EKLO
En måhända korkad fråga: Kan man lägga avklippta blommande maskrosor, hundkäx (eller blomknoppar) i kompost och som täckning i landen utan att riskera att frön mognar i avklippt tillstånd?
Eva 33c
För det mesta går det nog bra, fast just maskrosor liter jag inte på.... Är det bara en stjälk med blomma så går det nog bra, men minsta lilla rotbit eller stamdel verkar kunna försörja den med energi till fröbildning. Himla överlevare de där, man imponeras nästan...
EKLO
Tack, ja just det, roten får man klippa av från stjälken, men annars tror du det funkar, bra! Det blir betydligt enklare för mig att lägga sådant direkt i täckningen av landen, än att släpa det till separat ställe. Plus att man ju vill ta vara på allt...
Robbanp
Nja, det är nog ganska många ogräs som lägger tillräckligt mycket energi i blomman (eventuellt redan i knoppen) för att frösättning ska kunna fullföljas. En del frösådder får du nog allt räkna med om du gör så.
Eva i Skåne
Jag hade aldrig chansat när jag en gång fått upp skiten wink.gif
Eva 33c
CITAT (Robbanp @ 21-05-2012, 15:36) *
Nja, det är nog ganska många ogräs som lägger tillräckligt mycket energi i blomman (eventuellt redan i knoppen) för att frösättning ska kunna fullföljas. En del frösådder får du nog allt räkna med om du gör så.

Vilka växter tänker du på då?
Maskrosen är ju lite speciell då den kan sätta frö även utan befruktning, men i de flesta fall får man ju inget frö om ingen pollinering skett, att då en avklippt växt i knoppstadiet skulle kunna utveckla frö känns ganska ovanligt. När man samlar frö så vill man ju att fröerna ska få mogna på plantan om man vill ha bra kvalitet. Att plocka en blomma och hoppas på frö känns väldigt långsökt. Hur ofta får man fröer på växter i vas? Men de växter vi kallar ogräs kan förstås ha speciella egenskaper. Vore kul att veta lite mer exakt vilka det kan handla om.
Nu tror jag att jag måste gå ut och plocka lite blommande maskrosor och se vad som händer....
EKLO
Jag håller med Eva 33c, det måste väl vara ovanligt att de skulle få pollinering och sedan kraft att bilda frö om man även tar av roten? För att vara på säkra sidan kan man ju hacka ned större ogräs i mindre bitar, eller bara knopsa bort blomknoppen från stjälken.

Hur gör ni annars - allt blommande, knoppande ogräs, lägger ni ner det djupt i komposten eller vart gör ni av det? Ingen täckodlare som använder? Det är (åtminstone hos mig) en massa "fina växter på fel plats" runt o i närheten av mina grönsaksland och rabatter - det är dem jag tar bort för att de inte ska fröa av sig. Mest maskrosor och hundkäx, men också en del veronica och gökärt och fibblor och annat...
Robbanp
Bra poäng, lite otur i tänkandet där. Befruktning måste naturligtvis ske men sen kan nog vad som helst hända. Många ängsväxter blommar till exempel när man normalt slår ängen. De fröar sen av sig liggande. Eller hur, är jag helt fel på det???
Eva 33c
CITAT (Robbanp @ 21-05-2012, 23:24) *
Bra poäng, lite otur i tänkandet där. Befruktning måste naturligtvis ske men sen kan nog vad som helst hända. Många ängsväxter blommar till exempel när man normalt slår ängen. De fröar sen av sig liggande. Eller hur, är jag helt fel på det???

När det gäller ängar, som jag läste en del om en gång i tiden då jag funderade på att anlägga en, så får man olika floror beroende på när man slår. Vill man ha vårfloret så slår man när dessa gått i frö, vill man ha sommarblommorna så slår man när dessa blommat över osv. Hittade listor på lämpliga växter då för olika önskemål. Men ofta finns nog samma växt både i blom och med frö vid slåtter tillfället, det är ju inga knivskarpa gränser.
Men förutom maskros så är visst daggkåpa och smörblommor också av den typ att de kan sätta frö utan befruktning, så där kanske man kan se upp lite extra. Såg precis i en annan tråd här att någon fått frö på sina avklippta maskrosor i all fall...
EKLO
Naturen är lurig, det är ett som är säkert ... och spännande. Jag tror till o med att jag själv har haft avslitna maskrosblommor som gått i frö förra säsongen (utan rot eller med???) - men minnet är kort när det gäller sådant man helst vill ha positiva lösningar på...

Men hur gör ni själva med blommande ogräs, var lägger ni det?
Eva 33c
CITAT (EKLO @ 22-05-2012, 09:11) *
Men hur gör ni själva med blommande ogräs, var lägger ni det?

Alltså, min ambition är att lägga sånt i svarta plastsäckar som står i solen, då kokar allt ihop till en sörja som kan hällas på komposten sen. Min ambition är också att inget ogräs ska gå i frö innan det rensas bort -ha ha ha!
Verkligheten är att mycket ogräs hamna i min trädgårdskompost i alla fall, och det funkar det med. Att skicka ogräs med vanliga soporna är inte ett alternativ för mig.Ddet är ju inte precis nåt giftigt riskavfall trots allt. Och en ogräsfri trädgård är inte mitt mål, jag röjer min lilla bit på jorden och odlar växter jag vill ha. En dag är jag borta och då får vilka växter som helst ta över detta smile.gif
Peztis
Om jag plockar en blommande maskros (endast blomma och stjälk) och lägger den i solen så blir där snart en samling med små fallskärmar.

Det är helt otroliga överlevare, verkar det som.

Så att lägga den som täckmaterial i rabatten eller gången skulle jag inte göra, då har du sedan en liten frösådd på gång.

Undrar vad som händer om man gräver ned den en bit ned i komposten...? g.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon