Full version: större fruktträd
anitahil
såg att man kan köpa större fruktträd för plantering, 6 år.

Någon som har erfarenhet av det? Tacksam för råd.
Cilla
Man kan köpa fruktträd i alla åldrar, men man får ofta beställa.

Jag köper ofta lite större och äldre träd för offentliga områden där det är svårt att få små spenslingar att klara de första åren.

När man väljer äldre fruktträd som äpple och päron kan man välja på de med lågstam och högstam. de med lågstam har krongrenar kvar på ganska låg höjd, och de blir ofta knubbiga och charmfulla. Men om man ska kunna gå under kronorna ska man ganska snart skära bort några av de nedersta ändå. Träd på högstam är ofta spensligare med lite enklare krona, som börjar på den höjd man beställt. Där kanske man itne behöver skär abort de nedersta grenarna alls utan kan inirta beskärningen på att bygga från den krona trädet redan har.

Aningen äldre träd åker upp i pris en hel del. Väljer man äppelträd som 6-åringar och kräftkänsliga sorter åker man inte sällan på kräfta. För att undvika det så långt det går köper man E-plantmärkt och väljer mindre känsliga sorter. Högstamsträden klarar sig ofta bättre från att ha kräfta i början (äpple), men det beror också på ålder.

Sedan är det viktigt hur man planterar. Vid, ganska grund växtbädd och trädet på en kulle när det är klart är bra för de flesta platser. Bevattning 50 liter i veckan ett måste. Läs på innan du investerar i ett 3000-kronorsträd!

Sedan är det bara att njuta. Att starta med lite större träd är en riktig njutning och rekommenderas till alla som fyller jämna år att önska sig!
Huggorm
Hur rotar sig ett större träd, jämfört med ett mindre? Det känns ju som att ett litet träd får ett bättre utgångsläge eftersom det anpassar sig efter växtplatsen från mindre storlek. Men det kanske inte är så känsligt?
Cilla
Ja, det är både och. Ett större träd har större kapacitet att klara svårigheter faktiskt, det har större reserver. Om det skötts i plantskolan har det både rotbeskurits och därmed fått ett välförgrenat rotsystem, och vattnats så att det fått fart från början - samt tagits upp i rätt tid beroende på art.

Förankringen är viktig med ett större träd, det måste förankras VÄL. Ofta ser man dåliga stolpningar och bidningar på yngre träd som ändå klarar sig men där är riskerna större med det tyngre och större, mer vindutsatta trädet.

Man måste även i läade områden sätta t ex tre stolpar i triangel. Antinegn få ned dem så att de sitter som berget och inte svajar, elelr förbinda dem med varandra. Sedan är det alltid ROTEN man stagar. Inte kronan. Kronan ska på ett ynrge liksom äldre träd svahja från dag 1 på platsen, så att det bygger upp sig att klara förhållandena.

Men rötterna klarar itne att fästa sig så snabbt, de måste ha hjälp. När rötterna svajar tappar de kontakten med jorden och därmed näringstillförseln.

Därför sätter man bindningsanordningarna lågt på stammen, på halva stammens höjd eller något lägre. Oftast kan resten svaja utan att gå av från början, och efter en elelr ett par mnånader har det byggt celler så att svajningarna är mer normala.

Här finns en skillnad med lågstams- och högstamsträd. Lågstammiga kan vara slaniga, tunna och svajiga. Men det är bara i mycket särskilda fall man bör staga dem mer än vid roten.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon