Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintergröna bollformer

Månadens Växttema i oktober 2003 är Vintergröna bollformer

I temat ingår:
Bollformade tujor, Thuja occidentalis 'Danica', 'Globosa', 'Golden Globe', Little Champion', 'Little Giant', 'Tiny Tim' och 'Woodwardii'
Buxbom, Buxus sempervirens

Växande, vintergröna bollar
pryder sin plats hela året
Det finns gott om naturligt formsköna barrväxter. Några bildar snygga halvklot helt utan klippning. Månadens Växttema för oktober 2003 är Vintergröna bollformer. Till temat har valts ut bra tujor med den rätta formen. Dessutom ingår buxbom, som finns i redan färdigformade exemplar.

Det är trevligt med lite vintergröna inslag bland allt det lövfällande i trädgården. De vintergröna växterna ger värme och en ombonad känsla året om. Deras enhetliga grönska blir ett lugnt och fint inslag i blandade planteringar. Dessutom ger det vintergröna en utmärkt bakgrund och kontrast till såväl blommor som livliga bladverk, inte minst sedan de fått höstfärger.

Speciellt för barrväxter är deras distinkta siluetter och makalöst varierande former. Det finns sorter som bildar höga, smala pelare och sådana som kryper utmed marken. Just nu är intresset stort för bollformade barrväxter. De är fantastiskt effektfulla i många olika typer av planteringar eftersom formen ger en så tydlig kontrast till nästan alla andra växter. Dessutom är bollformade barrväxter ofta småvuxna vilket gör dem lätta att placera.

Bland tujorna finns det många som helt naturligt har ett tätt och halvklotformat växtsätt. Några blir knappast mer än halvmeterhöga, andra blir större. Vanligtvis är de minst lika breda som höga. Färgen på barren varierar mellan olika toner av grönt, gulgrönt och gult. Alla har de tujornas karakteristiska, aromatiska doft.

Klippta former
Buxbom är en av de allra bästa växterna för formklippning. Den är städsegrön och tät i växten. Bladen är små, blanka och mörkgröna. Klot i olika storlekar finns färdigformade i handeln, liksom många andra fantasifulla figurer.

Självklart kan man också skapa egna levande mästerverk av vanliga buxbomplantor. Enklare former kan klippas fram på fri hand. För lite mer avancerade saker är det bra att först göra en stomme av ståltråd eller kycklingnät. Stommen placeras över plantan som genom sin tillväxt får fylla formen. Skott som kommer utanför klipps av.

Skapa kontrast

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Kombinera gärna bollformade växter med eleganta prydnadsgräs eller sirliga perenner, t.ex. smäckra dagliljor, löjtnantshjärtan eller perovskia . Det är just i mötet med helt avvikande växtsätt som bollformerna framhävs allra bäst. Så är även växter med lite större, hela blad värdefulla i sammanhanget, t.ex. funkia, bergenia och trädgårdsiris.

De runda formerna är också effektfulla i krukor vid entrén eller på uteplatsen. Plantera gärna växter av helt annorlunda karaktär i andra krukor som sedan kan göra bollformerna sällskap. När adventsmörkret lägger sig kan de dunkla bollarna lysas upp av en ljusslinga med små lampor. För säker övervintring bör dock vintergröna växter i kruka förvaras ljust och frostfritt över vintern.

Fint formade tujor
Till de minsta bollformade tujorna hör 'Danica'. Det är en långsamväxande, tät sort. Den blir endast ca 50 cm hög men något bredare. Barren är små och friskt gröna. Zon I-VI.

'Globosa' är svagväxande men blir med tiden 2-3 m hög och tämligen omfångsrik. Formen är rund och fin, och växten tät. Barren är ljusgröna, på vintern med dragning åt grågrönt. Zon I-VI.

'Golden Globe' har precis som namnet säger gula barr, i en ganska ljus ton. Sorten växer sakta och blir 0.5-1 m hög. Den trivs i såväl sol som halvskugga. Zon I-IV.

Mörkgrön och mjuk i barren är 'Little Champion'. En snygg liten ”kula” som blir ungefär en meter hög och lika bred. Zon I-III.

'Little Giant' växer mycket kompakt och blir 0.8-1 m hög. Barren är gröna och härdigheten räcker till och med zon IV.

Liten och fin är 'Tiny Tim' som gärna håller sig mellan 10 och 50 cm på höjden. Grenverket är smäckert och barren mörkgröna. Zon I-V.

'Woodwardii' har tätt växtsätt och upprätta grenar. Formen är rund till äggformad. De mörkgröna barren kan bli svagt brunfärgade vintertid. Busken blir 1-1.5 m hög. Zon I-V.

Växtfakta

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB