Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Valentins Dag

Alla Hjärtans Dag är förstås alla älskande och förälskades speciella dag, men det är också ett tillfälle att visa omsorg lite mera allmänt. En vän, en arbetskamrat, den fantastiska personalen på barnens skola eller dagis, eller expediten i mataffären eller... Det finns hur många som helst som är värda en blomma på Alla Hjärtans Dag.

Från Blomsterfrämjandet

#Kärlekens och omtankens dag!#

En blomma säger mer än tusen ord, och visst värmer det i hela hjärtat när man får en blomma.

Den varmröda rosen - det är den fullkomliga kärlekens blomma, är en storsäljare på Alla Hjärtans Dag. Eftersom Alla Hjärtans Dag, eller Valentins Dag som den kallas i många länder, firas samtidigt världen över blir suget efter röda rosor vid den här tiden mycket stort. Det innebär att dagspriset stiger i höjden.

Men det finns mycket mer än rosor att ge bort på Alla Hjärtan. Så här års har tulpanerna sin högsäsong. Tulpansortimentet är mycket stort. Det finns nästan 6000 olika tulpansorter i världen. I Sverige kan vi under vårmånaderna hitta ca 400 olika sorter. Flera sorter har också svag doft. Den populära, dubbla gula Monte Carlo och orange Ballerina har båda en härlig doft av vår. Dubbla tulpaner har blivit mycket populära. De får mycket stora blommor som påminner om pioner när de slår ut. Dessutom är hållbarheten längre på de dubbla sorterna. Den orangefärgade Orange Princess tillsammans med röd Abba och gul Monte Carlo ger en färgsprakande vårsymfoni som inte lämnar någon oberörd. Tulpaner utstrålar en enorm vårglädje!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Röda nejlikor vackert bundna med lite extra grönt går definitivt också hem. Eller varför inte blanda tulpaner och nejlikor tillsammans med brudslöja. En annan vacker blomma är gerbera som finns i en varmt röd färg. Andra vackra snittblommor så här års är anemon och ranunkler.

Eller varför inte uppvakta med lökväxter i kruka tex. pärlhyacint, krokus och scilla.

Alla Hjärtans Dag (Valentins Dag), härrör troligtvis från medeltiden. Det var den dag då unga människor genom lottning fick en partner att uppvakta, åtminstone ett år framöver.

Själva namnet Valentin lär dagen ha fått efter fader Valentinus som levde på 200-talet e.Kr. Han avrättades för att ha hjälpt kristna martyrer och lät dem gömma sig i klostret. När det upptäcktes togs han till fånga för att avrättas. I väntan på avrättning hölls han fängslad en tid. Då blev han djupt förälskad i fångvaktarens dotter. På väg till avrättningsplatsen lyckades Valentin smussla iväg en kärleksförklaring till flickan. Den var undertecknad ”från din Valentin” Det var det första Valentinbrevet i historien och det skrevs den 14 februari år 270 e.Kr.

Skötselråd snittblommor

  • Lös inte upp buketten som är bunden i affären. Den är hopsatt för att blommorna ska komma bäst till sin rätt.
  • Skär en ny, sned snittyta på alla stjälkarna och korta ev. av dem till lämplig längd för vasen.
  • Rensa bort de blad som annars kommer att hamna under vattnet. Blad i vattnet påskyndar nämligen bakterietillväxten.

Sätt blommorna i lämplig vattentemperatur

  • Kallt vatten upp till +20 grader till blommor med mjuka stjälkar, tex. anemon, fresia, gladiolus, ranunkel, tulpan.
  • Rumstempererat vatten eller upp till +30 grader till medelhårda stjälkar, tex. gerbera, lilja, pion och rosenkalla.
  • Varmt vatten upp till +60 grader till hårda stjälkar, tex. astilbe, brudslöja, ginst, forsythia, körsbärskvistar, ros och syren.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB