Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårgödsla trädgården!

På våren är det bra att gödsla trädgården. Jorden är lite trött efter förra säsongen hårda arbete. Om du lät löv och döda växtdelar ligga kvar i rabatterna höstas har jorden byggt upp ett näringsförråd själv men behöver ändå lite hjälp på traven så här års!

Av Katarina Kihlberg

Det kan vara svårt att välja när handeln erbjuder så många olika slags gödsel för trädgården. En del kanske låter bli helt för att det känns så komplicerat. Men det är inte svårt. Ett organiskt gödningsmedel fungerar bra till hela trädgården.

Organiskt gödsel

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Exempel på organiskt gödsel är kogödsel och hönsgödsel som du kan köpa på påse i plantskolan, brunnen stallgödsel för dem som har tillgång till sådan eller kompostmull för alla som har kompost i trädgården. Det finurliga med naturgödsel är att det är långtidsverkande. Växterna kan ta upp näring ur den naturgödslade jorden när de behöver och i den mängd som krävs vid varje tillfälle. Näringen som blir kvar ligger bunden i jorden tills växten känner att det är dags att fylla på igen. Kogödsel, stallgödsel och kompost har dessutom den stora fördelen att de förbättrar jordens struktur och fyller på jordens översta lager (matjorden). Då har du klarat av gödningen och jordförbättringen på samma gång! Därför är organiskt gödsel perfekt till buskplanteringar, häckar, rosor, rabatter, bärbuskar och grönsakslandet, som alla behöver både näring och jordförbättring så här års.

Mylla ner!

Organiskt gödsel måste inte spridas när det väntas regn men lägg det inte rakt på späda blad utan mylla ner det runtomkring. Genom att du myllar ner det kommer nedbrytningsprocessen igång snabbare och växterna får snabbare tillgång till näringen. Men inget häftigt grävande – bara ett lätt myllande.

En fantastisk fördel med myllandet är att du passar på att bekanta dig med din jord. Att känna, klämma och sila jord mellan fingrarna några gånger per säsong är ett bra sätt att få förståelse för hur jorden kan förändras beroende på väder, vad som odlas och hur mycket du själv jobbar med gödning och jordförbättring.

Läs också: Varför gödsla Vårvårda gräsmattan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB