johnny_j
Jag har ett antal olivträdfrön köpta från jalapenjo.nu. Provat:
1. Gro direkt. Ingen grodd.
2. Förvara i kylen i ca tre månader på fuktigt papper i plastpåse. Efter plantering, ingen grodd.
3. Ligga i Gibberllinsyra i något / några dygn. Efter plantering, ingen grodd.

För 2 och 3 så slipade jag lite i ena änden på fröna, osäker hur mycket som behövs.

Någon som fått olivträdsfrön att gro?
Mjärden
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig, då jag har samma nedslående resultat med kalebassfrö från Cuba, fast där var troligen fröna för gamla.
August
Oliv är en stenfrukt. Det innebär att fröet finns inuti ett köttigt yttre hölje och att själva fröet omsluts av ett hårt fröskal. Tanken är att djur skall äta hela frukten och fröet passera oskadat genom tarmkanalen och ut på marken där det kan gro en bit från trädet. Det hårda fröskalet skall skydda fröet. Vid passagen genom mag-tarmkanalen etsas skalet och luckras upp i ytan så att vatten så småningom kan börja tränga in till den inre kärnan. När den sedan böjar svälla sprängs det hårda skalet. Utan passage genom ett djur tar det längre tid innan fröskalet påverkats av vatten och mikroorganismer så att vatten kan tränga in. Det sker dock så småningom i alla fall.

När vi sår får vi försöka efterlikna det naturliga förloppet. Den metod som brukar rekommenderas är att man filar hål på skalet eller försiktigt knäcker det med en tång. Det är trixigt att göra utan att skada fröets embryo, men det går. Det kan likväl dröja länge innan det gror, ibland flera år. Ett torkat stenfruktsfrö kan dessutom ha mist sin grobarhet och då är det omöjligt.

Gibberellinsyra som du nämner är ett hormon som finns i embryot i fröet. När det torra fröet suger upp vatten börjar gibberellinsyra vandra in i fröets näringslager där den utlöser en nedbrytning av stärkelse till socker. Sockret vandrar med vattnets hjälp in i embryot, som därigenom får näring att börja utvecklas och en grodd börjar växa. Det finns också hormoner som hämmar groendet. En viktig sådan är abscicinsyra. Så länge den finns närvarande räcker inte giberellinsyran till för att få igång spjälkningen av stärkelse i fröet. Abscicinsyran bryts ned i kyla och det är därför man för vissa fröer kan behöva en köldperiod innan det gror. För att skynda på groendet kan man tillföra en extra dos av giberellinsyra och på så vis motverka de hämmande hormonerna. Förutsättningen för detta är dock att man får in det groddstimulerande hormonet till embryot. Detta hindras i ditt fall av den hårda fröväggen. Tillförsel av giberellinsyra är alltså helt bortkastat så länge fröväggen är intakt.

Jag har ingen erfarenhet av olivsådd men har sått många andra fröer med hårt fröskal. Ett exempel är frö till näsduksträd, Davidia involucrata. Efter att försiktigt ha slipat skalet så att det nästan gick hål sådde jag och ställde krukan utomhus. De första fröerna grodde efter två år. För de fröer jag inte slipat tog det upp till fem år till grodd. Mitt råd är att du först tvättar fröerna ordentligt med en svag såplösning. Det kan finnas kvar den oljiga hinna som ofta omger stenfrukternas fröer. Slipa därefter med grovt sandpapper ända tills det nästan gått hål på skalet. Sedan kan du så i vanlig såjord, gärna utblandad med skarpt grus. Alternativt knäcker du skalet försiktigt med en tång. Det kan ge snabbare resultat men är svårare.
johnny_j
August!

Stort tack för ditt uttömmande svar. Jag har sparat din text och ska göra nya försök med hjälp av dina råd.

Mvh
Johnny
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon