Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterns rosor

Julrosen och dess nära släktingar blommar inte enbart till jul. De trotsar kylan hela vintern och blommar villigt medan de flesta andra växter vilar sig.

Trädgårdsmästeriet Spiren är en underbar upplevelse en frostig vinterdag. Det är bitande kallt, men ändå blommar tusentals julrosor för fullt i växthusen medan de väntar på att packas och skickas ut till försäljningsställen i hela Europa.

Trädgårdsmästeriet Spiren, som ligger i Skælskør på Själland och har Marianne Rosten vid rodret, har specialiserat sig på Helleborus. Här odlas både den lilla vita Helleborus niger, som är den "riktiga" julrosen, och den något större Helleborus orientalis, som kallas storblommig julros på svenska.

Trolleri i vintertid
Det hela började för sex år sedan med några fröpåsar. Familjen hade köpt trädgårdsmästeriet och Marianne Rosten letade efter växter som hon kunde odla utan att bli ruinerad av uppvärmningskostnaderna.

  • Helleborus har faktiskt alla de egenskaper jag var på jakt efter. Den kan odlas utan värme och växterna får till och med kraftigare färger och bättre hållbarhet när de odlas under förhållanden som är så naturliga som möjligt.
Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det finns inte två likadana
De första fröpåsarna gav upphov till en ny kultur i trädgårdsmästeriet. Växterna bildade frön och frösamlingen kompletterades med frön från andra håll. Fler små påsar och frön som hade samlats in i Schweiz där Helleborus växer vilt i bergen.

Idag har trädgårdsmästeriet Spiren ett imponerande urval av Helleborus med blommor i gula, gröna, röda, rosa och vita nyanser med prickar, fläckar, ränder eller kanske prickar i ränder - det finns knappast två växter som är likadana. Därför kan du inte ringa till Marianne Rosten och beställa ett exemplar av en namngiven sort. Det skulle helt enkelt vara en omöjlig uppgift att ge alla olika former var sitt namn. Helleborus orientalis säljs nästan uteslutande i mixlådor. I gengäld blommar de alltid när de säljs, så att kunderna själva kan välja just det exemplar de tycker bäst om.

  • Något som gör att Helleborus orientalis är så fascinerande är växternas förmåga att korsa sig med varandra. När en ny liten planta börjar spira vet du aldrig exakt hur blommorna kommer att se ut. Och det tar tre år från det att man sår fröet tills växten blommar, berättar Marianne Rosten.

En överlevare
De riktigt kalla vinterdagarna kan packningsarbetet inte börja förrän ganska sent på förmiddagen när temperaturen har krupit över nollan ute i växthusen.

  • När vi kommer ut i växthusen på morgonen ligger alla växterna ned. Fast de reser sig under förmiddagen igen, säger Marianne Rosten. Du kan också råka ut för samma sak där hemma, men det finns ingen anledningen att oroa sig. Växterna ska nog klara sig.

Helleborus finns ute i butikerna från mitten av oktober till april-maj. De är perfekta att plantera i en kruka vid ytterdörren där de pryder sin plats hela vintern. På våren kan du plantera ut dem i trädgårdens rabatter där de kommer att blomma i vinterkylan år efter år. De är lätta att odla när de väl har funnit sig till rätta och är dessutom effektiva marktäckare, vilket sparar en del ogräsrensning.

Om du använder Helleborus som julpynt inomhus bör du ställa dem svalt - gärna utomhus på natten. Då håller blommorna längst.


Julros, Helleborus hybrid

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB