CITAT (Eva i Västerås @ 31-07-2012, 12:50)
Det går alldeles utmärkt att låta omogna vitlökar ligga kvar i jorden över vintern.
Men ta gärna upp dom när dom är färdiga att skörda och plantera om dom där du vill ha dom nästa år. Då ser du vilka som delat sig i klyftor och vilka som är odelade.
Skördefärdig är vitlöken när drygt hälften av bladen vissnat. Då har smålökarna slutat växa, och framför allt så har de större lökarna delat sig färdigt i klyftor som mognat, men löken har inte delat på sig, utan ytterskalet är helt. Har ytterskalet delat på sig, så kluftorna bara sitter ihop i roten är hållbarheten mycket sämre.
Vill du veta vilken sort du odlar sedan, så kan du ju köpa sättlökar och äta upp hela din nuvarande skörd. Nödvändigt är det inte.
Fantastiskt gott är att lägga pinfärska, nyskördade vitlökar med skal och allt på grillen! Små kulor eller hela lökar med massor av klyftor. Dom blir milda och fina i smaken. Perfekt till en bit gott grillat kött.
Lycka till!
Håller med, när jag höstgräver så tar jag dom som är stora, dom andra åker ner igen och det fungerar bra.