Full version: Sjuk paprika?
Ejnot
Hej allihop, det här är mitt första inlägg här. smile.gif Jag har varit här och smugit runt och läst andra trådar, men nu har jag gått bet.
Jag har fem små paprikaplantor som jag sådde rätt sent, och med den kalla perioden i slutet av juni och början av juli så hände inte så mycket förrän ganska nyligen. Jag är medveten om att jag kanske inte får frukt på dem, men jag tänkte att det inte skulle skada att försöka. Förutsatt, förstås, att de höll sig friska....

Nu har två av dem börjat få konstiga blad. Jag tog lite bilder på den som visade symptom först (den näst största) och visade för personalen på trädgårdshandeln, men de visste inte vad det var. De rekommenderade att jag skulle slänga ut den för säkerhets skull, så det gjorde jag. Nu har nästa planta (den största plantan) börjat se likadan ut. Jag har kvar den jag slängde ut, den växer i en jordhög i skogskanten så jag kan titta på den och jämföra. Och de ser väldigt lika ut.

Planta 1, näst störst innan jag slängde ut den:
Närbild: http://i14.photobucket.com/albums/a349/ejn...zpsf7e05ad1.jpg
Hela plantan: http://i14.photobucket.com/albums/a349/ejn...zpscdce878e.jpg

Planta 2, största plantan, fortfarande inne i växthuset:
Närbild: http://i14.photobucket.com/albums/a349/ejn...zps2deca1cd.jpg
Hela plantan: http://i14.photobucket.com/albums/a349/ejn...zps15c6f538.jpg

Planta 3, den tredje största - ser friskare ut, liksom planta 4 och 5 som jag inte har bilder på.
Närbild: http://i14.photobucket.com/albums/a349/ejn...zps926434ae.jpg
Uppifrån: http://i14.photobucket.com/albums/a349/ejn...zpsfccf5f47.jpg
Hela plantan: http://i14.photobucket.com/albums/a349/ejn...zps913a43fa.jpg

Jag är inte så jätteorolig över själva skörden - blir det nåt, så blir det nåt. Men jag har en chiliplanta, fyra tomatplantor och tre gurkplantor i samma växthus som jag inte vill ska bli smittade om det är något smittsamt jag har fått.
Paprikaplantorna är av sorten California Wonder, sådda av mig i våras, utplanterade i lite köpt planteringsjord med aningen hästgödsel i botten, omgiven av jord från ängen där växthuset står.
Påtoppen
Lite svårt att se på bilderna men det skulle kunna vara värmen som gör så med bladen. Har du kollat under bladen så att det inte finns någon ohyra? Tex trips? Då blir det ljus fält (nästan siövertonade) med små svarta prickar i på undersidan.

Spreja med såpalösning i förebyggande syfte men se till att plantan hinner torka innan den utsätts för solljus igen. De plantorna lite mer näring också.

Var hästgödseln brunnen? Det kan också vara så att plantorna fått för mkt av det goda.
Ejnot
Jag kan inte se någon ohyra av något slag. Tog över ett par chiliplantor från svärföräldrarna som hade bladlöss (står på altanen 100m från växthuset för att inte "smitta") så jag har kört såpa/t-spritbehandling på dem, som verkar ha funkat. Har gått och glott på växthusväxterna efter krypande saker, svarta prickar, vitt mjöl, väv, beläggning, m.m. men inte hittat något.
Det jag kan se på paprikorna är att bladen är mindre, mörkare och tjockare än normalt, samt att nerverna liksom är sammandragna så att de slingrar sig ut längs det förkrympta bladet, istället för att vara långa och raka som är normalt.

Hästgödseln är brunnen, jag har råkat ge för mycket till tomaterna så att de har fått några krulliga blad, men jag har varit mer sparsam med gödsel till paprikorna, då plantorna är små och de inte har vare sig blommor eller frukter än.
Det jag inte förstår är varför två av dem ser ut som de gör, men inte de övriga tre. Chilin som växer bredvid verkar också frisk, även om den var deprimerad väldigt länge och inte ville sätta några nya blad eller blommor efter att alla blomknoppar brutits av strax innan den planterades ut. Den har kommit igång nu, dock, och ser som sagt frisk ut.
Påtoppen
http://www.youtube.com/watch?v=nwpYuP1as-M&sns=em

Hittade den här länken på en chilisida. Kan det vara kalciumbrist? I så fall tillsätt tex benmjöl. Är det kalciumbrist riskerardu pistillröta på kommande frukter.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon