Full version: Kornellproblem
Blomstersmurfen
Jag har en kornell "Eddies white wonder" som är ungefär 3 meter hög. Denna sommar blev den helt intorkad i alla blad. Jag vet att den aldrig varit utan vatten då jag har obegränsat med vatten från Mälaren alldeles intill. Näsduksträdet mår bra och snödroppsträdet likaså Nu på hösten fäller den inte ens sina blad. Vad har hänt? Det är som om tiden stannat då på sommaren. Ska jag ta bort den eller kan den återhämta sig näst år?
Huggorm
Det var väldigt mycket svampangrepp denna sommar, det kanske är vad som drabbat även din kornell? Det ordnar sig till nästa år i spåna fall.
August
Jag tror att den har dött torkdöden. Det låter mycket likt hur min Cornus kousa var chinensis 'China Girl' betedde sig 2019. Den blommade men bladen vecklade aldrig riktigt ut sig och vissnade så småningom. 2020 var den sedan helt utan liv på våren. Det var den långa, varma och extremt torra sommaren 2018 som knäckte den. Jag vattnade flitigt men det räckte inte. Bladen slokade mest hela tiden 2018 trots vattningen och året efter var det slut. Jag är helt säker på att det berodde på en olämplig placering i direkt södersol och med en bergvägg bakom, som ackumulerar extra värme.

Cornus kousa från Asien växer som undervegetation i skogar och trivs inte i direkt sol. Vattning kan inte kompensera för det när det blir alltför hett. Cornus 'Eddies Wonder' är en hybrid mellan två amerikanska arter, C florida och C nuttallii. Den förra finns i östra Nordamerika och den senare i västra men de växer båda i liknande förhållanden som C kousa. Jag antar att hybriden vill ha det likadant. Jag vet inte hur din buske står men kanske den också får för mycket sol?

Jag har C florida i min trädgård och den växer i norrläge i skugga av stora träd. Även den fick vissa torkskador 2018-19 men klarade sig trots att jag inte vattnade den alls. Det är alltså växtplatsen som betyder minst lika mycket som bevattning. Näsduksträd och snödroppsträd klarade sig utan problem från torkan. De växer dock också rätt skuggigt.
Unni
Hej, är lite fräck och hakar på denna tråd...

Jag har oxå en Eddies White Wonder och den slokar lite vid långvarig torka oxå, min står nog lite felplacerad i full sol, dock klarar den sig (som det mesta jag har) tack vare att den fått lerig jord av mig. Jag har haft den ett tag och den verkar trivas i övrigt.
Jag undrar dock om någon vet om den står på egen rot eller är ympad? Den har en kraftig genomgående stam från början, men det kommer nytillväxt underifrån som typ smyger upp längs stammen och viker av/ut ca 10 cm ovanför jorden. Bladen på dessa grenarna är inte markant olika, men ändå litegrann. Jag är så i valet och kvalet om jag ska behålla den genogående stammen bara eller hur jag ska göra...
August
'Eddies Wonder' är en hybrid och kan alltså inte fröförökas. Då återstår ympning och stickling. Det förra är mycket säkrare och billigare så det är sannolikt den förökningsmetod som används. Alltså är de skott du ser, och som kommer långt nerifrån, med största sannolikhet från ympunderlaget. De bör tas bort.
Unni
Tusen tack för snabbt svar, antar att jag bör vänta till JAS?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon