Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårkrukor till glädje

Nu på våren, innan de riktiga sommarblommorna har börjat lysa, kan man göra en tillfällig krukplantering till trappan eller altanen.

Här visar jag några förslag från de duktiga "krukmakarna" från Göteborgs Botan, där det alltid finns underbara krukor vid ingången och även ute i parken.

Den första vårkrukan är ett halverat ekfat med färgglädje så det räcker! Brunröda penséer, mörkröda tusenskönor, blekgula frilandshyacinter och gullvivor, den aprikosrosa narcissen 'Salome', svalörten 'Salmon White' med krämvita blommor och lite gulplister med vackra blad i kanten.

När denna färgprakt har svalnat efter några veckor, kan man göra en sommarplantering i samma fat.

Nu är det låga, grenade solrosor, aprikosfärgade sommardahlior, mörkröda verbenor och trumpetblommor (Salpiglossis) samt en mörkbladig mangold i mitten. I knopp står också mörkröd praktvädd. Den höga blåa höga växten är en daggsalvia, den mellanhöga är en heliotrop och de blåa på kanten är lobelior. I faten intill syns även blåa petunior och verbenor.

Som komplement till ovanstående vårkruka kan man ha en ampel, fodrad med fönsterlav och med samma brunröda penséer och mörkröda tusenskönor men med ljusblåa penséer som komplement, även ljusgula penséer skulle passa bra.

Vill man ha lite lugnare färgskala för vårkrukan, så kan man hålla sig till ett par färger. Här ses klargula penséer utan mittfläck med vårkrage i samma färg, tillsammans med vita förgätmigej och dito tusenskönor. Enkelt men vackert.

En lugnare färgskala i ett halverat ekfat (men en stor kruka går ju lika bra) innehåller vita och rosa penséer och tusenskönor, blekgula hyacinter och smånarcisser samt gullvivor.

Gillar man blått, kan man göra en plantering av himmelsblåa förgätmigej och dito penséer utan mittfläck och vita penséer, även dessa utan mittfläck men väl med långa "ögonfransar".

Vita tusenskönor kompletterar och det blekt gröna, målade fatet passar väl till. Det finns även krukor i samma färg om det är svårt att hitta ekfat.

En kraftigare blå färg på penséerna och de vita blommorna ersätta med gula och då har man ett riktigt "flaggfärgat" entréarrangemang på ett lågt, stort fat!

Samma fat med en annan färgskala innehåller blekgula och lila penséer i olika nyanser, ljuslila bollvivor samt gullvivor och vårkrage.

Många av dessa arrangemang går lika bra att plantera i en avlång balkonglåda, det behöver inte vara en rund kruka. Men välj en djup låda så att du får i mycket jord så den inte torkar ut så lätt. Till sommarkrukorna kan man även blanda in s.k. vattenkristaller som hjälper till att hålla kvar fuktigheten bättre. Blanda också i långtidsverkande gödseldragéer så slipper du gödselvattna varje vecka.

Men vilken form på planteringskärlet du än väljer, ska den ha dräneringshål. Använd jord av god kvalitet, helst specialjord för krukor och urnor som finns att köpa.

Halverat ekfat med färgglädje

Färgglädje i ekfat

Vårampel i rött

Gulvit penséurna

Lugna färger

Blåvit plantering

Bekgult och lila

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB