Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårljung - början till vår

En rosablommande matta i den annars ganska så kala vårträdgården är en underbar syn. Det är vårljungen som blommar där i vårvinterns bleka ljus och ger en känsla av annalkande vår.

Av Sylvia Svensson

Vårljung, Erica carnea, med sina många namnsorter är en underbar växt att ha framför surjordsbuskar som till exempel rododendron och liknande. Med sina städsegröna barr täcker vårljungen den nakna marken och ger färg åt den annars gråbleka vårvintern.

Vårljungen gillar värme

Vårljungen har faktiskt sina knoppar klara redan på hösten – de bidar bara sin tid och slår ut så fort det börjar bli lite varmare på våren. Beroende på vädret kan vårljungen vara på gång redan före nyår.

#Vårljung finns i många namnsorter#

Det finns många namnsorter av vårljung i handeln. Vissa blir upp till 20-25 centimeter höga, andra når inte ens upp till en decimeter.

Den vanligaste blomfärgen bland vårljung är rosa i olika nyanser, fast det finns även vitblommiga vårljung, Erica carnea f. alba, och limegrönblommiga sorter.

Bladverket kan vara mörkgrönt, skifta åt purpur eller till och med vara limegrönt eller gult, den senare ibland beskriven i kataloger med namnet Erica carnea f. aureifolia. En sådan är den vitblommiga sorten 'Golden Starlet'.

Det finns även rosablommande vårljung i sorter med limegröna/gula blad, som ’Aurea’, ’Foxhollow’ och ’Westwood Yellow’. Dessa sorter med limegröna eller mer eller mindre gula blad lyser fint även utan blommor.

Ljuvligt ljusrosa blommor har 'Pink Spangles', 'Prince of Wales' och ’Orient’, och starkt cerise namnsorter är 'Kramers Red’, 'Nathalie', ’Vivellii’ och ’Rosalie’.

Vitblommiga sorter av vårljung med grönt barr är till exempel ’Alba’, ’Springwood White’, ’Schneekuppe’ och ’Snow Queen’ för att nämna några.

Mörkare, rubinröda blommor har till exempel namnsorterna ’Lohse’s Rubin’, 'Challenger' och ’Myretoun Ruby’ med flera.

#Såhär trivs vårljungen bäst#

Vårljungen vill gärna stå i surjord. Den tycker om att stå något soligt, så placera din vårljung framför buskarna den ska växa tillsammans med. Du kan även ha vårljungen som kantväxt till en perennrabatt om du har använt torvblock som kant. En annan idé är att göra ett surjordsparti i en större stenpartiplantering eller använda vårljungen i slänter, om du blandar jorden med okalkad torvströ.

Du kan skära tillbaka plantan efter vårens blomning för att vårljungen ska hålla sig snygg och bilda nya grenar.

Vackra vinterblommare Det finns ett flertal mycket vackra vinterblommare, läs mer om dem här: Trollhassel - tapper vinterblommare Hybridkejsarolvon - ljuv vårdoft i vinterträdgården Körsbärskornell blommar tidigt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB