Att hitta på vad man ska äta kan gå fort eller vara hopplöst! Det gäller för mig både till vardagsmaten, helgmiddagen eller när man ska bjuda på lite festligheter.
Man står där i kylskåpet och skakar på huvudet eller funderar i affären - vad kan jag göra med detta?
Så inspirera mig och varandra med tankar, idéer och recept -
vad kan man göra med fläskkotlett - hel eller i skivor?
Igår gjorde jag för första gången hel fläskkotlett i ugn - det blev hur gott som helst!
Peztis hela fläskkotlett i ugn
ca 1 kg hel fläskkotlett utan ben
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk färsk rosmarin, finhackad/-klippt
1 tsk färsk timjan, finhackad/-klippt
salt
peppar
chilipulver
soya
Rör ihop allt till en pasta som masseras in i köttet. Sätt i en köttermometer, lägg på ett ugnsfast fat och ställ in i ugn, 175 grader, tills temperaturen är ca 68 grader (tror det tog mindre än 1 h). Ta ut och svep folie över medan det vilar i ca 15 min. Skär köttet i tunna skivor.
Sås:
Skyn från köttet
ca 1 dl grädde
ca 1 msk vetemjöl
2 tsk äppelgelé
ev salt och peppar
Sila skyn, koka upp, vispa i mjöl och grädde. Koka upp och ha i gelén, smaka av med mer kryddor om det behövs.
Servera med t ex klyftpotatis, äppelgelé och majs.
Jag tror att köttet eg skulle tjäna på att marineras med pastan någon eller några timmar (över natten?) men jag hade inte den tiden igår. Dessutom så kan man skära skåror i köttet så att kryddorna tränger ned mer.
I alla fall, det blev riktigt gott! Och enkelt!
Det här är ett recept jag fick av en kompis. Jag kan verkligen rekommendera det - jättegott.
Såsen blir supergod så man kan gärna öka på ingredienserna till den om man vill ha mer sås.
Ugn 175° 1.5 tim – längst ned
Ingredienser:
8 kotletter
chaminjoner färska
2 dl creme fraiche
3 dl grädde eller l mjölk
1 dl soya
1 tsl sambal oelek
Sås
blanda allt i en skål:
2 dl creme fraiche
3 dl grädde el. lättmjölk
1 dl soya
1 tsk sambal oelek
- Lägg kotletterna i långpanna och salta och peppra
- Gör såsen och häll över kotletterna
- Sätt in i ugn
- Champinjonerna skivas och läggs över kotletterna 10 min innan rätten är färdig
malcolm
07-04-2013, 15:51
Det är gott med rosépeppar till fläskkotletter, det ger en lite annan smak åt dem.
Natur liv
11-04-2013, 22:31
Det här receptet på FLÄSKKOTLETTER MED FETAOSTRÖRA är jag sugen på att prova. Jag har alla ingredienser hemma, så jag har inga undanflykter.
1) Hetta upp olja i en stor stekpanna.
2) Lägg i fläskkotletter (en per person) och broccoli. Stek kotletterna 2-4 minuter på varje sida, salta och peppra på båda sidorna.
3) Låt broccolin stekas lika länge, vänd den några gånger.
4) För fyra personer, blanda 200 g fetaost, 2 dl crème fraiche och en halv finhackad röd chili.
Hoppas att det smakar!
Sedan någon gång på 80-talet har vi ett bra recept:
Stek fläskkotletter som vanligt.
Gör en blandning av tärnat äpple, hackad lök, tärnat bacon som steks i skyn. Krydda med curry.
Lägg blandningen oppanpå kotletten.
Servera med pressad potatis, chutney och gräddfil.
Jättegott!
Mmmmmm... chutney..... gahhhh...!
(Det ska vara ett Homer-ljud om ni undrar).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.