Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Varför blir bladen bruna i kanterna?

Det är oerhört viktigt för en plantas utseende att bladen är friska. Vissna blommor kan vi rensa bort i väntan på nya men bladen behövs hela tiden både för plantans välmående och för skönhetens skull. Men ibland får blad bruna kanter ─ vad beror det på?

Av Sylvia Svensson

Om en växt, vare sig den lever i kruka eller ute i trädgården, plötsligt får bruna kanter på bladen är förklaringen oftast att växten är stressad av någon anledning.

För mycket eller för lite vatten

Den vanligaste orsaken till bruna kanter på bladen är att växten inte får rätt mängd vatten. Både för mycket vattning och uttorkning kan göra att bladens ytterkanter blir bruna. En jämn tillgång på vatten och väldränerad jord mår de allra flesta växter bäst av.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

## Trångt för rötterna Om rötterna ligger ihoptryckta kan de inte nå ut till vatten och näringen som finns i jorden. Växter som är planterade i tunga lerjordar kan få problem med att det blir trångt och svårt för rötterna att ta sig fram. Till viss del kan bevattning hjälpa men det bästa är att plantera om plantan i ny, mer genomsläpplig jord så att rötterna har mer utrymme att växa.

För genomsläpplig jord

Om du har en utpräglad sandjord kan vattnet helt enkelt rinna igenom för fort. Växten hinner inte ta upp vatten och detta kan orsaka bruna kanter på bladen. Förbättra jorden med organiskt material som kommer att hålla kvar vattnet bättre. Under tiden kan du öka vattningsfrekvensen .

Skadade rötter

Om marken har blivit översvämmad eller om jorden runt plantan är hårt packad kan detta orsaka rotskador. Om rötterna skadats, finns det inte tillräckligt med rötter för att ta upp vatten. I så fall ska man försöka lösa det problem som orsakar rotskador och ev. beskära tillbaka plantan för att minska vattenbehovet medan rotsystemet återhämtar sig.

Hög salthalt

Ytterligare orsak som kan förklara bruna bladkanter är är en hög salthalt i marken. Det kan antingen vara naturligt, dvs platsen är nära havet, men även övergödsling eller saltning av vägar i närheten kan orsaka detta. Man kan i sådana fall vattna mer under några veckor för att försöka skölja bort saltet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB