Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad är vildskott?

Ett vildskott är precis som ordet berättar en vilde som har brutit sig ut ur en förädlad planta och som har målet att konkurerra om plats, ljus och energi! Vildskott bör alltså snarast plockas bort! Odla.nu berättar hur du känner igen ett vildskott.

Om din växt är ympad på en härdigare stam eller rot, kan det hända att den kommer med rotskott eller vildskott under förädlingsstället. Förädlingsstället är den grövre knuten som sitter antingen nere strax ovanför rötterna eller vid ett stamympat träd, strax under kronan.

Det gäller att vara observant och snarast möjligt ta bort sådana vildskott! De stjäl kraft från den ädla delen och kan på sikt ta över hela växten om man låter dem vara kvar.

Hur ser ett vildskott ut?

Hur känner man då igen vildskotten? De är vanligen mycket kraftigare och växer med något annorlunda sätt än den ädla delen. Bladen brukar skilja sig på något sätt, ofta är de grövre och större. Vildskotten blommar också med annorlunda blommor. Särskilt väl ser man detta med rosor, där vildskotten blommar med enkla, rosa "vildrosor", har taggigare grenar och annorlunda blad och ibland helt har kvävt den ädla rosen så att den t o m kunnat dö.

På bilderna ses en dvärgskruvrobinia. Den är ympad på den betydligt härdigare robinian och vildskott från stammen är vanliga. Tyvärr växer de väldigt fort, så man hinner inte alltid med utan de hinner bli både långa och taggiga innan man upptäcker dem!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB