Peztis
Som alltid råkar man på något när man letar efter annat. Idag var det rabarbercurd. Jag som gillar lemon curd blev ju nyfiken och hittade en del recept.

Till slut fastnade jag för detta och idag provade jag det.

JISSES VAD GOTT!!!

Gillar ni rabarber och lemon curd så MÅSTE ni prova detta!

********************
Rabarbercurd
250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör

Dela rabarbern i centimetertjocka bitar. Koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke. Vispa ägget ordentligt. Koka upp ett vattenbad. Rör ner smör (delat i mindre bitar), äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften. Sätt stålbunken över vattenbadet (som ska koka) och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min (det kommer att kännas som att curden aldrig stelnar, men det gör den). Låt curden svalna.

Tips
Är du tålmodig vad gäller elvispandet, gör dubbelsats rabarbercurd. Då kan du breda lite extra på tårtan om du vill, och ställa resten i en burk i kylskåpet att njuta av vid fler tillfällen.
********************

Jag gjorde dubbel sats och jag stod och vispade först 30 min med elvisp och sedan ytterligare 15 min för hand. Jag tror så här i efterhand att det gått fortare om jag endast vispat väldigt lugnt för hand. Och just ja, jag gillar ju vanilj så jag hade i lite vanilj också.

Här hittade jag receptet och någon dag ska jag nog ta och prova mig på denna Pavlova med Rabarbercurd.

Just ja, jag hittade andra recept där man endast har använt äggulan och då misstänker jag att det blir ännu fylligare smak och troligen så tjocknar den lättare också. Och äggvitorna kan man ju använda till Pavlovan! flirting.gif
Anki på Öland
Förlåt en okunnig.... det låter gott men vad använder man sånt till??
Peztis
På rostat bröd, glass, scones, kakor...
Anki på Öland
ok smile.gif
gunsta
Intressant det där ska jag testa - brukar göra rabarberkola från Cranks kokbok, det blir också gott.
jimvidar
Rabarbetcurd och rabarberkola ska testa båda recepten till helgen. Googlade på kola och hittade detta recept
Rabarberkola

200 g rabarber
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap

Ansa och strimla rabarbern. Lägg den i en tjockbottnad, vid kastrull tillsammans med grädde, socker och sirap. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 15-20 minuter. Rör om då och då.
EKLO
Vad gör ni med "kolan"?
Peztis
Jag tog med en pytteburk till min arbetskollega. Hon tog lite rabarbercurd på en sked och stoppade i mun. Hela ansiktet förändrades till ett sååå ljuuuuuvligt!-uttryck! Hon diskuterade länge med sig själv om hon skulle våga ta hem burken till sin man. biggrin.gif
Peztis
Idag har jag gjort en jordgubbstårta med ett lager rabarbercurd och ett lager vaniljkräm, ovanpå grädde och jordgubbar. Hur gott som helst!
zissi
Kylskåpet var nästan fullt med rabarber nyss. Men jag frös ner min rabarber i 500g-påsar. Bra att ha lite till både kräm och paj/kaka i vinter. Om jag inte vore så lat skulle det bli curd här också. Låter gott! Men rabarberkola låter inte så krångligt och det vore väl toppen till mina barn o barnbarn som inte vill köpa färdigt godis med en massa tillsatser i. Ska fundera till nästa gång vi får hem rabarber.

Är det någon här som gjort rabarberkola?
zissi
Rabarberkola är tydligen glassås, vad jag förstått nu efter att ha googlat lite.

Inte godiskolor man lägger i papper. Säkert gott det med. Men jag skulle vilja göra riktigt gammaldags rebarberkolor inrullade i papper. Kanske inte finns recept på det ?
Peztis
Det borde väl gå att göra på något sätt... Koka sönder rabarbern, sila och sedan reducera koket och hälla det i vanlig gräddkolasmet som man gör vid julafton?

Curden var inte alls krånglig, tog bara lite tid.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon