Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Winter Wonderland

När frosten, som i år sent omsider gjort sitt intåg bland växterna, pudrat alla blad, stänglar och grenar med sitt gnistrande silver och de kalla dimmorna svept in allt i sitt mjuka dis, ja då får trädgården ett nästan magiskt utseende.

Då gäller det att inte haft för bråttom att städa undan de skulpturala, intressanta fröställningarna, det spännande bladverket och annat växtmaterial som blir så attraktivt när frostkristallerna sätter sig fast på topparna och allt lyser i vintersolens låga sneda strålar, strålar som ju dyker upp emellanåt. Ett sådant tillfälle har sin alldeles egna charm och en sådan underbar dag får man ju bara inte missa, utan man måste gå ut och njuta av den "nya" trädgården.

Det finns även en praktisk aspekt på att lämna kvar blomställningarna över vintern: de hjälper till att ta upp kylan och skyddar på så sätt den övriga delen av växten från frostskador.

När sen snön kommer och sveper in allt i sitt vita täcke får den ännu en ny dimension, ett nytt perspektiv. Snön kanske täcker många av de låga växterna, men de som sticker upp ovanför med sin snöhätta och sina snötyngda grenar, ger trädgården en alldeles egen dramatik.

Om du har varit förutseende nog att plantera även vintergröna växter i din trädgård, får du nu valuta för pengarna: de vintergröna växterna ger en skön avvägning till de falnade säsongsvarianterna. Trädgården får stadga, form, struktur och färg.

Så de vintergröna växterna, eller de skulpturala, alltså sådana som har en spännande form eller en ovanlig färg på grenar och stammar, kan särskilt under vintern ge din trädgård ett verkligt lyft.

Det finns även växter som vågar sig till att blomma i de mildaste zonerna av vårt land under denna kalla årstid!

Några exemplar på sådana är vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, som blommar med gula klockformiga blommor på bar kvist mitt i vintern! (inte att blanda ihop med schersmin, Philadelphus, som blommar med vita blommor på försommaren!)

Vidare trollhassel, Hamamelis, med lustiga tofsar till blommor från gult till rödbrunt beroende på sorten. Hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense och kejsarolvon, V. farreri, blommar med små rosavita blommor från oktober-november till februari-mars, beroende på vädret.

Olika sorters julrosor, Helleborus, trotsar också kylan och slår upp sina blommor mitt i vintern, liksom vårljung, Erica, som t.o.m. kan blomma under snön!

En och annan Rododendron-art trotsar också kylan och blommar ibland med en snömössa på blomhuvudet! Se min bild!

Många grässorter är helt magnifika även under denna årstid, så beskär dem inte för tidigt.

Dem, och buskar och träd med färgrika stammar, städsegröna växter och perenner med vackra "vinterståndare" och så förstås de tappra vinterblommarna bör du satsa på, om du vill ha ett eget "winter wonderland".

Här följer några förslag på växtval, förutom de tidigare nämnda vinterblommarna:

Ett urval gräs med vackra vintersilhuetter.

Några perenner och ettåringar med intressanta fröställningar, s.k. "vinterståndare".

Buskar och träd med färgglad bark eller intressant växtsätt.


Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum


Helleborus foeticus i knopp


Julros, Helleborus orientalis hybrid


Ingen kan deppa som en Rododendron i kylan!


Vårljung, Erica


Rododendronblommor med snömössa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB