Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad händer i växthuset?

**Monikas självhushållning** Det börjar röra på sig i växthusen, de små plantorna vaknar så sakteliga till liv och när solen står på blir det varmare där än man kanske tror!

Text och bild: Monika Hulthe

Ute ligger snön fortfarande vit men det droppar från taken och det luktar vår. I växthuset vaknar plantorna efter vintersömnen.

En solig vårvinterdag när solen skiner blir det varmare än man tror i växthusen. I glasväxthuset sköter den automatiska lucköppnaren ventileringen men i tunnelväxthuset är det min uppgift. Där inne är det fuktigt och varmt, säkert över 30 grader! Dags att öppna dörren och kolla läget.

Flera lager fiberduk täcker de kryddväxter jag övervintrar där inne. Mest för kylans skull förstås men även vårsolen kan göra stor skada. Under fiberduken är det torrt och varmt. Det behöver vattnas. Uttorkade plantor som börjat växa klarar en kall natt sämre än en fuktspänd planta. Fram med vattenkannorna och på med utomhuskranen med andra ord.

Men först ska fiberdukarna bort så att jag kan ta mig en ordentlig titt. Smultronplantorna har börjat växa i sina krukor och skjuter nya fina blad. Gräslöken och persiljan är på gång liksom chokladmyntan och libbstickan. Salladslöken har jag redan skördat av en gång men den skjuter redan nya stänglar. Så här års är de späda gröna godsakerna så efterlängtade!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Ekoplantan är en liten plantskola men trots det blir det ändå en del krukade kryddväxter över varje höst. Jag brukar lägga ett lager sand i mina odlingslådor i tunnelväxthuset och sätta ner alla krukorna tätt intill varandra så sent som möjligt på hösten. Tunnelväxthuset är fuktigare än glasväxthuset och plantorna trivs bättre där. Flera lager fiberduk skyddar plantorna men det är alltid några som stryker med. I år hade mössen byggt bo under en plantback. Ett väldigt fint litet bo vadderat med fårull. De måste ha hittat den i lagården! I alla fall så hade mössen kalasat på kumminplantorna så det var stora hål i jorden och inte ens en ynka rotbit kvar. Så går det när man har musglipor mellan dörr och karm...

För ett par år sen tryckte jag ner såna där små hals- och topplökar från några vitlöksplantor i ett par lådor med jord. Sen glömde jag bort dem. De har stått i tunnelväxthusets sommarvärme och vinterkyla sen dess och varken fått ny jord eller vatten. Det är ju så mycket annat att göra i ett växthus att det är lätt att glömma bort sådant som är mindre viktigt. Men i den kruttorra jorden växer vitlökarna ändå, helt utan min hjälp. Än så länge har de inte fått några klyftor, utan ser ut som hela runda vitlökar. I år ska de faktiskt få komma ut i ett riktigt land så kanske det blir skörd i juli.

Nu återstår bara några saker; att lägga på fiberduken igen så att inte vårsolen bränner de späda små skotten, att stänga av utomhuskranen så den inte fryser sönder och att stänga växthusdörren innan det blir för kallt i kväll. Och helst täppa igen musglipan!

Monikas nästa krönika kommer om ett par veckor!

#Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning#

Ljuset är på väg tillbaka! Odla för hela året! Små, små pluppar av näring! Tomatdrömmar!

Monika har en blogg, kika gärna där: Ekoplantan

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB