Bulleulle
Jag har läst en del på nätet om att man kan ympa päron på häckoxbär, rönn och häggmispel. Bland annat här https://growingfruit.org/t/compatibility-grafting/4664/49 och här https://www.goodfruit.com/the-big-push-for-...fing-rootstock/
Info jag hittat på ryska sidor säger också att päron som är förädlade från Ussuri/Manchuriskt päron fungerar OK att ympa på rönn.

Har någon här provat ympa päron på något annat än päron och hur gick det i så fall?
Bulleulle
Svarar på min egen fråga om någon mer än jag eventuellt är nyfiken smile.gif Jag gjorde ett försök att ympa en päronsort ('Tonkovjatka') på bärhäggmispel ('Martin') i våras och hittills ser det lovande ut. Ympen har vuxit 70-80 cm och ser frisk ut. Hur det går i längden vet jag förstås inte och ympkvisten är dessutom inte härdig nog för läget, även om grundstammen är det. Om ympen överlever och ger frukt återkommer jag kanske i tråden.
Lapplandstok
Har också läst om att ympa päron på häckoxbär (och häggmispel och rönn). Behöll du grenar från bärhäggmispeln under ympen?
Kommer att prova några ympningar i vår på häckoxbär men det dröjer ju innan jag vet om de håller mer än något år och ger frukt.
Bulleulle
CITAT (Lapplandstok @ 04-03-2022, 22:01) *
Behöll du grenar från bärhäggmispeln under ympen?

Nej, tyvärr fanns det inga grenar på spöet jag ympade på. Ska försöka väcka någon knopp med "notching" i år. Om jag fattat rätt behöver både häggmispel och häckoxbär egna grenar för att föda rötterna.

Kommer också försöka mig på päron på häckoxbär i år smile.gif Vi får återkomma om något år och jämföra erfarenheter.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon