Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens markör

Vårens markör - Nordiska Trädgårdar i Älvsjö.

Nu har starskottet för våren gått! Vi har varit på årets första trädgårdsmässa. Och vi var verkligen inte de enda, för det var så knökfullt där, att det var svårt att få se allt och framför allt att kunna fotografera det! Men vi gjorde så gott vi kunde.

Föredragshållare med en stor spännvidd och ett stort kunnande om odlandets olika aspekter gav allt i välbesökta seminarier. De ideella trädgårdssällskapen visade upp sig i en egen avdelning, FrågeFORum, anordnad av FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, som är en av mässans samarbetspartners.

Man hade verkligen ansträngt sig för att visa alla sorters saker och växter. De cirka 300 utställarna visade upp allt från fröer, knölar och lökar till hela stora träd, från minsta lilla pryl till stora maskiner och hela (växt)hus! Och växthus, det verkar gå mode i dom också. Nu ska det antingen vara en lyxig skapelse av ädelt limträ med takdetaljer á la norsk stavkyrka, eller så ett romantiskt självbygge av gamla fönsterrutor! Skinande aluminium var tydligen helt ute.

Romantiken och nostalgin verkade annars vara den ledande trenden i årets upplaga och en fingervisning om hur trädgården "ska vara" i år:

Gamla, slitna och rostiga verktyg dekorativt placerade så de framhävdes och förstås mest till lyst, zinkhinkar och dito vattenkannor, ju mer välanvända, desto bättre. Sekelskiftesleksaker placerade i trädgården som dekoration, såsom gamla, väl älskade nallar i en gammal dockvagn, en sliten trädgårdsstol med spetskudde att sitta på, en nostalgisk cykel med tillhörande rottingkorg och gamla saftflaskor i en hållare, romantiska, vita ryschparasoller och virkade hängmattor …

Att de ljuvligt ljusrosa Mårbackapelargonerna hade renässans var liksom självklart i detta skirt romantiska sammanhang. De var väl representerade i den imponerande Balkongutställningen, som var en av de bästa delarna på denna mässa.

"Mannen som kunde prata med pelargoner", Lasse Anrell, hade byggt sin utställning just kring dessa ljuva mormorspelargoner, men även andra utställare hade hakat på trenden. Övriga pelargoner i alla de former fanns det gott om, men de dominerande färgerna var ljusrosa och vit, med en och annan planta i mustigt vinrött som kontrast. Årets nyhet var en nästintill vit dubbelblommande pelargon med lite rosa schatteringar, 'Viva Carolina'.

Det fanns många andra underbara balkonger, det var nästan omöjligt att välja den bästa, som man uppmanades att göra i en tävling. Idérikedomen var imponerande och sätten att använda både nya och gamla prylar på balkongen var både många och fiffiga. Så man måste verkligen inte ha en trädgård för att kunna odla och ha det skönt utomhus!

Vila, lugn och ro var ett av temana på årets mässa. I centrum av utställningen fanns den imponerande, storslagna granskogen innanför ett högt, tätt staket byggt med obarkade granslanor. Därinne var det grönt och lummigt av mossa och granar, en doftande, mjuk stig av barkflis och en förtrollad skogstjärn med ljusglitter. Som att komma till en storskog, härligt avkopplande för storstadens jäktade människor.

"Det lustfyllda uterummet" var ett av årets teman och här hade trädgårdsmästareleverna byggt upp små rum att vila i. Det var gröna, lummiga oaser omgärdat med buskage.

Alla de doftande kryddväxterna som flera utställare visade upp, speglade intresset för mera kryddor i matlagningen, och helst skulle det vara färska kryddor från egen täppa. Underbart kryddbröd erbjöds man att smaka, kryddig honung hörde till och enbärsdricka och kryddoftande teer skulle man dricka till. Från utegrillarna spred sig förföriska, kryddiga dofter ända in i mässhallen.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Hur man skulle odla sina kryddor och andra nyttoväxter visade man på flera olika sätt. Ett sätt var en avancerad "pallkrageträdgård" med snygga odlingslådor, antingen ihopmonterade till större enheter eller fristående med grusgångar emellan och med olika sorters växter i.

Hasselfors visade hur man kunde odla tomater, sallad m.m. direkt i jordsäcken på ett snyggt sätt: säcken var placerad på en ställning gjord av träribbor alternativt i frigolitboxar. Det sistnämnda kanske inte var sådär jättesnyggt, men praktiskt, då boxen skyddade jordsäcken mot häftiga temperaturväxlingar.

Flera sten- och vattenarrangemang, gärna med belysning, fanns också i strikta geometriska former, varvat med ett naturtroget dammlandskap med tillhörande, vilda vattenväxter.

De ljuva blomfärgerna vitt, ljusrosa och blått dominerade denna romantiska mässa. Man satsade på gammaldags perenner. Dagliljor, iris, löjtnantshjärtan, riddarsporrar, violer och pioner hade flera utställare till salu.

Årets trädgårdsbokflor är nog det största någonsin. Det fanns flera montrar med enbart trädgårdsböcker, både antikvariska och nya. Förläggarna satsar allt mer på denna gröna odlingstrend som raskt sprider sig bland svenskarna och följaktligen ökar intresset att även läsa om trädgården och dess växter.

Att hitta några direkta nyheter på prylmarknaden var lite svårare. Kanske skulle man kunna nämna den fiffiga spiralvattenslangen som en av de bästa nyheterna. Den tar inte mycket plats i ihopdraget skick, den drar ihop sig själv och gör därmed slangvindan överflödig.

En annan fiffig nyhet var en "toaborste" på långt, vinklat skaft. Borsten kunde man rensa hängrännor med stående på marken.

Vi ger en eloge till alla de utställare som trots denna iskalla vår ändå hade lyckats driva fram mässans intensiva blomsterprakt. Det kan inte ha varit det lättaste. Men det blev en njutning för alla sinnen som vi blomsterhungrande, frusna nordbor så väl behövde.


Växthus


Nalle i vårsolen


Balkong - Mannen som kunde tala med pelargoner


Pelargon 'Viva Carolina'


Odlingslådearrangemang


Odlingssäck med låda och spaljé


Sten-vattenarrangemang


Spiralvattenslang


Calandiva årets blomnyhet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB