annikaNn
Vi har ett gudaträd i vår trädgård som vi måste ta bort eftersom det nu klassas som en invasiv art. Gudaträdet har varit som en parasoll för oss på sommaren så vi kommer verkligen att sakna det. Så nu är frågan om det finns något annat träd som växer på liknande sätt så vi kan få samma känsla av parasoll? Jag har sett i någon artikel att de anger valnöt som ett alternativ, men de kan visst bli väldigt stora. Det kanske även gudaträdet kan bli, men då vi har klippt ner det varje år så har det varit 6-7 meter högt.
Huggorm
Lite löjligt att utrota Gudaträdet i Sverige där det nätt och jämnt överlever, men EU-regler måste väl följas antar jag.

Det är ganska få träd som vill växa som ett parasoll i svala och regniga klimat, det är mera gynnsamt på en torr och varm savann. Men det finns ett antal olika träd som går bra att forma, bland annat valnöt och speciellt då de asiatiska arterna. Men som sagt blir de enormt stora.

Om Gudaträdet överlever så måste du bo i ett gynnsamt klimat, förmodligen zon 1. Då finns det väldigt mycket spännande att välja mellan. Du skulle kunna ha något halvexotisk fruktträd som tex. Mullbär, men då får du jobba lite med beskärning i början så inte kronan blir för låg. Näsduksträd är ett annat spännande alternativ. Eller kanske en vanlig avenbok, men de blir också ganska stora på längre sikt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon