Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintertrött gräsmatta

Satsa några timmar kommande helg på din gräsmatta! Den behöver lite extra omsorg efter en segdragen vinter. Snön låg länge, och många trädgårdsvänner tvingas konstatera att snömöglet satt sina spår.

Weibull Trädgård

 • Med lite extra omsorg är det inga problem att få gräsmattan i fint skick igen, försäkrar Erik Svärd, medlem i Trädgårdslandslaget med erfarenhet av det mesta från villagräsmattor till allsvenska fotbollsplaner.

  I norra och mellersta delarna av landet har man erfarenhet av långa snövintrar, och har därför garderat sig med speciellt vinterhärdiga grässorter. Längre söderut däremot, speciellt i Skåne, är problemen med rejält vintertrötta gräsmattor mindre vanliga. Så snart snön smält avslöjas snömöglet, som är en svampsjukdom.

 • Det handlar om runda ringar, allt ifrån en kaffekopps storlek till en meter i diameter. Området täcks av en vit spindelvävsliknande hinna, gräset under är dött, berättar Erik Svärd och ger följande råd:

  Fuktigheten är avgörande

 • Kratta bort det döda gräset så att nya fröer får jordkontakt. Använd en hård stålkratta. Skulle skadorna vara omfattande rekommenderas en vertikalskärare.

Inomhusodling
Inomhusodling
Inomhusodling

2. Blanda gräsfrön med gräsmattedress och sprid ut över det iordningställda området, eller sprid ut fröna och täck sedan med cirka en centimeter gräsmattedress.

 1. Det är viktigt att trycka till marken så att fröna garanterat får jordkontakt.

 2. Håll fuktigt. Det är viktigt att bevara fuktigheten tills gräset etablerat sig.

  För den som inte vet vilken grässort gräsmattan består av rekommenderas Weibulls Extra Green till stödsådden.

  Enkla steg mot vackrare gräs

  Bengt Hansson är produktchef på Weibulls.

 3. För att göra det riktigt enkelt för konsumenterna har vi format ett gräskoncept, Green Steps, som i enkla steg visar vägen till en vacker gräsmatta.

 4. Inled våren med ett kombinerat moss- och gödselmedel (t.ex. Weibulls Moss). Har du istället för mossa problem med ogräs väljer du med fördel en kombiprodukt som kombinerar ogräsmedel med gödsel. Det är gödslingen som gör att gräsmattan blir konkurrenskraftig gentemot mossa och ogräs. Använd därför som sista steg det långtidsverkande gödslet Super Gramino.


Vårda din gräsmatta och få en härlig grön och skön trädgård i sommar.


Så här ser snömögel ut.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB