna stå i kylen en viss tid?
gammelnalle
09-06-2004, 15:10
KUL!!!
En ärta jäst??? är det bara ett hörn ur ett jästpaket, eller något annat??
Vill gärna prova till midsommar!!! Då svallar mitt vikingablod....
Åsa, mälardalen zon 2
09-06-2004, 15:14
Det är en snabbvariant. Vi har alltid konsumerat flaskorna ganska snabbt inom 1-2 veckor, det är inte meningen att det ska bli några större mängder alkohol i. Jästen gör så att det blir kolsyra i. Det kan vara bra att öppna flaskorna utomhus eller över diskbänken, ibland blir trycket ganska högt i flaskorna så det kan pösa över även om man öppnar försiktigt.
En ärta jäst är en bit ur ett jästpaket som rullas till en ärta (i storlek ungefär som en vanlig grön ärta).
tomas99
10-06-2004, 08:38
Är det lagligt att tillvärka mjöd?och får man sälja det?
Mia, zon 3
10-06-2004, 09:05
Det är nog inte olagligt att tillverka, men du får inte sälja det.
Åsa, mälardalen zon 2
10-06-2004, 09:29
Japp det är lagligt att tillverka mjöd (det recpetet jag bifogade lär det nog inte heller vara speciellt mycket alkohol i man måste nog ha en längre jästid än några dagar då).
Det är även tillåtet att göra rabarbervin, frukt och bärviner, maskrosvin, nyponsherry (recept se tidigare inlägg), rödbetssherry mm. Men man får såklart inte sälja produkterna.
Fler recept på mjöd.
Jag hittade recpt på rabarbermjöd på hemsidan för TV-programmet
Strömsö Rabarbermjöd
Det här behöver du:
½ kg rabarber
½ kg socker
5 l vatten
¼ tsk jäst
russin
Så här gör du:
Skölj rabarbern, skär den i bitar och lägg bitarna i en stor skål eller kastrull. Häll sockret på rabarbern. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Låt vattnet svalna tills det är ljummet. Ta lite av det avsvalnade vattnet i en kopp och lös upp jästen i det. Blanda skvätten med de andra ingredienserna. Låt mjödet jäsa i rumstemperatur till följande dag.
Sila mjödet och tappa det på flaskor. Lägg några russin i varje flaska. Ställ svalt. Mjödet är färdigt att dricka då russinen flutit upp till ytan, dvs efter ca 3 dygn.
Kattgräs
17-06-2004, 19:13
"Äkta" mjöd görs ju på honung och vatten, så jag undrar om någon vågat prova att byta ut sockret mot honung? Det går nog åt mindre, för honung sötar mycket mer än socker.
ThomasJ
18-06-2004, 08:33
CITAT (tomas99 @ 10-06-2004, 09:38)
Är det lagligt att tillvärka mjöd?och får man sälja det?
Eftersom det är helt lagligt att tillverka öl och vin (upp till en viss procent) så kan jag inte tänka mig att det skulle vara förbjudet med mjöd heller..
Bland de godaste ölen jag druckit var ett hemmagjort, en gammal vän hade egen gårdstillverkning, hade till och med fått lite olika priser för det..
Men sälja det.. Näää, skulle inte tro det..
Inte i Sverige!
Möjligen om du kan sälja det till en grossist, som sedan försöker få in det på systemet eller till krogar..
/Thomas
netaave
12-07-2004, 17:55
Jag gjorde alltid mjöd till julen förr, ungefär som ditt recept men med lite mer jäst och längre tid i rumstemperatur, jag korkade flaskorna med bomull under den tiden.
Ska se om jag kan gräva fram receptet, jag har intre gjort det på länge för det har varit svårt att få tag på humle.
Hemgjort kallt mjöd måste ju vara suveränt på sommaren.
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 09-06-2004, 16:14)
Det är en snabbvariant. Vi har alltid konsumerat flaskorna ganska snabbt inom 1-2 veckor, det är inte meningen att det ska bli några större mängder alkohol i. Jästen gör så att det blir kolsyra i. Det kan vara bra att öppna flaskorna utomhus eller över diskbänken, ibland blir trycket ganska högt i flaskorna så det kan pösa över även om man öppnar försiktigt.
En ärta jäst är en bit ur ett jästpaket som rullas till en ärta (i storlek ungefär som en vanlig grön ärta).
Jag undrar hur länge man KAN lagra dem? eller måste man dricka dem snart?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.