Full version: Den nakna kocken
Sidor: 1, 2
Carl
Vet inte om man ska gråta eller inte. Klippet visar barns kunskaper om grönskar i USA. Sevärt

http://www.youtube.com/watch?v=bGYs4KS_djg...feature=related
malcolm
Skrämmande men amerikaner i allmänhet verkar ha dålig koll på det mesta, såg ett inslag med Jay Leno en gång där folk på gatan skulle peka ut USA på en världskarta och de flesta klarade det inte.
Whiskuchi
Det ÄR skrämmande att de inte kände igen tomat och potatis, men att barnen inte kan identifiera blomkål, rödbetor och aubergine är väl inte så konstigt. Är de inte med i köket utan bara får maten på tallrik är det inte så lätt att veta hur den ser ut i oförädlad form.
malcolm
Salladsbladet är ju desssutom redan pålagt hos McDonald´s. naughty.gif
*Stintan*
Finns ju kassörskor på ICA som frågar kunderna vad det är för grönsaker man handlat också ibland. I USA är det väl väldigt mycket snabbmat ungarna får så det är väl inte så konstigt att dom inte vet.
Red Top
James Oliver gjorde ett liknande program i Engelska skolor häromåret. De barnen visste lika lite. När de sen besökte föräldrarna, visade det sig att de inte heller kunde namnge grönsakerna, eftersom de flesta serverade snabbmat/färdignat hemma oxå.

Men, det är kanske lika illa med svenska barn. Som Stintan säger, frågar kassörskorna kunderna vad det är i påsarna. Kanske inte när det gäller tomater och potatis, men kålrötter, palsternacka, jordärts- och kronärtsskocka har jag fått frågor om.
*Stintan*
Ja det är nog många svenska ungar som inte har en susning heller. Alla har ju inte odlande intresserade föräldrar.
Anki på Öland
Jobbade med ett gäng ungdomar för flera år sedan och vi skulle laga mat. När jag tog fram lök och bad dom skala såg dom ut som frågetecken. Ingen visste hur en hel lök såg ut eller vad som var skal.
skånepåg
Hehe kommer ihåg från nåt sånt program om en unge som trodde potatis växte på träd biggrin.gif
Men sen kommer ju bara 20% av dem in på collage men såg på 60minutes inatt att Bill Gates ska ge bort 90% av sina pengar, bland annat hjälpa Amerikanska att komma in på collage och hjälpa afrika och andra länder, han ska hjälpa till att utrota polio i världen med ^^
malcolm
CITAT (*Stintan* @ 18-10-2010, 14:04) *
Ja det är nog många svenska ungar som inte har en susning heller. Alla har ju inte odlande intresserade föräldrar.

Nu behöver man ju inte vara hobbyodlare för att barnen skall känna igen åtminstone de vanligaste grönsakerna men jag tycker det verkar som om dagens barn och ungdomar äter allt mindre grönt, märks när barnen har haft kompisar här hemma och även vuxna ratar salladsskålen. Att kassörskor, speciellt de unga inte känner igan allt är egentligen inte så konstigt eftersom det kommit så mycket nya frukter och grönsaker de senaste åren och kålrötter, färsk ingefära, palsternackor mm. ingår inte så ofta numera i dagens rätter.

Sonen har en kompis som vägrar äta alla slags grönsaker, frukt och bär, han äter inte ens glass om det är jordgubbssylt i. Potatischips äter han dock. giggle.gif
netha
Inte konstigt alls om kassörskan ibland frågar kunden vad påsen innehåller.
Om man tänker efter så är det ett ganska stort antal frukter, grönsaker och rotsaker de ska hålla reda på och kunna skilja åt. De ska kunna PLU,nr till de flesta ... plus att kassörskan inte sitter i kassan hela skift ... de jobbar också i olika avd i butiken. Inget lätt jobb vågar jag påstå.

Tack till alla kassörskor och övriga butiksanställda som orkar vara glada och hjälpsamma trots inte alltid så vänliga kunder. blomma.gif

Elisabeth-Västkustkolonisten
Vi äter ju mycket grönsaker och i de flesta fall även en sallad till maten. Ofta en blandad sallad ( och då alltid med dressing men inte köpt dressing).

Men jag tycker att det säljs så många gamla, halvvissna grönsaker. Jag gillar t.ex. savoykål men ett fräscht huvud går sällan att hitta. Samma sak med kålrabi och rättika, dom är så dåliga oftast. Och då saknar jag min trädgård med färska grönsaker i.

Red Top
CITAT (netha @ 18-10-2010, 15:32) *
Inte konstigt alls om kassörskan ibland frågar kunden vad påsen innehåller.
Om man tänker efter så är det ett ganska stort antal frukter, grönsaker och rotsaker de ska hålla reda på och kunna skilja åt. De ska kunna PLU,nr till de flesta ... plus att kassörskan inte sitter i kassan hela skift ... de jobbar också i olika avd i butiken. Inget lätt jobb vågar jag påstå.

Tack till alla kassörskor och övriga butiksanställda som orkar vara glada och hjälpsamma trots inte alltid så vänliga kunder. blomma.gif

Jag klagade inte på kassörskorna. Jag vet att de har ett slitigt jobb. Jag bara påtalade att en del ungdomar i dag, inte ens känner till de enklaste grönsakerna.

Att det kan vara svårt att skilja alla exotiska frukter åt, har jag full förståelse för.

Däremot är det ju rätt trist att unga människor inte vet hur råvaran, till det de äter, ser ut. Det var väl det tråden handlade om, trodde jag. confused.gif
Gossen Ruda
Vad har man för bete när man fiskar fiskpinnar?
herkules
CITAT (malcolm @ 18-10-2010, 15:28) *
Nu behöver man ju inte vara hobbyodlare för att barnen skall känna igen åtminstone de vanligaste grönsakerna men jag tycker det verkar som om dagens barn och ungdomar äter allt mindre grönt, märks när barnen har haft kompisar här hemma och även vuxna ratar salladsskålen. Att kassörskor, speciellt de unga inte känner igan allt är egentligen inte så konstigt eftersom det kommit så mycket nya frukter och grönsaker de senaste åren och kålrötter, färsk ingefära, palsternackor mm. ingår inte så ofta numera i dagens rätter.

Sonen har en kompis som vägrar äta alla slags grönsaker, frukt och bär, han äter inte ens glass om det är jordgubbssylt i. Potatischips äter han dock. giggle.gif


ska man äta dekorationen?
malcolm
Några bekanta vi hade petade alltid bort citronen, salladsbladet och dillkvisten när vi bjöd på räkcocktail

CITAT (Gossen Ruda @ 18-10-2010, 18:40) *
Vad har man för bete när man fiskar fiskpinnar?

Pulvermos format till små kulor.
*Stintan*
CITAT (malcolm @ 18-10-2010, 18:58) *
Några bekanta vi hade petade alltid bort citronen, salladsbladet och dillkvisten när vi bjöd på räkcocktail


Lättare att äta då ju flirting.gif
xlxl67
Det är ett väldigt testande av just amerikaner hela tiden. rolleyes.gif
Undrar hur mkt Mexicaner, Kineser etc eller kanske Monegasker vet om saker o ting?!

Är det inte lite lustigt att så fort ngt skall undersökas så är det på just amerikaner och sedan blir det ngt slags mått på deras dumhet?
Meriona
Jag såg också nåt avsnitt av programserien tråden handlar om, och det är nog inte bara barnen som har dålig koll. Enligt någon bestämmelse (om det var av skolan eller staden det var bestämt vet jag inte) skulle det vara ett visst antal gram grönsaker i varje portion. Jamie hade uppfyllt det med råge i sin rätt, men skolmatsrestaurangchefen kunde "se" att det var för lite, hon vägrade låta Jamie väga dem. Men hon tyckte att det gick bra att komplettera måltiden med en portion pommes frites, så var det tillräckligt med grönsaker. Man kan ju bli mörkrädd för mindre.
malcolm
CITAT (xlxl67 @ 18-10-2010, 20:47) *
Undrar hur mkt Mexicaner, Kineser etc eller kanske Monegasker vet om saker o ting?!

De vet ALLT så klart. flirting.gif
Motti
Nästan all mat verkar vara fritterad i USA !har många bekantar och släktingar som skickat över sina barn dit som Aur paire eller har de pluggat där ,alla har gått upp nästan 10 kilo på det året de varit där.Men vi Svenskar är ju på väg att bli lika dana !skräpmaten har invaderat barnfamiljerna,tror inte det är så många som lagar riktig mat från grunden nu mer,när man är på Willys eller Ica ser man mycket halvfabrikat i shoppingvagnarna hos yngre,mycket Taccos Wraps färdiglagad mat som Potatisgrattänger osv.här köper vi nästan aldrig halvfabrikat och om vi gör det sträcker sig det till en Docktor Ötkers Pizza en gång i månaden.vi har grannar här som verkar leva på taccos de äter det till söndagsmiddag ! fear.gif om jag skulle föreslå det skulle min man bli riktigt arg och ifråga sätta direkt.I vårt hem lagar vi all mat från grunden !odlar grönsaker osv.Jag vet föresten dom som går till Mac Donalds varje dag vid lunchen och äter hamburgare Chicken nuggets osv och slänger sina matlådor hemmifrån i soporna.

Nästan all mat verkar vara fritterad i USA !har många bekantar och släktingar som skickat över sina barn dit som Aur paire eller har de pluggat där ,alla har gått upp nästan 10 kilo på det året de varit där.Men vi Svenskar är ju på väg att bli lika dana !skräpmaten har invaderat barnfamiljerna,tror inte det är så många som lagar riktig mat från grunden nu mer,när man är på Willys eller Ica ser man mycket halvfabrikat i shoppingvagnarna hos yngre,mycket Taccos Wraps färdiglagad mat som Potatisgrattänger osv.här köper vi nästan aldrig halvfabrikat och om vi gör det sträcker sig det till en Docktor Ötkers Pizza en gång i månaden.vi har grannar här som verkar leva på taccos de äter det till söndagsmiddag ! fear.gif om jag skulle föreslå det skulle min man bli riktigt arg och ifråga sätta direkt.I vårt hem lagar vi all mat från grunden !odlar grönsaker osv.Jag vet föresten dom som går till Mac Donalds varje dag vid lunchen och äter hamburgare Chicken nuggets osv och slänger sina matlådor hemmifrån i soporna.

nu fick jag mitt sakt två gånger giggle.gif
Snöflinga
CITAT (malcolm @ 18-10-2010, 15:28) *
Nu behöver man ju inte vara hobbyodlare för att barnen skall känna igen åtminstone de vanligaste grönsakerna men jag tycker det verkar som om dagens barn och ungdomar äter allt mindre grönt, märks när barnen har haft kompisar här hemma och även vuxna ratar salladsskålen. Att kassörskor, speciellt de unga inte känner igan allt är egentligen inte så konstigt eftersom det kommit så mycket nya frukter och grönsaker de senaste åren och kålrötter, färsk ingefära, palsternackor mm. ingår inte så ofta numera i dagens rätter.

Sonen har en kompis som vägrar äta alla slags grönsaker, frukt och bär, han äter inte ens glass om det är jordgubbssylt i. Potatischips äter han dock. giggle.gif


I min bekantskapskrets är det precis tvärtom. Där ingår helt självklart sallad och övriga grönsaker för det mesta i måltiden.
Beror kanske på att skolorna numera ofta har någon form av salladsbuffe som komplement till måltiderna.
Fler unga är vegetarianer än tidigare och framförallt att det serveras mera grönt i hemmen.

Det gjordes f.ö. en undersökning för ett antal år sedan på svenska barn om vilka fiskarter det fanns och då fanns fiskpinnarna med i en del svar tongue.gif
Lokan
Vad är det för fel på Tacos??? confused.gif
Motti
Det är inget fel på Tacos !men nej tack inte som söndagsmiddag vore inte lönt här.Däremot så kan vi äta det en onsdagskväll även Wraps,eller Pitabröd med nöttfärs eller kyckling.Om man serverar sina barn Tacos som söndagsmiddag då är det något som är fel,söndagar lagar man riktig mat från grunden för att föra traditonen vidare med svensk husmanskost,Tacos pizza Wraps är något som man unnar sig ibland då och då.Hur ska våra barn lära sig att äta nyttigt och hälsosamt om vi börjar sälja in skräpmat ?istället för hederlig husmanskost ?
Anma
CITAT (Motti @ 18-10-2010, 22:42) *
Det är inget fel på Tacos !men nej tack inte som söndagsmiddag vore inte lönt här.Däremot så kan vi äta det en onsdagskväll även Wraps,eller Pitabröd med nöttfärs eller kyckling.Om man serverar sina barn Tacos som söndagsmiddag då är det något som är fel,söndagar lagar man riktig mat från grunden för att föra traditonen vidare med svensk husmanskost,Tacos pizza Wraps är något som man unnar sig ibland då och då.Hur ska våra barn lära sig att äta nyttigt och hälsosamt om vi börjar sälja in skräpmat ?istället för hederlig husmanskost ?

Äter man riktigt tacos så är det väldigt nyttigt med alla grönsaker. Själv gillar jag inte tacos men ser inget fel i att ha det en söndag. Den där "riktiga" maten kan man lika gärna äta en måndag eller vilken dag som helst.
Motti
Jag hör till den generationen då man äter en riktig söndagsmiddag som man lagar från grunden och söndagsmiddag här är Stek eller stekt kyckling i gryta eller köttfärslimpa eller något annat som rullader eller Biff A la Lindström ,något som man lagar från grunden,gäller även Fredagskvällar och lördagskvällar ja hela veckan,jag lagar all mat från grunden så är jag uppfostrad och uppvuxen med mattradition,min man har matlåda med sig varje dag med hemlagat,många på firman åker till korvkiosken eller Pizzabagaren,inte konstigt att de blir feta och går upp i vikt !Massor med transfetter och flott.
*Stintan*
CITAT (Motti @ 18-10-2010, 22:59) *
Jag hör till den generationen då man äter en riktig söndagsmiddag som man lagar från grunden och söndagsmiddag här är Stek eller stekt kyckling i gryta eller köttfärslimpa eller något annat som rullader eller Biff A la Lindström ,något som man lagar från grunden,gäller även Fredagskvällar och lördagskvällar ja hela veckan,jag lagar all mat från grunden så är jag uppfostrad och uppvuxen med mattradition,min man har matlåda med sig varje dag med hemlagat,många på firman åker till korvkiosken eller Pizzabagaren,inte konstigt att de blir feta och går upp i vikt !Massor med transfetter och flott.


Men kära nån, bara för att du gör på ett visst sätt så behöver du väl inte se ner på alla som inte gör som du och förkasta alla andras matvanor. Jag har lagat mycket husmanskost förr när barnen bodde hemma och gubben skulle ha till matlåda också men nog sjutton kunde vi någon gång ibland äta tacos eller en hembakad pizza till söndagsmiddag. Det såg vi som lite festligt och det enda som var färdigköpt var skalen, resten lagades till med masssor av grönsaker och annat. Dessutom arbetar inte alla må - fre utan kanske skift så inte alla är samlade till lördags- eller söndagsmiddagen. Varför måste du vara så generaliserande och tycka att det enda rätta är som du gör med allt.
Red Top
CITAT (*Stintan* @ 18-10-2010, 23:21) *
Men kära nån, bara för att du gör på ett visst sätt så behöver du väl inte se ner på alla som inte gör som du och förkasta alla andras matvanor. Jag har lagat mycket husmanskost förr när barnen bodde hemma och gubben skulle ha till matlåda också men nog sjutton kunde vi någon gång ibland äta tacos eller en hembakad pizza till söndagsmiddag. Det såg vi som lite festligt och det enda som var färdigköpt var skalen, resten lagades till med masssor av grönsaker och annat. Dessutom arbetar inte alla må - fre utan kanske skift så inte alla är samlade till lördags- eller söndagsmiddagen. Varför måste du vara så generaliserande och tycka att det enda rätta är som du gör med allt.

Hemmafrusyndrom? naughty.gif giggle.gif
*Stintan*
CITAT (Red Top @ 18-10-2010, 23:25) *
Hemmafrusyndrom? naughty.gif giggle.gif


Antagligen giggle.gif
Anki på Öland
CITAT (Motti @ 18-10-2010, 22:59) *
Jag hör till den generationen då man äter en riktig söndagsmiddag...........

Har inget med generation att göra! Olika familjer har olika traditioner!!
Red Top
CITAT (Anki på Öland @ 18-10-2010, 23:28) *
Har inget med generation att göra! Olika familjer har olika traditioner!!

tummenupp.gif
Motti
Nu var det ju tal om den "Nakna kocken " Jamie Oliver och han gjort en resa i hela USA för att lära dom äta rätt och slippa fetman de lider av där,du har kanske inte set det programet ?folk i USA dör just av den annledningen att de äter skräpmat som tex Taccos Wraps Hamburgare friterad kyckling osv,diabetessjukdomarna där överstiger alla i världen just på grund av vad de äter,småbarn väger som en vuxen osv.jag bryr mig inte ett dugg om vad du och andra äter till söndagsmiddag men att äta junkfood är inte bra om man vill leva länge.jag tycker inte det är fel att hålla fast vid den svenska husmanskosten där du vet vad du stoppar i dig eftersom du själv är Kocken och vet vad du har i din mat.vi har också blivit överviktiga här i Sverige även våra barn på grund av all Junk Food chipps Hamburgare pizza och name it.
malcolm
Tacos och tortillas är definitivt bra mat, massor med grönsaker och kött(färs) och vi har ofta haft det som middag här hemma, dessutom gillade våra hamstrar de torra tacoskalen. Tyvärr blir det lite dyrt och med det lilla kylskåp som finns här hemma kan det vara problematiskt att få plats med alla resterna men mycket går att röra ner i någon slags sås eller gryta.
Motti
Tacos och torrtillabröd är väldigt fett och innerhåller en massa annat typ konserveringsmedel osv och räknas till Junk food skräpmat !inegn riktig mat alls som sakt,men vi äter det någon enstaka gång men skulle aldrig finnas på menyn här en helg.Då är det hemlagat med riktiga råvaror som gäller.
omk
Det som slår mej mest, är att det (iaf i USA) är nästan bara de "fattiga / lågutbildade" (jodå, jag VET; generalisering ...), som äter denna "mat" (+ LÄSK !!!) dagligdags och därmed drabbas i mkt högre utsträckning av fetma, diabetes, hjärtsjukdom mm, de sjukdomar som brukar räknas som i-lands-problem, paradoxalt nog "de rikas problem". g.gif

Kanske inte så mkt i Sverige som i andra i-länder, men definitivt på gång, även här !
Kan det bero på att just skräp-maten är för billig ? För lätt-tillgänglig ? Alltid öppet. Drive-in ...

Hade Staten varit i form av Sovjet på 50-talet, hade Big Mac bara kunnat köpas i speciella affärer på speciella tider och bara 2 i månaden.
Lite som Systembolaget ... naughty.gif

Och kunde man dessutom beskatta "junkfood" (som vissa politiker vill), vilken inkomstkälla !! Fast, vem bestämmer när det ÄR junkfood ?? Det är ju klart lättare med tobak, alkohol och bensin ...

Spånar bara, ta inget av detta på riktigt allvar, men kanske det sås ett litet tanke-frö ? flirting.gif

(Och visst ÄR det gott med en BigMac nångång ...)
Gossen Ruda
CITAT (omk @ 19-10-2010, 01:05) *
Det som slår mej mest, är att det (iaf i USA) är nästan bara de "fattiga / lågutbildade" (jodå, jag VET; generalisering ...), som äter denna "mat" (+ LÄSK !!!) dagligdags och därmed drabbas i mkt högre utsträckning av fetma, diabetes, hjärtsjukdom mm, de sjukdomar som brukar räknas som i-lands-problem, paradoxalt nog "de rikas problem". g.gif

Kanske inte så mkt i Sverige som i andra i-länder, men definitivt på gång, även här !
Kan det bero på att just skräp-maten är för billig ? För lätt-tillgänglig ? Alltid öppet. Drive-in ...

Hade Staten varit i form av Sovjet på 50-talet, hade Big Mac bara kunnat köpas i speciella affärer på speciella tider och bara 2 i månaden.
Lite som Systembolaget ... naughty.gif

Och kunde man dessutom beskatta "junkfood" (som vissa politiker vill), vilken inkomstkälla !! Fast, vem bestämmer när det ÄR junkfood ?? Det är ju klart lättare med tobak, alkohol och bensin ...

Spånar bara, ta inget av detta på riktigt allvar, men kanske det sås ett litet tanke-frö ? flirting.gif

(Och visst ÄR det gott med en BigMac nångång ...)

Jo, ibland ser man snyftreportage exempelvis från USA där fattiga utsatta människor beklagar sig över hur illa ställt de har och samtidigt är de så feta att de kunde svälta i ett par månader utan problem och spara in på matkostnaden. Matokunnighet?
Elisabeth-Västkustkolonisten
Matokunnighet? Kanske men jag tror mera på det att folk är för bekväma att laga mat.
Att laga mat från grunden tar sin lilla tid, då är det mycket enklare att köpa pizza eller Hanburgare. Jag tror att där ligger problemet.

Hur många svenska barn finns inte som föredrar Mamma Scans Köttbullar före hemlagade?

Elisabeth
Gillan
CITAT (Motti @ 18-10-2010, 22:59) *
Jag hör till den generationen då man äter en riktig söndagsmiddag som man lagar från grunden och söndagsmiddag här är Stek eller stekt kyckling i gryta eller köttfärslimpa eller något annat som rullader eller Biff A la Lindström ,något som man lagar från grunden,gäller även Fredagskvällar och lördagskvällar ja hela veckan,jag lagar all mat från grunden så är jag uppfostrad och uppvuxen med mattradition,min man har matlåda med sig varje dag med hemlagat,många på firman åker till korvkiosken eller Pizzabagaren,inte konstigt att de blir feta och går upp i vikt !Massor med transfetter och flott.



Och jag tillhör den generation som lagar mat från grunden i stort sett vareviga dag -fear-.gif . Om vi äter kallops eller kyckling på måndag, fredag eller söndag spelar inte oss den minsta roll. Och om det någon gång ramlar in en pizza däremellan spelar oss ingen större roll det heller och pitabröd kan man ( precis som pizza ) baka själv om man nu är så livrädd för att det ska innehålla nåt man inte vill ha.

Måste vara nåt fel på oss som är födda i "fel" generation sweatingbullets.gif

Och Jamie är störtskön "by the way" giggle.gif

CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 19-10-2010, 08:24) *
Matokunnighet? Kanske men jag tror mera på det att folk är för bekväma att laga mat.
Att laga mat från grunden tar sin lilla tid, då är det mycket enklare att köpa pizza eller Hanburgare. Jag tror att där ligger problemet.

Hur många svenska barn finns inte som föredrar Mamma Scans Köttbullar före hemlagade?

Elisabeth


Men visst är det väl konstigt! Mina tre barnbarn föredrar alla tre "mamma scan" framför hemmagjorda och det trots att de har föräldrar som gör sina egna laugh.gif . Vad säger det tro? Nej, skämt åtsido, de är ju uppväxta med dagisköttbullar och det brukar ju för det mesta vara "mamma scan".
Solstorm
Ibland äter vi en riktig söndagmiddag ibland blir det något lättare. God stek med alla tillbehör kan det bli mitt i veckan. Jag känner mig inte som någon förtappad varelse för det. Ibland hämtpizza på söndag.
skånepåg
Håller med er, hemmalagat är bäst ^^
Färdiga köttbullar är inte så goda, bara att köpa färs och ha i kryddor och fetaost och bacon sen bara rulla dem, det brukar inte ta så mycket längre tid att göra enkel husmanskost ^^
herkules
CITAT (*Stintan* @ 18-10-2010, 23:21) *
Men kära nån, bara för att du gör på ett visst sätt så behöver du väl inte se ner på alla som inte gör som du och förkasta alla andras matvanor. Jag har lagat mycket husmanskost förr när barnen bodde hemma och gubben skulle ha till matlåda också men nog sjutton kunde vi någon gång ibland äta tacos eller en hembakad pizza till söndagsmiddag. Det såg vi som lite festligt och det enda som var färdigköpt var skalen, resten lagades till med masssor av grönsaker och annat. Dessutom arbetar inte alla må - fre utan kanske skift så inte alla är samlade till lördags- eller söndagsmiddagen. Varför måste du vara så generaliserande och tycka att det enda rätta är som du gör med allt.


tummenupp.gif
Red Top
CITAT (Motti @ 19-10-2010, 00:20) *
Tacos och torrtillabröd är väldigt fett och innerhåller en massa annat typ konserveringsmedel osv och räknas till Junk food skräpmat !inegn riktig mat alls som sakt,men vi äter det någon enstaka gång men skulle aldrig finnas på menyn här en helg.Då är det hemlagat med riktiga råvaror som gäller.

Du pratar i nattmössan, som så ofta. (Kanske beroende på att du mest är här på nätterna flirting.gif )

Tacosskal innehåller per skal c:a 66 kcal, fett 3,5g. Tortillabröd innehåller c:a 1/4 av det. Tunnbröd ger ungefär lika mkt energi, som tortillabröd.

Vad gäller konserveringsmedel, så innehåller de 0,01g natrium.

Jag lagar mycket husmanskost; köper ytterst sällan halvfabrikat, men anser inte att just tacos och tortillas tillhör skräpmatskategorin. Huvudingredienserna är ju rent kött och grönsaker. Man vräker ju inte i sig en massa skal och bröd.

Dessutom tycker jag det är trevlig mat, eftersom det är lite pyssel, och tar tid, för var och en att göra i ordning sin egen portion. Det gör att måltiderna blir ett bra tillfälle att umgås. Särskilt på helgen om alla i familjen är lediga.

Förarbetet med att hacka/skära grönsaker kan vara tidskrävande. Men det tycker jag är kärt besvär.

Eftersom jag är äldre än du, så tillhör även jag "den generationen", men jag är också begåvad med ett öppet sinne, när det gäller att ta till mig nya maträtter och nya sätt att laga traditionell mat. smile.gif
Gunilla T
Har ni sett detta?

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.34688...lieturnén-igang
Whiskuchi
CITAT (omk @ 19-10-2010, 01:05) *
Det som slår mej mest, är att det (iaf i USA) är nästan bara de "fattiga / lågutbildade" (jodå, jag VET; generalisering ...), som äter denna "mat" (+ LÄSK !!!) dagligdags och därmed drabbas i mkt högre utsträckning av fetma, diabetes, hjärtsjukdom mm, de sjukdomar som brukar räknas som i-lands-problem, paradoxalt nog "de rikas problem". g.gif

Kanske inte så mkt i Sverige som i andra i-länder, men definitivt på gång, även här !
Kan det bero på att just skräp-maten är för billig ? För lätt-tillgänglig ? Alltid öppet. Drive-in ...

Hade Staten varit i form av Sovjet på 50-talet, hade Big Mac bara kunnat köpas i speciella affärer på speciella tider och bara 2 i månaden.
Lite som Systembolaget ... naughty.gif

Och kunde man dessutom beskatta "junkfood" (som vissa politiker vill), vilken inkomstkälla !! Fast, vem bestämmer när det ÄR junkfood ?? Det är ju klart lättare med tobak, alkohol och bensin ...

Spånar bara, ta inget av detta på riktigt allvar, men kanske det sås ett litet tanke-frö ? flirting.gif

(Och visst ÄR det gott med en BigMac nångång ...)

Ja junk food ÄR billigare än frukt och grönt i stora delar av USA. I vissa affärer har de inte ens färsk frukt, bara konserverad i sockerlag.

...och jag äter ofta och gärna tacos, det är både gott och nyttigt.
Gossen Ruda
Beträffande min mat så är den alltid lagad från grunden, inga halv eller helfabrikat. Möjligen kan spagetti och korv räknas som halvfabrikat, bröd också men det köper jag. tongue.gif Köttbullar. Tillagar mina egna men jag kokar dem, jag brukar alltid misslyckas med stekning. Brända på utsidan och råa inuti. Mycket enklare att bara pytsa ner dem i kokande vatten och plocka upp efter 10 min. biggrin.gif Köpeköttbullar! Misstror köttbullar som studsar på golvet.
skånepåg
CITAT (Gossen Ruda @ 19-10-2010, 09:54) *
Beträffande min mat så är den alltid lagad från grunden, inga halv eller helfabrikat. Möjligen kan spagetti och korv räknas som halvfabrikat, bröd också men det köper jag. tongue.gif Köttbullar. Tillagar mina egna men jag kokar dem, jag brukar alltid misslyckas med stekning. Brända på utsidan och råa inuti. Mycket enklare att bara pytsa ner dem i kokande vatten och plocka upp efter 10 min. biggrin.gif Köpeköttbullar! Misstror köttbullar som studsar på golvet.

köpeköttbullar e inget vidare, jag har tom. friterat dem inte ens då blev de goda, tacka vet jag hemmalagat, det är ju så lätt med biggrin.gif
Carl

Lite OT att steka köttbullar eller falukorv är svårt. Båda har en tendens att bli brända. Sänk värmen så går det bättre
Whiskuchi
Om hel- och halvfabrikat: http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlb...rticle355991.ab

Jag kan garantera att alla här som påstår sig laga all mat från grunden använder sig av halvfabrikat.
Gossen Ruda
CITAT (Whiskuchi @ 19-10-2010, 10:17) *
Om hel- och halvfabrikat: http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlb...rticle355991.ab

Jag kan garantera att alla här som påstår sig laga all mat från grunden använder sig av halvfabrikat.

Det är en svår bedömning vilket som är vad. Att ta ett djupfryst paket och micra är definitivt ett helfabrikat. Fast vad är fransyskan jag skär ner till kalopsen? Jag har inte slaktat kossan själv men däremot skär jag ner köttet i lämpliga bitar. Sen bryner jag och kokar allt själv och löken och potatisen till kommer från min trädgård. Fast rödbetorna är köpt helkonserv. Mjölken till har jag köpt och inte mjölkat själv. Hemlagat eller inte?
Red Top
CITAT (Whiskuchi @ 19-10-2010, 10:17) *
Om hel- och halvfabrikat: http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlb...rticle355991.ab

Jag kan garantera att alla här som påstår sig laga all mat från grunden använder sig av halvfabrikat.

Det råder tydligen delade meningar om vad halvfabrikat är. Så här står det i NE:

"halvfabrikat

halvfabrikat, bearbetad men ännu inte slutligt förädlad råvara, t.ex. pappersmassa eller garn.

Inom kost- och näringslära avses livsmedel som förberetts industriellt för att underlätta senare tillagning. Hit räknas konserver och charkuterier."

NE/halvfabrikat

När jag säger halvfabrikat syftar jag på sådant, som är delvis tillagat. Jag tror att vi är fler, som gör den tolkningen.

Mjöl, havregryn, smör, köttfärs mm är för mig bearbetade råvaror utan tillsatser.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon