Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterrosling

Månadens Växt i oktober 1999 är LeucothoeZeblid

Balkongbuskar med purpurröd vintergrönska

Fullständigt oemotståndlig är den nya vinterroslingen Zeblid. Nu övergår de glänsande gröna bladen i en rödskimrande ton. Lysande i balkonglådor och utekrukor, härliga till snitt. Vinterrosling Zeblid är det givna valet till Månadens Växt i oktober, den sista för året.

Det är otroligt hur förädlarna kan locka fram de allra bästa egenskaperna hos växter och få dem att fullständigt överträffa sig själva. Vinterrosling Zeblid är ett sådant exempel. Från en ganska oansenlig, halvhög hedbuske har man fått fram en liten kompakt växt med glänsande blad, som växlar färg över året. Allra vackrast är den nu på hösten, när de långsmala bladen övergår i en kraftfullt höströd färg.

Vinterrosling finns i flera former. Den framkorsade Zeblid är en städsegrön liten ljungväxt som blir 30-50 cm hög. Grenarna har en hängande form som man kan klippa av och använda som "snitt".

På våren slår den ut med nya långsmala mörkgröna och blanka blad. Då översållas också växten av vita, klockformade typiska ljungblommor, som har en ljuv doft av honung. Men det är alltså på hösten som vinterroslingen riktigt bjuder upp och bladen får sin eftertraktade bronsaktiga färg. Det är också nu som man kan skörda av grenarna och blanda med andra höstblommor till vackra buketter.

Vinterrosling, Leucothoe Zeblid (säljs också under namnet 'Scarletta') är framtagen för att passa i balkonger och andra utelådor, särskilt under det mörka halvåret. Men den gör sig också bland andra hedväxter, i torvpartier och surjordsplanteringar. Där bör den stå lite i skuggan och framför allt skyddad mot blåst. Plantera några t ex i framkanten av en rhododendronrabatt. Växtformen och den härliga bladfärgen bryter också fint mot barrväxter.

Surjordsväxt
Vinterrosling är en ljungväxt och ska ha sur jord. För kortare tid i krukor duger sandblandad såjord. För plantering i rabatt passar rhododendronjord med ett pH-värde på 3-6. Man kan också blanda in okalkad torvmull i vanlig jord.

Vinterrosling Zeblid är begränsat härdig, i Sverige inom zon I-II. Innan kylan sätter in bör jorden vattnas igenom mycket grundligt. Planterad i kruka bör de skyddas under vintern. Eftersom de inte är så dyra kan man också betrakta dem som krukväxter och slänga bort dem när vintersäsongen är över.


Med sin härliga höstfärg är vinterrosling en mycket uppskattad presentväxt, såväl i kruka som i snittbuketter.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB