Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårfunderingar i januari

**Sylvias gröna hörna** Så var vi igång med januari, den månad som alltid känns så lååång och färglös. Julens röda färger är bortplockade och vårljuset har ännu inte hunnit bli så märkbart, det är mest grått och disigt åtminstone här i mina nejder. Så vad ska jag ta mig till för att få lite vårkänsla i huset?

Text och bild Sylvia Svensson

Jag har plockat fram saker som fångar det bleka januariljuset så gott det går. Glas är ju bra på det, det kan skimra även i lite svagare ljus. Om jag dessutom väljer färger som kan förknippas med våren som limegrönt, turkost, ljusgult och ljuslila, så är jag redan en bit på vägen mot våren!

Ett sätt att få vårkänsla i huset är att byta till ljusa, glada textilier. Vårfräscha färger i stolsitsar, dukar och kuddar på soffan piggar upp. Skulle soffan vara i en mörk färg som du gärna vill lätta upp, finns överkast som du kan lägga på och vips har du en ljus soffa på vilken vårfärgade kuddar gör sig bra.

När du har tagit ner julgardinerna, kan du välja ljusa vårfärger eller vitt även här. Välj gärna också skira tyger som släpper in det mesta möjliga ljuset. Omtagen kan vara i glada vårfärger. Och att tvätta spåren efter höstens stormar från fönstren kan ju också bidra till ljusinsläppet!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Och så blommor förstås!

Ingenting piggar upp som ett fång tulpaner i ljuva färger, vare sig du kör med enfärgat för att matcha de övriga sakerna i omgivningen eller blandar alla pastellfärgerna hej vilt.

En låg, vid skål med vårprimulor eller små, fördrivna lökväxter både doftar vår och påminner om den härliga tiden som vi har framför oss. Skulle du hitta överblivna hyacinter billigt nu efter julen, kan du samla ihop ett gäng i en låg kruka och ställa på trappan. Hyacinterna håller sig mycket bra i den svala luften ute, så länge det inte blir flera minusgrader. Och skulle så bli, kan du alltid ta in krukan och njuta av den i hallen tills det blir plusgrader igen.

Det reas också knoppiga amaryllis nu efter julen. Om du väljer vita, limegröna och rosa sorter så känns det inte alls juligt, utan du kan njuta av prakten genom att ställa ihop en rejäl grupp av dessa.

Det finns ljuvliga s.k. vårazaleor i handeln nu. De är sirligare än de som såldes före jul, oftast har de också små blommor i ljusa färger. Sådana passar fint att kombineras med de övriga vårblommorna.

Har du satt några krukor med små lökväxter i förrådet så kolla hur det går där. Skulle de ha börjat titta fram så kan du ta in en sådan kruka till den svalaste fönsterbrädan och följa utvecklingen på nära håll. Eller så kan du så kattgräs, även utan katt, och smörgåskrasse vars fräscha grönska snabbt kommer upp.

Att driva kvistar är ett sätt att snabbt få ”vår” i vaserna. Kvistarna kan kombineras med tulpaner i passande färger. Forsythia, körsbärskornell, vide, björk, blåbärsris och många fler tar inte många dagar på sig innan de grönskar!

_Vi hörs snart igen! Sylvia_

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB