hakelm
Jag skördade mina jordärtskockor alldeles för hårt och behöver fler knölar. Tyvärr verkar det svårt att få tag på utsäde för jordärtskockor. Om jag nu köper jordärtskockor avsedda för matlagning på ICA och och sätter ut dom finns det då någon chans att de gror? Är det någon som har provat?
Håkan
ettavgudsbarn
jag har testat med jordärtskockor köpta på willys och coop, möjligen ICA med men vet ej. under två års tid i olika bäddar och det har nog dykt upp på alla de ställen där jag satt ett antal stycken per bädd. har testat med både lösa jordärtskockor och i plastpåse. tror inte jag yckats att få upp någon där jag sått direkt i gräs eller naturen (pga att jag inte testat där). men gissar det är väldigt hög avkastning även där. jag har inte planterat "klasar" nån gång än, förutom denna hösten då när det var en mindre klase jag satte i - men dessvärre glömde jag skriva upp vart.. iaf så tror jag att jag kan ha fått en 3kg skörd från en planta på ett ställe. men det är väldigt osäkert då många av de här , speciellt avlånga, rotskotten verkar kunna sprida sig långt från "moderplantan".

i år fick jag en så stor skörd, möjligen 15-20kg, så jag hade över till att plantera ett vindstaket runt den stora odlingen mitt i trädgården. rätt i gräsmattan för någon dag sedan och flera rader. så det kan bli roligt till sommar. dessvärre var en stor andel av dem upptagna från jorden långt tidigare så de skrumplat en del. men jag gissar att det går ändå.

det jag funderar på är om det blir en blomstam och mer skörd om man sätter en stor klump som denna
[attachment=90702:istockph...024x1024.jpg]

jmf med en liten:
[attachment=90703:58438_20...79100008.jpg]


eller blir det kanske flera blommor med #1 och inte mer skörd än om man brytit av flera små och planterat dem för sig? kanske blir det flera blomstammar?

märkte iaf att en av mina kanske 15-30 planter i år hade massor av blommor på stammen. av nån anledning så var det densamma som hade vält ned tidigt i säsongen också så det såg rätt lustigt ut. blommorna stack upp men stammen var liggande på bädden.

[attachment=90704:jordartskocka__2_.jpg]

sen är det ju en del som säger att det växer som ogräs. och vissa verkar tom ge bort gratis om man gräver åt dem. så man kan väl annonsera också.

gissningsvis tar dessa växter en hel del näring ur jorden, men har förberett inför nästa säsong med massa löv. lite döda och fermenterade fiskar från fiskebilen får det väl bli också. blod och benmjöl slänger jag på lite ibland med.

i några bäddar så har det blivit mycket lite eller inte någon "jordärtskocksblomma" alls på vissa sidor, och planen är att slänga på ännu mer löv där. kanske lite jord ovanpå. dessutom inte helt hundra på att det var planterat där men misstänker det var så iaf på en. detta året kanske jag köpt 3 eller 4, högst 5 tror jag , 200gram påsar med jordärtskockor, mest på willys. nån gång såldes de väl för 10kr stycket, men oftast 15-20kr. på coop var det väl 25kr om jag inte minns helt galet. dessutom lär det vart minst två eller tre plantor som ploppat upp efter året innans sättning.

men att det skulle vara nån garanti för nästa års grobarhet på det man köper där, rekommenderar jag inte att se det som alls. dels så lär de ju byta leverantör rätt som det är, sen är det ju så att de stora bolagen lär dammsuga internet för att se vad folk pratar om deras produkter, så kanske blir steriliserat "till exempel". och blir det inte större skörd om man odlar på hösten?

men som sagt lär de bli uttorkade först. så om du för för dig att köpa nu till utsäde i våren, så kan det vara värt att spara dem i jord eller sand.

iaf de från willys och i år har blommat allihop nästan. inte någon gång när jag ställt på baksidan där solen bara kommer åt ett par timmar som bäst , men det är väl rätt självklart.
Åsa, mälardalen zon 2
Jordärtskockor har mycket lite sjukdomar så det går jättebra att köpa utsäde i matbutiken väl gärna ekologiska kockor ifall det finns. Bra att veta är att många av sorterna som odlas som mat och säljs i matbutiken ofta inte hinner blomma i vårat klimat. Och nu under hösten är jättebra tid att plantera
hakelm
Tack för fina och uttömmande svar. Jag kilar genast ned till ICA och hoppas de har några knölar kvar.
H
Mjärden
Det är väldigt svårt att misslyckas vid odling av jordärtskockor. Jag fick en rotknöl av en lottgranne för ca 5 år sedan och nu har jag en stor "skog" på ca 60 cm i diameter. I år var de lite tröga i starten jämfört med 2020, men kom sen bra framåt eftersommaren. Nu skördar jag bara några enstaka kockor varje år, då det är något i ångorna från kokande jordärtskockor, som jag inte tål, ger även bort några för att hålla odlingen på en rimlig nivå.
hakelm
Du behöver inte koka dom, skär knölarna i 4 mm tjocka skivor du friterar. Mycket gott med salt.
H
ettavgudsbarn
CITAT (Mjärden @ 05-11-2021, 23:10) *
Det är väldigt svårt att misslyckas vid odling av jordärtskockor. Jag fick en rotknöl av en lottgranne för ca 5 år sedan och nu har jag en stor "skog" på ca 60 cm i diameter. I år var de lite tröga i starten jämfört med 2020, men kom sen bra framåt eftersommaren. Nu skördar jag bara några enstaka kockor varje år, då det är något i ångorna från kokande jordärtskockor, som jag inte tål, ger även bort några för att hålla odlingen på en rimlig nivå.
går väl att göra chips också, tunna skivor. eller tjocka som TS är inne på, antar jag


60 cm diameter som om en liten cirkel, efter fem år? efter att ha planterat en klase? låter inte som ultimat, om du frågar mig. är givetvis ingen expert. men nästa år, om det går ens en bråkdel av det jag planerat, så lär det bli (förhoppningsvis blir närmare tiotals )kvadratmeter och något hundra kg skörd, av det jag sått, kanske 2kg sammanlagt medräknat de misslyckade har jag sått, de senaste två åren. förhoppningen är givetvis att det blir större avkastning nästkommande år dessutom.

funderar på varför du säger "tröga i starten". menar du att de blommade senare, eller växte upp senare i grönska helt enkelt? i det senare fallet lär det väl vara stor risk att de fått för "lite" kväve som näring, kan jag tänka mig.

när det kommer till att äta dem är jag ingen expert alls, har testat två gånger och tyckte det var helt ok. inte omöjligen nyttigt för magen också. första gången skalade jag och mosade tsm med potatis till mos, och det var gott. nästa gång kokakde jag tsms med potatis utan att mosa, och åt upp allt utan skalet, och utan att mosa. verkar som de jag bjöd med gjorde samma, och att det smakade helt ok med.

och btw så är nog de flest jordärtskockor man köper i affären, såna som blommar i svensk klimat.
men det är klart att industrin vill att vi ska köpa "utsäde" istället.

har de inte lyckats bannlysa mig än, på forumet, fram tills nästa sommar, så lär ni få se min förhppningsvis lyckade jordärtskocks-vindstaketsodling på bild.

troligen gör jag något försök med "köpe jordärdtskockor" också, dels för jämfelse, och delar bilder där med. OM GUD VILL. i Jesus Namn
Mjärden
CITAT (ettavgudsbarn @ 05-11-2021, 23:46) *
går väl att göra chips också, tunna skivor. eller tjocka som TS är inne på, antar jag
60 cm diameter som om en liten cirkel, efter fem år? efter att ha planterat en klase? låter inte som ultimat, om du frågar mig. är givetvis ingen expert. men nästa år, om det går ens en bråkdel av det jag planerat, så lär det bli (förhoppningsvis blir närmare tiotals )kvadratmeter och något hundra kg skörd, av det jag sått, kanske 2kg sammanlagt medräknat de misslyckade har jag sått, de senaste två åren. förhoppningen är givetvis att det blir större avkastning nästkommande år dessutom.

funderar på varför du säger "tröga i starten". menar du att de blommade senare, eller växte upp senare i grönska helt enkelt? i det senare fallet lär det väl vara stor risk att de fått för "lite" kväve som näring, kan jag tänka mig.

när det kommer till att äta dem är jag ingen expert alls, har testat två gånger och tyckte det var helt ok. inte omöjligen nyttigt för magen också. första gången skalade jag och mosade tsm med potatis till mos, och det var gott. nästa gång kokakde jag tsms med potatis utan att mosa, och åt upp allt utan skalet, och utan att mosa. verkar som de jag bjöd med gjorde samma, och att det smakade helt ok med.

och btw så är nog de flest jordärtskockor man köper i affären, såna som blommar i svensk klimat.
men det är klart att industrin vill att vi ska köpa "utsäde" istället.

har de inte lyckats bannlysa mig än, på forumet, fram tills nästa sommar, så lär ni få se min förhppningsvis lyckade jordärtskocks-vindstaketsodling på bild.

troligen gör jag något försök med "köpe jordärdtskockor" också, dels för jämfelse, och delar bilder där med. OM GUD VILL. i Jesus Namn

Hej.
Jag har full respekt för människor som har en tro oavsett vilken religion det rör sig om och har inget emot att utbyta åsikter om existensiella frågor, men skulle uppskatta om Du inte blandar in religiösa ord i trådar som handlar om odling. Skulle tro att du har en själsfrände i silos och hennes tråd "medans jag vandrar på min stigosv" är mer lämplig kanal att diskutera frågor med koppling till religion.
NiklasTyreso
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 05-11-2021, 08:59) *
att många av sorterna som odlas som mat och säljs i matbutiken ofta inte hinner blomma i vårat klimat.

Jag fick tag blommande när jag hade kolloni, men nu odlar jag dem i hinkar på balkongen, fina blommor och smaskigt att äta på hösten
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon