Full version: Gatubelysning !
Sidor: 1, 2
Motti
Hur tänker ni om Gatubelysning ! när ska den vara tänd och varför ?
Huggorm
Den kan gott vara avstängd på natten, man har ju lyktor på bilarna. Låt den vara igång under rusningstrafiken morgon och kväll under den mörka årstiden, men släck mellan 18-06 eller så. Det finns vansinnigt mycket ström att spara och vi kommer ett litet steg närmare en nedläggning av kärnkraften.
Motti
Men nu får ni förklara för mig här !varför ska man ha gatubelysning tänd när man själv är vaken ?jag trodde vitsen med Gatubelysning var att den ska va tänd på natten för att minska tex inbrott ?
hattstugan

Gatubelysning behöver vara tänd under dygnets allra mörkaste timmar där det rör sig mest med folk!

Men sen finns det områden i landet där människor är i rörelse på helt andra tider av olika anledningar och hur/vad gör man då?
Huggorm
Jag tror inte gatubelysningen hjälper mot inbrott eftersom de flesta har en massa buskar och annat i trädgården som döljer mycket av vad som händer runt ytterdörren. Dessutom är dagens inbrottstjuvar ofta där mitt på dagen när folk är på jobbet.
Motti
Nu förstår jag inte hur du tänker ! om man är vaken och har tänt så är det okej men när du går och lägger dig så gör det inget om det ät kolsvart ute på gångstigar mm !men kära nån det gynnar ju all kriminalitet om allt är svart ute då är det ju fritt fram för våldtäktsmän och inbrottstjyvar !Var det inte i Gävle som de ville ha mer belysning ute på gångstigar eftersom det varit så många våldtäkter där ?i min värld så ska gatubelysningen vara tänd på nätterna när vi sover inte när vi är vakna ,då kan det väl kvitta då ser vi ju ändå vad som händer !
hattstugan
Hrm! Inbrott sker numera mest på dagarna när folk inte är hemma och därmed oftast inte nån som reagerar att det åker bilar fullastade!

Och det har inget med belysning att göra!

Motti
Vi bor ute på landet i en liten by på ungefär 13 stycken året runt boende väl spridda och få som bor i en klunga !Jag kan tala om att om jag tittar på mina närmaste grannar nu på hösten och de har släckt ute och inne så kan vem som helst göra inbrott där utan att vi skulle eller ens märka det och vi har typ 100 meter eller mindre till de grannar som är sommarboende .VI HAR ETT PAR HÄR SOM JUST BYGGT NYTT ett funkis hus med fasadbelysning och de har även satt upp ett gatulampa ,kl:2300 släcks allt ,vad fan ska man ha gatubelysning till då ? Många bygger flott sätter upp svindyra lampor ofta designerlampor ute mm men de har fan inte råd att ha tänt på nätterna då lyset behövs !Vi själva har fasadbelysning och fyra lampor ner mot sjön med lågenergi som är tänds efter ljuset !kostar inte många kronor alls.
Huggorm
Jag tror man mår bra av att inte få dygnsrytmen störd av att ha det ljust runt sig på natten. Jag har tidigare bott med gatubelysning utanför och det är jättejobbigt att behöva köpa gardiner och dra för bara för att få nattro. Tur man slipper det när man bor i skogen, det enda som lyser här är månen men eftersom det oftast regnar syns den inte för molnen.
hattstugan

Ja jo! Belysning i all ära! Men vi som bor utanför byar släcker när ingen är väntad!(Iaf jag)

Men där det finns flera hus nära varandra kan det nog behövas gatubelysning!
Motti
Man vad i all sin da ska man ha gatubelysning till om man inte kan ha råd att ha tänt ?om du är vaken till typ kl:2300 då kvittar det ju då suns det ju att du är hemma !men när du går och lägger dig det är ju då gatubelysningen fyller sin funktion !att lysa upp för objudna gäster .
Huggorm
Men gatubelysningen har inte som huvuduppgift att hålla undan de där objudna gästerna
Motti
Vad är Gatubelysning till för då ?vad fyller den för uppgift om man inte har den tänd ?
Huggorm
Folk som är oroliga för inbrott kan ha utebelysning som styrs med rörelsedeckare. Om det plötsligt tänder sig så kommer grannarna reagera och kolla vad som är på gång
skånepåg
För att lysa upp fasaden och visa att man är hemma, jag hade regler förr med persienner i min första lägenhet att är de öppna är jag inte hemma.
Hade jag haft hus nu då hade det varit ett jäkla ljusspel utan dess like, för att visa att man är hemma wink.gif
Det är av gammal vana kanske att ha en farstur dörrslampa tänd?
Eller vad räknar du som "Gatubelysning"? smile.gif
kerstinbern
CITAT (hattstugan @ 11-11-2012, 01:29) *
Hrm! Inbrott sker numera mest på dagarna när folk inte är hemma och därmed oftast inte nån som reagerar att det åker bilar fullastade!

Och det har inget med belysning att göra!



Men lösningen för att minska antalet inbrott är ju då naturligtvis att tända gatubelysningen även dagtid!

CITAT (Motti @ 11-11-2012, 01:54) *
Man vad i all sin da ska man ha gatubelysning till om man inte kan ha råd att ha tänt ?om du är vaken till typ kl:2300 då kvittar det ju då suns det ju att du är hemma !men när du går och lägger dig det är ju då gatubelysningen fyller sin funktion !att lysa upp för objudna gäster .



De finns fortfarande några få personer som inte förflyttar sig med bil!

http://www.trafikverket.se/Foretag/Bygga-o...=trafikverketse
mamamaggan
Jag trodde gatubelysning var till för att folk ska se var de går , bilar ska se gående osv . Länken i förra inlägget säger att det är så också .

Att de skulle göra att vi slipper inbrott tror jag inte på och det är väl heller inte därför vi har gatubelysning ( hörs väl på namnet vad det är till för ?! ).

I dag sker inbrotten , som redan skrivits , dagtid när folk inte är hemma , smidiagast för inbrottstjuvarna.
Gossen Ruda
Självklart så är gatubelysningen till för att göra trafikmiljön säkrare och inget annat. Belysningen drar fö inte så mycket energi i förhållande till en eluppvärmd villa. Sen är det upp till var och en med fastigheter att lysa upp densamma vid behov. Fasadbelysning, eventuellt med rörelsevakt, och/eller innerbelysning med tidur. Jag har båda delar.
Motti
Jag talar om Gatubelysning vid vägarna som finns i alla städer och samhällen inte fasadbelysning eller lampor på huset .Bor man som vi gör ute på landet så anser jag att det är väldigt viktigt att ha tänt lysestolparna vid vägen ,om dom inte är tända så är det totalt bäcksvart här ute som att titta i en kolsäck ! De andra i byn som satt upp Gatubelysning har dom tända på nätterna ,måste ju helt klart vara säkrare att ha lyse tänt i en liten by än att det är totalt kolsvart ,som det är nu kan jag stå på min veranda och inbrottstjyvar kan gå in och ut i stugerna utan att man ser ett dugg av det .Man kan ju undra vad som tex skulle hända i städer och samhällen om det inte fanns Gatubelysning tänd på nätterna ,enligt min mening skulle det vara oerhört olustigt att gå ut över huvud taget .Ljusskygga människor opererar gärna i mörker naturligtvis !
Huggorm
Visserligen brukar folk på landet vara nyfikna, men inte ens de orkar sitta och vakta i fönstret dygnet runt. Och vad gör ni om tjuvarna tar sig in genom altandörren istället, eller genom ett fönster i skuggan? Nej, istället för gatubelysning bör man skaffa inbrottslarm om man är orolig. En siren som står och tjuter gör även den kallaste inbrottstjuv nervös, och larmen brukar vara kopplade till vaktbolag som kommer och kollar vad som händer.

Motti
Det är väl inte bara tjyvar det handlar om !det finns väl andra puckon ,för några år sedan hade vi en sjuk typ som sprang runt i mörkret här på sommaren och snodde baddräkter även småflickors när vi befann oss här men vi såg ju inget eftersom det var kolsvart här ,vi polisanmälde händelsen och det visade sig att han hade varit runt i många byar runt Nässjö .
Gossen Ruda
Återigen, det är varje fastighetsägares ansvar att vid behov lysa upp sitt hus. Kommunens eller annan väghållares ansvar är att se enbart till trafiksäkerheten. Skulle kommunen lysa upp privatfastigheter är det säkert ett brott mot kommunallagen. Sen är det ofrånkomligt att gatubelysningen även lyser upp omgivningen men det är inget ansvar man har.
Motti
Ni har tydligen inte förståt att det INTE handlar om Fastighetsbelysning !det handlar om Vägbelysning !
*Stintan*
Det finns ju även gatubelysning längs gång- och cykelvägar som är tänt hela nätterna. Inte bara för att man ska se var man sätter fötterna utan faktiskt också som en trygghetsfaktor för gående. Det har inget att göra med varken trafiksäkerhet. Likaså kan vägföreningar sätta upp gatubelysning av samma orsak. Självklart ska det vara tänt alla dygnets mörka timmar. Det finns ju faktiskt folk som måste vara ute och röra på sig även på nätterna.

Att man skulle ha gatubelysning för att hindra inbrott eller annat skumraskfolk att röra sig har jag aldrig hört talas om.

Har aldrig heller hört talas om privatpersoner som sätter upp gatubelysning. Vad man har på sin egen tomt är ju upp till var och en. När jag bodde på landet så släckte alla sina utebelysningar när siste man gick och la sig i stugorna. Många hade också rörelsedetektor.
Motti
Här i byn är vägen vår och vi har ett Byalag som "styr" så dom som sätter upp Gatubelysning får betala den själva vi har inga komunala bidrag alls .Men man kan tycka det är ganska meningslöst att sätta upp ett Gatulyse om man släcker det när man lägger sigvid 2200 !då kan man ju nöja sig med fasadbelysningI dag finns ju lågenergilampor som i stort set inte kostar något att ha tända ,och det finns lampor som har ljus sensorer som släks och tänds när det blir mörk.Vi ska själva sätta upp regäl starkare belysning vid vägen där vi har vårt garage .Jag tycker det är otäckt och olustigt när det är totalt kolsvart omkring mig ,inget jag känner mig trygg med alls här ute i skogen .
*Stintan*
Men då bestämmer väl er vägförening om lamporna ska släckas eller vara tända på natten. Menar du att dom släcker kl 22? Isåfall får ni väl ta upp det på något möte för det verkar ju helknasigt.
Motti
Men kära nån jag skrev ju att var och en har egna Gatulyse som de satt upp och betalar elen för dom enskillt !Byalaget kan inte påverka det .Många i byn vill ha mer lyse här på nätterna men eftersom det inte är ett statsplanerat område så får vi inga bidrag till Gatubelysning!
*Stintan*
Vi hade inte heller några bidrag men vår vägförening/byalag satte upp lysen som vi i byn betalade gemensamt. På samma sätt som vi gemensamt betalade för vägunderhållet. Vi var bara 9 familjer permanentboende + några sommmarstugefamiljer som betalade en lägre årlig summa.

Men har folk egna gatlysen vid sina infarter så gör dom ju som dom vill. Finns ju ingen anledning att låta det lysa då på nätterna om man inte själv har behov av det. Varför ska man bry sig om att grannarna släcker sina lampor.

Motti
Vi är 13 åretrunt boende här i byn !vi har för mycket pengar i kassan , vi ska ju inte vara vinstdrivande som förening .Men på årsmötena så är det väl så att vi som är åretruntboende vill ha Gatubelysning men dom som har sommar stugor tycker inte det berör dom eftersom många av dom inte tillbringar höst och vinter här när det är mörkt .Alla betalar vägavgift till underhållet av vägen plus en avgift till Byalaget för diverse typ blomlådor vid vägen fester och snöröjning på vintern . Väldigt svårt att få till ett gemensamt beslut angående vägbelysning och i och för sig förståligt eftersom en del inte annvänder sina stugor på vintern .
Monica i Nässjö
Tycker du att dina nya grannar med det nybyggda huset är snåla då eftersom de släcker ner vid 23-tiden?
Motti
Absolut inte det handlar inte om det ! var och en måste göra det som känns rätt för dom .För mig handlar det mycket om trygghet ! när jag ser utanför tomtgränsen och ser vägen eller vägarna här så känner jag mig trygg är det kolsvart så känns det inte bra för jag ser inte vad som finns bortanför .De flest här i byn har ju varandra och sover sällan själva= ensamt, jag sjäv får ofta sova ensam då min man reser mycket periodvis otryggt då när man är ensam när det är kolsvart och man inte ser något .Kanske handlar mycket om att just jag är otrygg men jag vet att många i byn saknar lyse på natten här och tycker det är mörkt .Ville bara ta upp det till diskution och höra andras åsikter om det .Sedan kan man ju tycka att det verkar onödigt att sätta upp en massa lampor runt huset som man inte annvänder på nätterna utan släcker ner när man går och lägger sig .Men det är min åsikt sedan får andra ha sin !
*Stintan*
Mörker är väl sånt man får ta när man bosätter sig på landet. Förstår inte riktigt hur du tänker. Du verkar tycka att grannarna ska ha sina lampor tända för att din man inte alltid är hemma.
Hur kan det vara onödigt med lampor kring husen bara för att man släcker dom när man går och lägger sig. När man sover behöver man ju inga lampor. Då har dom ju gjort nytta i flera timmar. Det blir ju mörkt redan vid 4-tiden snart. Vem står och tittar ut genom fönstren när det är becksvart ute?
Rosrup
Tycker det vore vettigt med rörelsedetektorer på gatubelysningen.
Tex om man passerar den ena stolpen så tänds nästa osv.
Dock krävs det väl en annan sorts lampor än de som används idag så det tänder fortare.Finns säkert något som kan fungera och samtidigt dra mindre ström ändå.
För visst är det väl onödigt att allt är tänt när ingen behöver ljuset och likaså irriterande ifall det är släckt när man behöver det.
På detta viset skulle vi kunna ha belysning även på mer folktomma ställen.
Gossen Ruda
Är man rädd för tjuvar så borde man inte ha någon belysning alls ute. En person som knallar omkring med ficklampa syns mycket mer än om någon går på en upplyst väg.

CITAT (Rosrup @ 13-11-2012, 06:45) *
Tycker det vore vettigt med rörelsedetektorer på gatubelysningen.
Tex om man passerar den ena stolpen så tänds nästa osv.
Dock krävs det väl en annan sorts lampor än de som används idag så det tänder fortare.Finns säkert något som kan fungera och samtidigt dra mindre ström ändå.
För visst är det väl onödigt att allt är tänt när ingen behöver ljuset och likaså irriterande ifall det är släckt när man behöver det.
På detta viset skulle vi kunna ha belysning även på mer folktomma ställen.

Lampor som skall tändas och släckas ofta måste vara av standardtyp. Kvicksilverlampor och lågtrycksnatriumlampor tar nån minut innan de lyser för fullt men då förbrukar de ändå mindre energi.
Pia L
Visst kan man tycka att det är slöseri med energi att ha gatubelysningen tänd nattetid, men i glesbygden existerar också skiftarbeten och det är inte så roligt att komma längs en krokig väg mitt i natten som är upplyst och helt plötsligt blir allt beckmörkt, det tar en stund för ögonen att vänja sig.
Där jag råkat bosätta mig släcker dom gatubelysningen lite som dom vill, allt mellan 22.00-24.00, ungdomar som är på hemväg under dessa timmar riskerar alltså att få gå hem i mörker och med tanke på att björn setts ett flertal gånger runt husen här så är det ingen rolig känsla varken för ungdomar eller vuxna.
För att återgå till trafikfrågan så har vi även ruskigt mycket rådjur som springer kors och tvärs både över byvägarna och den större genomfartsvägen, att släcka nattetid ökar därmed riskerna för viltolyckor.
Dom kunde väl i alla fall nöja sig med att släcka ner varannan lampa nattetid kan man tycka.
mamamaggan
Du är orolig för vad som finns utanför eran tomtgräns säger du Motti. Men innanför tomtgränsen då ? Har ni inga lampor där som tänds av rörelsedetektorer ?

Vad ska någon som befinner sig utanför tomtgränsen kunna göra dig ? Om ni har egen rörelsestyrd belysning så ser du ju om någon kommer in på tomten. Komplettera med ett larm så borde du kunna känna dig trygg.

Problemet kan väl vara att ni bor på landet och jag vet inte om man kan justera sådana rörelsedetektorer så att de inte slår igång belysningen om t ex en älg kliver in på tomten.
Gita
Betr. gatubelysning så nog känner jag mig betydligt tryggare om det upplyst om jag rör mig ute i stan kvälls/nattetid.
Gita
Aqvakul
Motti!
Jag förstår inte varför ni som bor i byn året runt inte pytsar ut med kostnaden för belysning. Man kan ju lösa det med differentierade avgifter i vägföreningen eller i något separat arrangemang. Om ni är överens kan ju inte kostnaden vara oöverstiglig.
*Stintan*
CITAT (Aqvakul @ 13-11-2012, 18:10) *
Motti!
Jag förstår inte varför ni som bor i byn året runt inte pytsar ut med kostnaden för belysning. Man kan ju lösa det med differentierade avgifter i vägföreningen eller i något separat arrangemang. Om ni är överens kan ju inte kostnaden vara oöverstiglig.


Det var så vi gjorde så jag förstår inte heller problemet. Skönt för både ungar och vuxna att slippa gå över en km från bussen när det var becksvart och de kom hem sent.
Huggorm
CITAT (*Stintan* @ 13-11-2012, 18:25) *
Det var så vi gjorde så jag förstår inte heller problemet. Skönt för både ungar och vuxna att slippa gå över en km från bussen när det var becksvart och de kom hem sent.

Ficklampa? Det fick jag använda när jag var liten, jag hade tre kilometer längs en kolsvart skogsväg att gå
*Stintan*
CITAT (Huggorm @ 13-11-2012, 18:34) *
Ficklampa? Det fick jag använda när jag var liten, jag hade tre kilometer längs en kolsvart skogsväg att gå


Jodå det fick man allt också använda eftersom det inte var upplyst hela vägen och långt mellan husen. Många batterier gick det åt på gott och ont.
Huggorm
CITAT (*Stintan* @ 13-11-2012, 19:30) *
Jodå det fick man allt också använda eftersom det inte var upplyst hela vägen och långt mellan husen. Många batterier gick det åt på gott och ont.

Men nu för tiden har ficklampor LED istället för glödlampor, så nu går det inte åt så mycket batteri längre. Det finns även uppladdningsbara ficklampor så man aldrig behöver byta batteri
Elisabeth-Västkustkolonisten
Nu påminner mig om min långa skulväg i en liten by i alperna. Inte var det upplyst där heller. Och då jag som alltid har varit mörkrädd.....

Rebecca
En rolig aspekt att fundera på är om det verkligen behöver vara upplyst på gångvägen - kan inte platserna runtom gångvägen vara upplyst istället? Ur en ren trygghetsaspekt tycker jag det känns hundra gånger tryggare om jag ser vad som finns runtomkring mig - inte om gatan där jag själv går är väl upplyst och så är det helt kolsvart runtom förutom gången. Tankar kring detta?
Huggorm
CITAT (Rebecca @ 13-11-2012, 21:10) *
En rolig aspekt att fundera på är om det verkligen behöver vara upplyst på gångvägen - kan inte platserna runtom gångvägen vara upplyst istället? Ur en ren trygghetsaspekt tycker jag det känns hundra gånger tryggare om jag ser vad som finns runtomkring mig - inte om gatan där jag själv går är väl upplyst och så är det helt kolsvart runtom förutom gången. Tankar kring detta?

-fear-.gif Du kan ju snubbla på en katt
Kryddan03
(http://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo wink.gif)
mamamaggan
Alla gång och cykelbanor är tyvärr inte alldeles släta och det kan finnas saker som gör att man snubblar . Många gånger så är gång och cykelbanan samma så då blir det svårt för cyklister att se de gående .

Såg i kväll att det behövs belysning på gång-cykelbanor , många är ute och går/cyklar utan att ha reflexer/lysen , de blir då svåra att upptäcka för bilisterna när de kommer fram till en korsning och vill ta sig över , man har inte en chans att se dem om det inte finns belysning på deras " väg ".


Tillägg . Växte upp i stan när det var ordentligt upplyst . Ni som är lite äldre kommer säkert ihåg när det fanns gatubelysning även mitt i gatan , lamporna hängde på någon sorts vajer mitt över körbanan och så fanns det lampstolpar också , då var det upplyst.
Gossen Ruda
CITAT (Rebecca @ 13-11-2012, 21:10) *
En rolig aspekt att fundera på är om det verkligen behöver vara upplyst på gångvägen - kan inte platserna runtom gångvägen vara upplyst istället? Ur en ren trygghetsaspekt tycker jag det känns hundra gånger tryggare om jag ser vad som finns runtomkring mig - inte om gatan där jag själv går är väl upplyst och så är det helt kolsvart runtom förutom gången. Tankar kring detta?

Klart att gångbanorna skall vara upplysta. Då kan ju våldtäktsmännen hålla sig i skuggan och spana in lämpliga offer så de inte hoppar på nån gammal hagga. rolleyes.gif Människan gillar att bli invaggad i falsk säkerhet så nog har du rätt.
Rebecca
CITAT (Gossen Ruda @ 14-11-2012, 08:08) *
Klart att gångbanorna skall vara upplysta. Då kan ju våldtäktsmännen hålla sig i skuggan och spana in lämpliga offer så de inte hoppar på nån gammal hagga. rolleyes.gif Människan gillar att bli invaggad i falsk säkerhet så nog har du rätt.


Nej men visst har jag en poäng? Självklart är det viktigt att se till att gångbanorna är släta och utan hinder (katter får hålla sig utanför wink.gif) men detta är väldigt intressant när man pratar om ny planering tycker jag. Jag jobbar med stadsplanering och säkerhetsfrågan är en oerhört viktig aspekt när man bygger nya områden/bygger om. Hur gör man en plats säker? Lättast är väl att svara "gör den upplyst" men jag tycker det är väldigt intressant att fundera kring detta med belysning. Som jag tidigare skrev så hade jag tyckt det känns säkrare att se vad som finns omkring mig, än att gå på en upplyst väg med beckmörker runtomkring mig. Detta behöver ju sedan inte betyda att hela områden (ponera att jag går i en park) behöver vara extremt upplysta, men jag tycker verkligen man borde jobba mer med kanske effektbelysningar av vackra träd, trädstammar, vattendrag osv som finns runtomkring gångvägar, istället för att ha dessa gamla tråkiga belysningsstolpar med sitt gula ljus som gör allt grått. Finns mycket spännande inom utomhusbelysning kan jag lova!
Blomstertanten
Naturligvis ska gatlamporna vara tända när det är mörkt!!!
Jag går till mitt jobb runt 3.30 och skulle inte ens hitta dit om det inte fanns tända gatlampor no.gif
Jag har min utelampa tänd för det mesta på vintern så att tidningsbudet ska kunna hitta till brevlådan som sitter precis utanför min dörr.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon