defdac
Jag tänkte försöka mig på en liten lateral manick här och visa trädgårdsintresserade en potentiell ny och rolig hobby: Växtakvarier.

Dom som håller på med lite mer avancerade akvariedesigner brukar kalla det för "Aquascaping" och det finns olika typer såsom "Holländska" och "Nature Aquarium". Den senare är den stil jag själv gillar och som skapades av japanen Takashi Amano. Ni hittar min burk i min Blog http://194.236.255.117/defblog/ där galleriet visar utvecklingen av min senaste design jag hela tiden håller på och förfinar.

Tyvärr behöver man pyssla med CO2 och avancerat ljus vilket lätt blir lite dyrt och ovanpå det helst kunna lite vattenkemi vilket kanske inte gör det till en hobby för alla.

Men ni som gillar växter tror jag ändå kan njuta av hur vackert det blir.

Här kommer lite ögongodis:

http://www.adana.co.kr/e_1.html
http://www.adana.co.kr/e_2.html
http://www.adana.co.kr/e_3.html

http://www.plantella.com

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2000...ategory=0&vol=0
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2000...ategory=0&vol=1
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2000...ategory=0&vol=2
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2003...ategory=0&vol=0
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2003...ategory=0&vol=1
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2003...ategory=0&vol=2
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2003...ategory=0&vol=3
Annelie
Det verkar vara en ren konst att pyssla med Aquascaping! Inte nog med att man ska ha gröna fingrar - de ska vara våta med! tongue.gif

Lyllos de fiskarna som får plaska runt i så vackra omgivningar! rolleyes.gif
Killensomvillhagrönafingrar
Defdac, trevligt att se att du har hittat hit biggrin.gif

På Zoopet och Ciklid.se har vi pratats vid ibland, mitt användarnamn är Diskusfreak där.
Då mitt kar inte har samma fina grönska som dina *ännu/någonsin* så har jag inte publicerat några bilder här ännu.
Tror säkert du kan få en massa inspiration här och att odlafolket kan lära mycket av dig.
*ropar högt*
-Här har vi en kille som är en jäkel på att förstå växternas språk, ni som är baddare på kemi/biologi har fått ännu en kunnig här inne att prata med.

Själv skyndar jag långsamt med mitt kar och har även insett att ströljuset från 800 watt metallhalogen duger ypperligt till att driva upp landväxter med. Mina orkideer mår ypperligt nu pga detta smile.gif
Med tanke på mitt kars storlek och mina vilda trädgårdsplaner känns det lite som om man står stilla och stampar och inte går vidare med något. Men har man en akvarie anläggning på 1,5 kubik och 25 ton kullersten så får man tar det lite lugn annars blir det för mycket:unsure:
Killensomvillhagrönafingrar
Annelie: Inte nog med att de får leva i en vacker miljö (vilket de inte bryr sig så otroligt mycket om) de får dessutom renare vatten då växterna tar upp näringen från fiskarnas avfall.
Det mest imponerande tycker jag är att om man kan såpass mycket som Defdac får man tom bort alger för att plantorna tar näringen istället,tyvärr har jag inte kommit så långt ännu. Dessutom kan man säga den mängden ljus jag använder kontra min kunskap är lite om som att sätta nån att övningsköra i en racingbil. Det går snabbt framåt men det kan sluta i en rejäl krasch.ohmy.gif

Men man måste våga för att lyckas.
Lars-Olof Arvids
Kul att ni akvarister hittar hit också!
Växtakvarier är en rolig gren av akvariehobbyn, även om mina akvarier inte är fullt så fina som de i länkarna här. När man startar upp ett akvarium bör man köpa mycket växter (gärna snabbväxande arter) och lite fiskar, för om växterna får övertaget över algerna från början blir det inga algproblem senare heller. Det är också helt rätt att ha mycket ljus, för annars växer det inte så bra. Har man fått bra balans med växterna blir akvariet inte så känsligt för vanliga nybörjarfel som överbefolkning, överutfodring m m. Denna balans är lättare att uppnå i ett stort akvarium än i ett litet, så du som vill ha gröna fingrar borde inte ha alltför stora problem. smile.gif

Olle
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon