Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vår med primula

Nu är det äntligen säsong för primula, blomman som bringar färg och blomsterprakt till våra frusna själar, blomman som bär på ett löfte om en kommande vår.

Syrenvivan med sin rikliga blomning finns i många underbara färger och är en blomma som verkligen kan konsten att väcka slumrande känslor till liv.

Ställ en ljusrosa syrenviva i en vackert målad porslinskruka i köket och upptäck hur våren blir mycket mer närvarande i rummet, svårare än så behöver det inte vara att jaga bort vinterns mörker och kyla.

Namn: Syrenviva (Primula malacoides).

Familj: Primulaceae, viveväxter.

Ursprung: Kina.

Färg: Alla nyanser mellan vit och mörkrosa.

Beskrivning: Primula - ett sammandrag av frasen "herba primula veris", vårens första ört
malacoides - från grekiska malakoeides, med mjuk gestalt.

Bakgrund: Idag känner vi till ungefär 400 olika Primula arter varav sju förekommer vilt i Sverige. Ett flertal arter och hybrider odlas som prydnadsväxter.

Vanligast som krukväxt är förädlade former av jordviva, P. vulgaris. P. malacoides blir 25 - 30 cm hög och förekommer under senvinter och vår.

Egenskaper: Primula är en blomvillig vårblomma som finns i affären tidigt på säsongen. Den blommar intensivt i 6 - 8 veckor och kastas sedan.

Skötsel: Primula ska stå ljust med inte i full sol, i söder skuggas den. En ljus placering ger en längre blomningsperiod. Blomningen blir längre om de står något svalare än rumstemperatur. Primula ska inte ställas över ett värmeelement.

Jorden bör vattnas rikligt och regelbundet så att fuktigheten är jämn. Uttorkning kan orsaka blad- och knoppfall. Om blomman slokar ska den vattnas upp gradvis. Ständig väta är inte heller bra eftersom detta gör att bladen gulnar och rötterna kvävs. Om växten slokar av övervattning får den torka upp utan kruka på en skuggig plats. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen.


Syrenviva
Foto: Mats Hallgren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB