|
Att hitta på vad man ska äta kan gå fort eller vara hopplöst! Det gäller för mig både till vardagsmaten, helgmiddagen eller när man ska bjuda på lite festligheter.
Man står där i kylskåpet och skakar på huvudet eller funderar i affären - vad kan jag göra med detta?
Så inspirera mig och varandra med tankar, idéer och recept - vad kan man göra med en lergryta?
Alltså, man äter ju inte lergrytan utan fyller den med något... Så frågan är eg med vad?
Jag har en lergryta som jag tar fram kanske var 5:e år eller så... Så det var dags nu i helgen!
Jag la en fransyska i marinad vid lunch. Vid tretiden la jag lergrytan i vattenbad och under tiden så började jag plocka fram grönsaker som jag tvättade, ansade och skar i bitar. Detta plockade jag fram: Potatis Palsternacka Paprika Morot Brysselkål Grönkål Purjolök Vitlök Tomat Bönor (egna från trädgården)
La detta i botten av grytan och sedan la jag steken på, lite nedtryckt bland grönsakerna. 175 grader i 2 h längst ned i ugnen. Kokade lite mer potatis på spisen också. Jag hällde av skyn som blev och redde med smör, mjöl och grädde. Kryddade med soya, it. salladskrydda, peppar och äppelgélé.
OJ så gott det blev! Det blev inte mycket kvar av köttet!
Biggan_
24-09-2012, 10:51
Jag håller med! Det är inte ofta man tänker på att använda sin gamla lergryta. Kyckling brukar bli jättegod i lergryta. Jag hittade ett recept jag sparat i favoriter som jag tänkt prova vid tillfälle. PORTERSTEK
CITAT (Peztis @ 23-09-2012, 19:34) Jag har en lergryta som jag tar fram kanske var 5:e år eller så... Så det var dags nu i helgen!
Jag la en fransyska i marinad vid lunch. Vid tretiden la jag lergrytan i vattenbad och under tiden så började jag plocka fram grönsaker som jag tvättade, ansade och skar i bitar. Detta plockade jag fram: Potatis Palsternacka Paprika Morot Brysselkål Grönkål Purjolök Vitlök Tomat Bönor (egna från trädgården)
La detta i botten av grytan och sedan la jag steken på, lite nedtryckt bland grönsakerna. 175 grader i 2 h längst ned i ugnen. Kokade lite mer potatis på spisen också. Jag hällde av skyn som blev och redde med smör, mjöl och grädde. Kryddade med soya, it. salladskrydda, peppar och äppelgélé.
OJ så gott det blev! Det blev inte mycket kvar av köttet! Det verkar jättegott! Vi får prova till helgen. Jag är periodare med min lergryta. Det finns bra recept till lergryta i en bok som gavs ut på ICA bokförlag för något år sedan. Bröd kan bli jättegoda. Jag har provat några gånger. En säker rätt här är 1 hel kyckling som får sällskap av svamp, lök, soja och rosmarin. Efter 1 1/2 timme tar man av locket så att kycklingen får färg. Skumma av fett och häll i grädde. Tillbaka i ugnen i 10 minuter.
Åsa, mälardalen zon 2
25-09-2012, 06:24
Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet.
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet. Det där ska jag testa - lät gott.
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet. Tack för tipset! Det lät både enkelt och gott. Min lergryta behöver verkligen dammas av.
Biggan_
30-09-2012, 21:24
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet. Tack för tipset Åsa! Det var väldans gott!
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 07:24) Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet. Detta recept provade jag i helgen - finns bara ett ord: 'tokgott' - hädanefter ska jag alltid tillaga fläskkarré på detta vis - Tack Åsa
Jag testade att laga till en Fläskyterfile !jag brynde den först med svartpeppar salt sedan lade jag i rotfrukter och potatis ett par klyftor vitlök gulök eller Charlottenlök hela, in i kall ugn 150 grader i två timmar .
Tack till trådskaparen Peztis ! I dag dammade jag av min Schlemmentopf och la i potatis, morötter, lök, vitlök, äpple, persilja, citron och sedan en färsk kyckling delad i 4 delar. Salt o peppar också förstås. Oj, oj så gott ! Varför i hela friden använder vi inte denna skatt oftare sa vi båda två . Hela middagen i en gryta. Det är ju sååå enkelt. 1-1½ timma i 250 grader. Sista kvarten utan lock för lite färg på köttet. Framförhållning är väl det enda som behövs... Ska köpa fläskkarré och katrinplommon och göra Åsas plommonspäckade fläskkarré en annan dag . Hörde att Römertopf har ett litet handtag på locket medan Schlemmentopf inte har det. Vet inte om det stämmer. Kom inte på att jag skulle ta kort förrän grytan nästan var tom. Ser inte så aptitligt ut men här kommer några bilder iaf. [attachment=73000:002__Sch...lergryta.jpg][attachment=73001:001__sma...v_70_tal. jpg]
Det här brödreceptet tycker jag låter spännande. Fick se det i ett annat forum nyss.
Ost- och basilikabröd 1 st (1,5-litersgryta)
1 kruka basilika 25 g jäst 4 dl fingervarmt vatten 1 dl olivolja 2 tsk salt 3 dl färskriven parmesanost ca 10 dl vetemjöl
Om man vill ha lite mer fibrer, ha i nån dl vetekli, vetekross eller havregryn.
Hacka basilikan fint. Lös jästen i vattnet. Blanda i basilika, nästan all olja (spara 1 msk till pensling), salt och ost. Arbeta in nästan allt mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Blötlägg gryta och lock en kvart. Torka lätt med hushållspapper och pensla sen insidorna av både lock och gryta med den resterande oljan.
Knåda degen på arbetsbänk med resterande mjöl. Forma till en limpa och lägg i grytan. Lägg på locket och ställ in på galler, längst ner, i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Låt stå i 1 1/4 timme. Tag av locket och grädda utan lock en kvart till.
Låt svalna på galler, insvept i handduk.
Vad kul zissi att du gillar tråden!
Och hörrni! Fler tips!!! Fram med 70-talskrukan! Eller var det 80-talet det var poppis?
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 25-09-2012, 06:24) Jag brukar göra plommonspäckad fläskkarre bara stoppa in katrinplommona, salt och peppar + timjan strösslas på runtom. Lägg den i grytan och sätt in den i kall ugn, sätt temperaturen på 90-100C och grädda i 6-8timmar. Blir så mört så det knappt behöver tuggas när det gräddas i låg temperatur. Vill man ha mer färg så kan man ta av locket och grädda i lite högre värme i slutet. Väldans gott ! Tusen tack Åsa för receptet ! Gjorde den idag och det räcker till i morgon också. Längtar redan . Kanske det blir en liiiten smakbit innan läggdags. Känner att min kropp behöver det .
Elisabeth-Västkustkolonisten
01-11-2012, 10:03
Jag gjorde igår också skinkstek i lergrytan, blev som alltid mycket gott.
Katarina Odla.nu
02-11-2012, 08:45
För mig har lergrytan återuppstått. Jag lagade ofta i den när jag flyttade hemifrån men sen glömdes den bort och slängdes i en flytt. Nu har min son flyttat till studentkorridor (tiden går, som bekant!) och kom hem för några veckor sen och berättade om denna supersmarta lergryta där man kunde laga så billig och bra mat. Jag blev både nostalgisk och väldigt glad över att sonen lagar riktigt mat i sin studentkorridor!
Nu har jag köpt en ny lergryta och i kväll blir det kyckling med curry, chili, kokos och ingefära.
Smaklig spis! önskar Katarina
Jag var tvungen att leta upp den här tråden för jag hade glömt ugnstemperaturen på Åsas fläskkarré här ovan. Den är nyss insatt i ugnen, men jag satte på 150 grader först, men nu är den nedsatt till 90-100 grader. Passar bättre i tid också. Blir färdig vid 6-tiden i morgon bitti efter 7-8 timmar i ugnen. Längtar redan till morgondagens middag
Gå in på Googel och sök på Römertorpf så hittar ni massor av tips och recept !
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
|
|
|