Peztis
Att hitta på vad man ska äta kan gå fort eller vara hopplöst! Det gäller för mig både till vardagsmaten, helgmiddagen eller när man ska bjuda på lite festligheter.

Man står där i kylskåpet och skakar på huvudet eller funderar i affären - vad kan jag göra med detta?

Så inspirera mig och varandra med tankar, idéer och recept -
vad kan man göra med en lergryta?

Alltså, man äter ju inte lergrytan utan fyller den med något... Så frågan är eg med vad?
Peztis
Jag har en lergryta som jag tar fram kanske var 5:e år eller så...
Så det var dags nu i helgen!

Jag la en fransyska i marinad vid lunch. Vid tretiden la jag lergrytan i vattenbad och under tiden så började jag plocka fram grönsaker som jag tvättade, ansade och skar i bitar. Detta plockade jag fram:
Potatis
Palsternacka
Paprika
Morot
Brysselkål
Grönkål
Purjolök
Vitlök
Tomat
Bönor (egna från trädgården)

La detta i botten av grytan och sedan la jag steken på, lite nedtryckt bland grönsakerna. 175 grader i 2 h längst ned i ugnen.
Kokade lite mer potatis på spisen också.
Jag hällde av skyn som blev och redde med smör, mjöl och grädde. Kryddade med soya, it. salladskrydda, peppar och äppelgélé.

OJ så gott det blev! Det blev inte mycket kvar av köttet!
Biggan_
Jag håller med! Det är inte ofta man tänker på att använda sin gamla lergryta.
Kyckling brukar bli jättegod i lergryta. Jag hittade ett recept jag sparat i favoriter som jag tänkt prova vid tillfälle. PORTERSTEK
niggle
CITAT (Peztis @ 23-09-2012, 19:34) *
Jag har en lergryta som jag tar fram kanske var 5:e år eller så...
Så det var dags nu i helgen!

Jag la en fransyska i marinad vid lunch. Vid tretiden la jag lergrytan i vattenbad och under tiden så började jag plocka fram grönsaker som jag tvättade, ansade och skar i bitar. Detta plockade jag fram:
Potatis
Palsternacka
Paprika
Morot
Brysselkål
Grönkål
Purjolök
Vitlök
Tomat
Bönor (egna från trädgården)

La detta i botten av grytan och sedan la jag steken på, lite nedtryckt bland grönsakerna. 175 grader i 2 h längst ned i ugnen.
Kokade lite mer potatis på spisen också.
Jag hällde av skyn som blev och redde med smör, mjöl och grädde. Kryddade med soya, it. salladskrydda, peppar och äppelgélé.

OJ så gott det blev! Det blev inte mycket kvar av köttet!

Det verkar jättegott! Vi får prova till helgen. Jag är periodare med min lergryta.
Det finns bra recept till lergryta i en bok som gavs ut på ICA bokförlag för något år sedan.
Bröd kan bli jättegoda. Jag har provat några gånger.
En säker rätt här är 1 hel kyckling som får sällskap av svamp, lök, soja och rosmarin. Efter 1 1/2 timme tar man av locket så att kycklingen får färg. Skumma av fett och häll i grädde. Tillbaka i ugnen i 10 minuter.
Åsa, mälardalen zon 2
Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet.
gunsta
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) *
Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet.


Det där ska jag testa - lät gott.
zissi
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) *
Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet.


Tack för tipset! Det lät både enkelt och gott. Min lergryta behöver verkligen dammas av.
Biggan_
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) *
Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet.

Tack för tipset Åsa! Det var väldans gott! tummenupp.gif
gunsta
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) *
Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet.


Detta recept provade jag i helgen - finns bara ett ord: 'tokgott' smile.gif - hädanefter ska jag alltid tillaga fläskkarré på detta vis - Tack Åsa thanks.gif
Motti
Jag testade att laga till en Fläskyterfile !jag brynde den först med svartpeppar salt sedan lade jag i rotfrukter och potatis ett par klyftor vitlök gulök eller Charlottenlök hela, in i kall ugn 150 grader i två timmar .
zissi
Tack till trådskaparen Peztis thanks.gif !

I dag dammade jag av min Schlemmentopf och la i potatis, morötter, lök, vitlök, äpple, persilja, citron och sedan en färsk kyckling delad i 4 delar. Salt o peppar också förstås. Oj, oj så gott tummenupp.gif ! Varför i hela friden använder vi inte denna skatt oftare sa vi båda två g.gif. Hela middagen i en gryta. Det är ju sååå enkelt. 1-1½ timma i 250 grader. Sista kvarten utan lock för lite färg på köttet. Framförhållning är väl det enda som behövs...

Ska köpa fläskkarré och katrinplommon och göra Åsas plommonspäckade fläskkarré en annan dag yes.gif .

Hörde att Römertopf har ett litet handtag på locket medan Schlemmentopf inte har det. Vet inte om det stämmer.

Kom inte på att jag skulle ta kort förrän grytan nästan var tom. Ser inte så aptitligt ut men här kommer några bilder iaf.
[attachment=73000:002__Sch...lergryta.jpg][attachment=73001:001__sma...v_70_tal.
jpg]
zissi
Det här brödreceptet tycker jag låter spännande. Fick se det i ett annat forum nyss.

Ost- och basilikabröd
1 st (1,5-litersgryta)

1 kruka basilika
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
3 dl färskriven parmesanost
ca 10 dl vetemjöl

Om man vill ha lite mer fibrer, ha i nån dl vetekli, vetekross eller havregryn.

Hacka basilikan fint. Lös jästen i vattnet. Blanda i basilika, nästan all olja (spara 1 msk till pensling), salt och ost. Arbeta in nästan allt mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Blötlägg gryta och lock en kvart. Torka lätt med hushållspapper och pensla sen insidorna av både lock och gryta med den resterande oljan.

Knåda degen på arbetsbänk med resterande mjöl. Forma till en limpa och lägg i grytan. Lägg på locket och ställ in på galler, längst ner, i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Låt stå i 1 1/4 timme. Tag av locket och grädda utan lock en kvart till.

Låt svalna på galler, insvept i handduk.
Peztis
Vad kul zissi att du gillar tråden!

Och hörrni! Fler tips!!! Fram med 70-talskrukan! Eller var det 80-talet det var poppis?
zissi
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 06:24) *
Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet.

Väldans gott tummenupp.gif ! Tusen tack Åsa för receptet thanks.gif !

Gjorde den idag och det räcker till i morgon också. Längtar redan tongue.gif . Kanske det blir en liiiten smakbit innan läggdags. Känner att min kropp behöver det shy.gif .

Elisabeth-Västkustkolonisten
Jag gjorde igår också skinkstek i lergrytan, blev som alltid mycket gott.
Katarina Odla.nu
För mig har lergrytan återuppstått. Jag lagade ofta i den när jag flyttade hemifrån men sen glömdes den bort och slängdes i en flytt. Nu har min son flyttat till studentkorridor (tiden går, som bekant!) och kom hem för några veckor sen och berättade om denna supersmarta lergryta där man kunde laga så billig och bra mat. Jag blev både nostalgisk och väldigt glad över att sonen lagar riktigt mat i sin studentkorridor!

Nu har jag köpt en ny lergryta och i kväll blir det kyckling med curry, chili, kokos och ingefära.

Smaklig spis!
önskar Katarina
zissi


Jag var tvungen att leta upp den här tråden för jag hade glömt ugnstemperaturen på Åsas fläskkarré här ovan. Den är nyss insatt i ugnen, men jag satte på 150 grader först, men nu är den nedsatt till 90-100 grader. Passar bättre i tid också. Blir färdig vid 6-tiden i morgon bitti efter 7-8 timmar i ugnen.

Längtar redan till morgondagens middag wub.gif
Motti
Gå in på Googel och sök på Römertorpf så hittar ni massor av tips och recept !
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon