Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens känslor i min trädgård

Våren och försommaren är på väg. Efter en kall april med ömsom snö och ömsom sol har äntligen värmen kommit för att stanna. Nu går allt i rasande fart och det kan vara svårt att inte riktigt hinna med. Vårblommorna avlöser varandra, förgätmigejen är på väg att blomma och vissa träd har blad medans andra blommar eller är i knopp.

Text och bild: Anna Theorin

Hos mig är tulpanerna fortfarande gröna, men snart kommer de att spraka i regnbågens alla färger! Vildtulpanerna i gräsmattan har däremot kommit upp och blandas med minipåskliljor och andra vårblommor jag planterade i höstas under äppelträden. Olika sorters narcisser och vissa doftar ljuvligt. Det är en kort men intensiv period som man måste njuta av in i det sista.

Astilbens håriga skott skjuter upp bland Myskmadran som snart ska blomma. Allt känns så mycket bättre. Jag hade kunnat strosa i timmar i min trädgård för att jag inte vill missa något. Inte ett enda blad eller knopp. Jag vill känna och ta på allt. Se alla lökar jag satte och försöka komma ihåg det i höst när det är dags att sätta nya. Lyfta på varje nickande påsklilja och kika på färger och mönster.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Snart blommar min lilla fruktlund och päronträdet som står mot väggen har blivit så högt att man kan plocka päron från badrummsfönstret på andra våningen. Det är säkert dåligt för både grunden och fasaden men det är gott för hjärtat så kvar ska det stå.

Jag är fortfarande inte klar med vårröjet utan har lite rensning, nedklippning kvar att göra. Annars brukar jag gödsla vid den här tiden på året. Gräsmattan utan vårlökar är klippt och gödslad och jag börjar planera för vilka krukor jag ska sätta mina tomater och chili i. I år har jag nämligen bestämt mig för att inte ha så mycket sommarblommor. Det får bli tomat gurka, chili och pelargoner istället.

Det är lätt att stressa upp sig på våren när man ser att inte bara de växter man vill ha kvar växer fort. Ogräset kommer också upp med väldans fart. Allt ska fixas, altanen ska skrubbas, utemöblerna ska oljas och rabatter rensas och gödslas. Tomater ska planteras om och så måste man fixa en klätterställning till gurkan. Sen ska lite mer plantor i jorden. Det är lätt att glömma bort att njuta av denna korta men underbara tid vi har framför oss. Tillåt dig själv att vänta med omplanteringen av tomaterna (de kommer att klara det, jag lovar), strunta i ogräset för en stund och bara njut. Gå ut och var i din trädgård utan måsten och saker att göra. Det är en lisa för själen.

Jag är så glad för min trädgård. Min egen lilla plätt på jorden där jag kan få göra vad jag vill. Där allting växer huller om buller precis som jag vill ha det.  Men ibland kan även jag titta avundsjukt på någon annans trädgård. Tänka att så ser det inte ut hos mig och vad välklippt gräsmattan var. Oja mig över mina egna rabatter som inte går i "rätt" färgskala och komma på att jag inte kupat rosorna i höstas. Men så kommer jag hem, går ut på en trädgårdsrunda. Andas. Och inser att trädgård ska vara avslappnande, kul och framförallt ska man göra precis som man själv vill. När man vill.

Därför uppmanar jag er kära odlingsvänner att gå ut i era trädgårdar. Titta på allt vackert ni skapat och var stolta över er själva. En trädgård blir aldrig färdig.

Ha en underbar vår och försommar!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB