Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vänta rätt, längta lagom!

Det är inte alltid så hejsan svejsan att bo i tempererat vinterfuktigt klimat. Om man inte uppskattar mörker och kyla blir det lätt att man spenderar mycket tid varje år med att otåligt vänta på våren.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Det är en konst att vänta rätt och längta lagom. Att inte lägga för mycket tid och energi på att önska att klimatet vore subtropiskt. Att inte liksom stå vid busshållplatsen och vänta när man vet att bussen kommer tidigast om tre månader.

Häromdagen ansträngde familjen sig verkligen för att göra det bästa av januarisituationen. Vi grillade korv och dukade upp för picknick på en filt under äppelträdet. Men barnen tröttnade snabbt och åt sina korvar inne. Även mannen och jag fick erkänna att det inte var särskilt skönt någon längre stund. Vi fick gå in och värma oss. Och vänta på våren.

Som alltid är det effektivare att ändra på det man kan påverka, i stället för att reta sig på det som står utanför ens makt. Jag köper lampor för att motverka mörker och skumrask, så att den ofrivilliga innetiden blir trevligare. Sedan bockar jag av saker på att-göra-listan. Allt för att jag ska vara redo och ha gott om tid att spendera ute när ljuset väl återvänder.

Men nu har jag satt upp den sista lampan och städat det sista köksskåpet, och det är fortfarande mörkt och kallt ute. Full av energi och inspiration efter ett vederkvickande jullov tar jag itu med planering. Jag funderar på vad jag skulle vilja göra, om det bara var en annan årstid.

Jag har länge pratat om att jag skulle vilja bygga en pergola. En plats för klätterväxter att klättra på, som sträcker sig över den utskjutande delen av trädäcket och gör trädgården mer tredimensionell, samtidigt som den skapar lite skugga. Helst ska den vara tillräckligt stadig för en hängfåtölj eller en hängmatta också.

Jag bestämmer mig för att bygga en modell. Med en frigolitskiva, tandpetare och en limpistol kan man bygga en rätt okej pergola i miniformat. Resten skapades av rutigt papper, silverfolie och tyg.

Det blev ganska fint. När man sätter modellen under en lampa ser det nästan ut som solsken. Så vill jag ha det! Och så länge det inte är tjäle kan man kanske bygga även om det är vinter? Om man ser något i skumrasket vill säga. Annars får man väg gå in, tända en lampa och läsa en bok. Och tålmodigt vänta på våren.

Om ett par veckor kommer nästa Låttas tyck & tänk.

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar Fem kvadrat gräsmatta Vikten av att välja ett träd! Det blir som det blir Kretsloppsburk rymmer längtan

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB