GunBritt
05-08-2013, 18:14
När jag var borta passerade mina bönor (haricot verts) det där goda, späda stadiet. Jag brukar plocka innan själva bönorna hunnit utvecklas, men det är ju för sent nu. Har ni några tips om vad jag kan använda de "övermogna" baljorna och/eller bönorna till?
Hej
Man kan koka dem med ris.
H.Bassam
Låt dem sitta kvar på plantan och mogna helt, och skörda dem när både baljor och frön blivit torra. Spara dem till nästa år och använd som utsäde, så slipper du köpa.
Vill man äta dem är det bästa att vänta tills fröna är stora, men baljorna fortfarande är mjuka och inte är torkade. Sprita dem, släng baljorna och koka fröna (behöver inte ligga iblöt innan för de är ju färska), lika kort koktid som de vanliga baljorna.
Brukar göra samma sak med förvuxna sockerärtor.
GunBritt
13-08-2013, 12:11
Tack för tipsen - det är ju synd att låta allt bara förstöras.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.