Full version: jordärtskockor
Eva i Skåne
Förra sommaren fick jag några små jordärtskocksknölar av en kompis, grävde ner dom i en pallkrage och dom växte upp. Jag tog inte upp dom i höstas utan kollade läget på vårkanten. Visst är det rätt att dom klarar övervintring i jorden och är ätliga även efter det?
jag tyckte de flesta inte var stora nog att skala utan petade ner dom igen i nygödslad jord och dom har växt upp som förra året. Jag har för mig att man skördar sent på hösten. Är det rätt?
Om man låter dom ligga kvar i jorden mer än en säsong, fortsätter dom att växa då? Kan dom bli träiga eller nåt om dom blir för stora?
Jag vill inte ha dom bautastora, men som hasselnötter känns lite klent.
fridasj
Jordärtskockorna fungerar ju precis som potatis. Dvs du stoppar ner en knöl och får många åter sen på hösten. Man kan vänta till ganska sent på hösten med att ta upp dem, eller t.o.m vänta till våren!
*Stintan*
Helt rätt men jag har en känsla av att för mycket gödsel ger mer blad än skocka. Pallkrage kanske inte heller är den optimala växtplatsen även om jag tycker att jordärtskockor är väldigt lättodlade.
Eva i Skåne
Jag är ingen större grönsaksodlare, men det jag försöker med måste vara i pallkrage eftersom marken mest består av sten.
ingmet
Jordärtskockan blev ett riktigt ogräs för mig, tyvärr.. Jag blev så ilsk så skörden hamnade i soporna (inte i komposten.. och inte i säckarna som töms på tippen(det som ska bli jord).. Jag satte skockor i min hemmagjorda långa pallkrage våren 2010.. hade hoppats på skörd senhöst 2010.. stänglarna var 2,5 m lång när jag grävde upp..men hittade bara små små knölar.. Lämnade dom för skörd i våras.. Tog upp alla fortfarande ganska små knölar.. MEN.. uppenbarligen fick jag inte upp alla.. Efter att i tron fått bort allt grävde jag om, tillförde ny kompost och sådde diverse grönsaker..allt från sallad, rädisor till rödbetor.. allt kom upp i snygga rader och så åkte jag på semester i en vecka.. väl hemma så såg man inte "träden för all skog". Helt plötsligt hade jordärtskocksblast dykt upp överallt..ytterligare en vecka senare var de ytterligare några decimeter.. Så jag grävde ur hela pallkragen (1,5mx5m).. och då fanns det minnsann skockor..överallt.. men de är jättesvåra att få upp.. de bryts och går sönder och därav så är det jättelätt att de finns kvar i jorden och vips får man mer.. Skockorna växer dessutom på tvären och hade vuxit ut under pallkragssidan så jag fick flytta undan 3 dm täckbark på höjden + markduk då jordärtskocksblasten tagit sig upp mellan markduken och pallkragssidan - men på utsidan. Nu har jag hållt minitiös övervakning och upptäckte i förra veckan ytterligare en grön blast på utsidan.. fast på ett annat ställe än tidigare.. så det var bara gå ner på knä med spade och gräva fram skockan.. så växte från täckbarksgången under pallkragen.. har nog aldrig prata så högt och så fula ord för mig själv.. Så se upp!!
Crazy4Flowers
Men det låter ju underbart, vad mycket mat och inte behöver man anstränga sig speciellt heller. Jag odlar ett gäng skockor för första gången i år, ska bli jättespännande o se hur det blir.

Dom ska tydligen klara av nästan vilken jord som helst.
Garden bliss
Oj, låter som nåt för mig! Näringsfattig sandjord här ... har odlat allt i pallkragar hittills men skulle vilja ha ett land också.
fvd
Samma här näringsfattig sandjord jag skull gärna vilja odla kockor. Vet ni var man säljer utsädet jag har inte hittat dem någonstans.
*Stintan*
Man kan använda skockor från matvaruaffären men det är nog inte den blommande sorten om det är den man vill ha. Näringsfattig sandjord går jättebra att odla skockor på.
Eva 33c
Jag odlar sen flera år några knölar av Bianca varje sässong. Förutom att den blommar fint på hösten så sätter den knölarna relativt samlat och grunt och är därför ganska lätta att skörda utan att nåt blir kvar i jorden. Alla sorter är inte det, som ingmet beskriver...
Skockorna växer till sig under jorden framför allt när det börjar bli kyligare på sensommaren-hösten. Så sen skörd eller tidig vårskörd är det bästa. Jag tar upp alla på våren och sätter tillbaka 5-10 knölar på ett nytt ställe varje år. Jag äter inte så mycket av dem då jag har lätt att få ont i magen av dem ...(inulinet).
Om man inte tar upp dem utan låter de vara kvar på samma ställe varje år så blir knölarna med tiden mindre då de växer så tätt. Men man kan odla den som en trevlig perenn också. Den är fullständigt härdig här i zon 5.
Taraxacum
CITAT (Eva 33c @ 09-08-2011, 15:12) *
Jag odlar sen flera år några knölar av Bianca varje sässong. Förutom att den blommar fint på hösten så sätter den knölarna relativt samlat och grunt och är därför ganska lätta att skörda utan att nåt blir kvar i jorden. Alla sorter är inte det, som ingmet beskriver...
Skockorna växer till sig under jorden framför allt när det börjar bli kyligare på sensommaren-hösten. Så sen skörd eller tidig vårskörd är det bästa. Jag tar upp alla på våren och sätter tillbaka 5-10 knölar på ett nytt ställe varje år. Jag äter inte så mycket av dem då jag har lätt att få ont i magen av dem ...(inulinet).
Om man inte tar upp dem utan låter de vara kvar på samma ställe varje år så blir knölarna med tiden mindre då de växer så tätt. Men man kan odla den som en trevlig perenn också. Den är fullständigt härdig här i zon 5.

Samma här; de är så goda, men jag är en av dem som inte riktigt klarar av inulinet. Kanske man kan träna upp sig?
sofiaq
Vet ni var man får tag på utsäde till till exempel Bianca?
Scout
CITAT (sofiaq @ 10-08-2011, 12:44) *
Vet ni var man får tag på utsäde till till exempel Bianca?

Om du bor i Uppsala kan du få av mig i höst eller i vår, när jag skördat. Det är lite meckigt och dyrt att skicka i vadderade påsar, så det undviker jag gärna.

Tror att det är rätt många här på forumet som har Bianca.

Ett annat tips är att bege sig till närmsta kolonilottsområde i höst och speja. När du hittat ett bestånd (de blommar i gult på hösten, runt sep-okt) så hitta ägaren och fråga om du kan få några när de skördar. De flesta delar gärna med sig. Det brukar bli mycket mer än man kan äta ändå.
sofiaq
Tack för tipset, jag får cykla runt litegrann och speja. Jag har själv någon sort, men minns nu inte vilken det var faktiskt.

Om jag inte hittar kanske jag kan sända dig en förfrankerad vadderad påse, du ska ju inte behöva stå för någon kostnad!

vänliga hälsningar,
Sofia
Eva 33c
Jag bor i Falun och kommer också att ha knölar att dela med mig av i maj. Skicka PM om ni är intresserade då.


CITAT (Taraxacum @ 09-08-2011, 21:49) *
Samma här; de är så goda, men jag är en av dem som inte riktigt klarar av inulinet. Kanske man kan träna upp sig?

Jag har läst att om man äter skockorna regelbundet så blir problemen mindre. Då kan man utveckla en tarmflora som har lättare att bryta ner kostfibret inulin. Fast jag har inte provat...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon