Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårmässor

Våren är trädgårdsmässornas tid, man hinner knappast gå på alla lockelser som finns uppdukade.

Men vi har i alla fall varit i Älvsjö, på mässan Nordiska Trädgårdar. Den var lika storslagen som man kan vänta sig. Detta år var temat Linnés 300-årsjubiléet. Det fann flera installationer till vår stora blomsterkungs ära, bl.a. den som skall pryda Chelsea Flower Show i London.

Bokutsläppet av trädgårdsböcker var också stort i år. Det kommer tydligen fler och fler böcker varje år i den kategorin. Även här syntes det att det är Linné-år, bl. a. i form av Karin Berglunds magnifika verk om hans liv och gärning.

Pelargoner tycks vara en trend i år, de fanns överallt, både till salu och som dekoration.

Röda blommor verkar också vara på frammarsch. Det var mycket färgglatt på mässan, inte så mycket pastellfärger i år.

Att inreda ute verkar också vara en trend som kommer allt mer, man vill vistas ute i sin trädgård, på sin balkong eller altan och göra den till ett extra vardagsrum, med eller utan växthus.

Till Årets trädgårdsbok 2006 som röstades fram av mässbesökarna på Bokmässan i höstas och av besökarna nu på Nordiska Trädgårdar 2007 valdes Tre mästare Tre trädgårdar skriven av Lotte Möller och utgiven av Natur och Kulturs Förlag.

En ny trädgårds- och livsstilstidning, Rosie, lanserades under mässan. Verkar vara trevlig läsning och en vacker tidning så här vid första titten.

Även den gamla, välkända tidningen Land kom ut i ett nytt veckotidningsformat på bättre papper som lösnummer, den är mer hanterbar och läsvänlig än med det gamla dagstidningsformatet, som dock fortsätter att sändas till prenumeranter. När får vi prenumeranter också det nya formatet?

Balkong-trenden håller i sig. Även i år visades det många jättefina balkonger, gjorda på sådana där "hopplösa", avlånga standardbalkonger som är så vanliga runtom i landet. Massor av idéer att försöka ta efter!

Många vackra och roliga nyheter visades det också. Här följer ett litet axplock.

Weibulls lanserade Pansypals, det vill säga sällskapsväxter till penséerna! Det är växter vars blommor och blad hjälper till att framhäva penséernas färg och karaktär och som dessa, tål de också några minusgrader. De ska saluföras i butikerna samtidigt med penséerna.

På mässan hade vi också en paneldiskussion om man behöver alla dessa specialjordar som lanseras. Röster höjdes både för och emot.

Hur som helst, så kommer Hasselfors med en riktig baddare, 250 liters förpackning rododendrontorv. Den är ogödslad och okalkad och har ett lågt pH-värde - den är alltså sur.

Bröderna Nelsons presenterade både vin, kakao och jäst. Nejdå, de har inte gett sig in i dryckesbranschen, utan det handlade om nya gödselmedel med råvaror från choklad-, vin- och jästproduktion! Gödseln är vegetabilisk, inga animaliska råvaror har använts. Gödseln är till 70% organisk med tillsats av 30% mineralgödsel.

Fagerdala Por-Pacs kommer med en ny perennkruka, som gör det lättare att odla fleråriga växter i kruka. Klart man kan odla fleråriga växter i traditionella krukor, men det kräver mer arbete och en hel del tur för att lyckas, då vanliga krukor saknar isolering. På vintern tar perennernas rötter stryk av kylan, på sommaren av hettan. LindesbergsKrukan tillverkas av EPP, ett material som andas samtidigt som det isolerar växternas rotsystem, både vinter och sommar. Det blir lätt att odla perenner, en clematis eller varför inte ett pelaräppelträd eller krusbär på stam på sin balkong eller altan. Fatet tillverkas av samma material som krukan. Det ger en extra isolering mot markkyla.

Plantcare presenterade ett trekantigt, hoppfällbart plantskyddsväxthus som skyddar mot kyla/värme, harar och rådjur, regn och hagel mm. Bilder på den kan ses på deras hemsida.

E-planta berättade om den vackra, äkta ornäsbjörken, Betula pendula 'Dalecarlica' E.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Den kommer att finnas i plantskolorna med E-märkning till hösten. Man sa att det finns både äkta och falska ornäsbjörkar i handeln. Den äkta är den mest flikiga av alla flikbladiga björkar och heter som ovan. Den falska som ofta saluförs som ornäsbjörk heter i själva verket B. pendula 'Laciniata'.
Bilder kommer att finnas senare på hemsidan.

Både St. Eriks och Flisby visade vackra stennyheter för trädgården.

St. Eriks hade gjort ett vackert stenarrangemang Yin och Yang av vit och svart dekorationssten.

Flisbys Skiffer på nät levereras färdigt och redan ihoppusslat på ett nät ca 50 x 50 x 1,2 cm. Då både höjdanpassningen och "pusslingen" är klar, läggs dessa "flak" lätt ut i lite betong på en avdragen yta. Sedan återstår bara fogningen, vilket man gör dagen efter. Man sparar ca 70-80% tid plus att massor av spill undviks.
http://www.flisbyab.se/default.asp?pageID=1

Den andra vårmässan som vi besökte var Elmia i Jönköping, där villamässan Hem & Villa pågick samtidigt med Älvsjö-mässan.

Här hade man inte satsat så mycket på trädgård, även om det fanns några "gröna" utställare bland alla bubbelbadkar, snickarkungar, kockar och köksprylar.

Holländarna med sina lökar var förstås på plats.

Rångedala Plantskola satsade stort på kryddväxter och vårblommor i sin monter.

Den andra plantskolan som visade upp sig var Fagerhult i sin vackra monter med både pilflätning och växter.

Några bilder från Elmia:
Vacker stenläggning. Flisby
Fagerhults dekoration
Lysande viva
Holländare med sina lökar


Del av Ölands Linneinstallation


Enköping


Del av Fredriksdals Linne-hyllning


Pansypals, persilja m.m. Foto: Weibulls


Del av Chelseas Linnéutställning


Bronshöns av Mr. Fredrik


Pensé 'Nature Mulberry'
Foto: Weibulls


Drömhem&Trädgård, ute är inne


Skiffer, Flisby


Vackra prylar, Lindform Heminredning


Ica Kurirens balkong Tutti-frutti


Den sköna Lustgården balkong, Min sjunde himmel


Huuuuu!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB