Åsa zon 6
Nu har jag gjort två varianter på maskrossaft. Jag föredrar nog den med citroner i, dels får man mer saft av samma mängd maskrosor, dels tycker jag att den är godare... men smaken kan ju vara olika.

Håll till godo! Ut och plocka!



Citron- och maskrossaft

2 citroner
ca 1 liter maskrosor (bara det gula. Klipp bort den gröna blombottnen med en sax)
2 liter vatten
2 kg socker
30 gr citronsyra
2 krm natriumbensoat

Skär citronerna i skivor och blanda dem med maskrosorna.
Koka upp vattnet och häll i sockret, citronsyran och natriumbensoaten. Häll sedan alltihop över citron/maskrosblandningen.
Låt det stå övertäckt i kylen i fyra dygn och rör om någon gång ibland.
Sila alltihop och häll upp på flaskor.





Ren maskrossaft

ca 1 liter maskrosor (bara det gula)
1-1½ liter vatten
½ kg socker
1 msk citronsyra
1 krm natriumbensoat

Koka vattnet och häll det över maskrosorna.
Blanda i citronsyran och natriumbensoaten.
Låt det stå ett dygn.
Sila och koka upp. Tillsätt sockret.
Häll upp på flaskor.



LYCKA TILL!

Åsa
myskmadra
Ren maskrossaft

Hur smakar den? Åt det beska hållet eller? Jag blir lite sugen på att prova.
Det är ju bra säsong nu.
tongue.gif
Cilla
Har aldrig provat detta men det låter gott. Tack för recepten!
yla
härligt nu fick vi alla en anledning till, till o gilla maskrosorna
tack
måste testa rolleyes.gif
jag gillade de dom redan förresten rolleyes.gif
Copycat
..
Christoffer
Den här saften måste jag prova. Går det bra med gråfibblor också? Här finns det massor. Men de kanske är giftiga?
yla
CITAT (Christoffer @ 31-05-2004, 14:04)
Den här saften måste jag prova. Går det bra med gråfibblor också? Här finns det massor. Men de kanske är giftiga?

här kan du läsa om gråfibblan
tror inte att jag skulle vilja ha den i saften

den är urindrivande o adstringerande
o används vid ödem
i folkmedecinen användes mjölksaften till sårbehandling
o dom gjorde pulver mot näsblod
o som stoppande medel vid diarreer o mot inälvsparasiter
myskmadra
Till Åsa, zon 1!
Ska det vara en sådan skillnad(2 kg per 2 liter vatten alternativt 1/2 kg per 1-1.5 liter vatten och samma mängd maskrosor) i sockermängden mellan de två olika recepten på maskrossaft? huh.gif
uno
CITAT (Åsa zon 6 @ 29-05-2004, 22:39)
Nu har jag gjort två varianter på maskrossaft. Jag föredrar nog den med citroner i, dels får man mer saft av samma mängd maskrosor, dels tycker jag att den är godare... men smaken kan ju vara olika.

Håll till godo! Ut och plocka!



Citron- och maskrossaft

2 citroner
ca 1 liter maskrosor (bara det gula. Klipp bort den gröna blombottnen med en sax)
2 liter vatten
2 kg socker
30 gr citronsyra
2 krm natriumbensoat

Skär citronerna i skivor och blanda dem med maskrosorna.
Koka upp vattnet och häll i sockret, citronsyran och natriumbensoaten. Häll sedan alltihop över citron/maskrosblandningen.
Låt det stå övertäckt i kylen i fyra dygn och rör om någon gång ibland.
Sila alltihop och häll upp på flaskor.





Ren maskrossaft

ca 1 liter maskrosor (bara det gula)
1-1½ liter vatten
½ kg socker
1 msk citronsyra
1 krm natriumbensoat

Koka vattnet och häll det över maskrosorna.
Blanda i citronsyran och natriumbensoaten.
Låt det stå ett dygn.
Sila och koka upp. Tillsätt sockret.
Häll upp på flaskor.



LYCKA TILL!

Åsa

Skall det inte vara vinjäst?
Åsa zon 6
Oj, så många frågor! Jag blir alldeles överrumplad. Det finns gott om utrymme för experiment i dessa recept som jag provade. Bägge fungerade i alla fall. Gör gärna ändringar, det finns säkert fler goda varianter.
Den rena maskrossaften blir inte besk, utan mer läskande åt rabarberhållet.
Har man i vinjäst börjar det väl jäsa? Det kan ju vara ett alternativ om man vill göra maskrosvin.
Man får verkligen en lite annorlunda syn på sina maskrosor sedan man kokat saft på dem och upptäckt att de faktiskt är till lite nytta också.

Åsa
yaowsa
CITAT (Åsa zon 6 @ 02-06-2004, 21:44) *
/....../
Den rena maskrossaften blir inte besk, utan mer läskande åt rabarberhållet.
Har man i vinjäst börjar det väl jäsa? Det kan ju vara ett alternativ om man vill göra maskrosvin.
Man får verkligen en lite annorlunda syn på sina maskrosor sedan man kokat saft på dem och upptäckt att de faktiskt är till lite nytta också.
Åsa


I Sannas Likörbok av Sanna Töringe, finns ett recept på maskroslikör.
Jag älskar hennes sätt att skriva, hon är så poetisk. smile.gif

Tusen gula blommor

Det sägs att man blir märkligt påverkad av maskrosor.
Jag samlar de små honungsmättade solarna på flaska genom att göra likör.
När jag mitt i vintern dricker ett litet glas så fylls jag faktiskt av berusning
och genom mig strömmar en vild längtan efter nyss utsläppta kors råmande
och tusen gula blommor i illande grönt gräs

Maskrosberusning!


(hmm bilden fungerade inte, testar en annan)
Motti
giggle.gif Maskros saft det får man väl inte dricka för mycket av giggle.gif
Suz
Åh så spännande!
Detta ska jag testa nästa år!
Micke E
CITAT (uno @ 02-06-2004, 09:51) *
Skall det inte vara vinjäst?

Farsan gjorde maskrosvin på den tiden det var lagligt.
Idag är det jämställt med hembränning eftersom vin skall innehålla frukt
eller fruktjuice thumbdown.gif
Farsan använde troligen vanlig jäst samt citron för att smaksätta.
Eftersom han var i det närmaste nykterist så fick det stå och lagras länge (minst ett halvår)
och det vart rackarns så gott!!! Samt starkt flirting.gif
Som alltid vid beredning av vin och öl är det viktigt att det får jäsa ut ordentligt
samt rena kärl.
Mvh!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon