Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Uppvakta mor

Uppvakta mor med blommor på Mors Dag. Mors Dag har sitt ursprung i USA, där den amerikanska lärarinnan Anna Jarvis, som älskade sin mamma så gränslöst, ville att alla mammor skulle ha en egen dag.

Från Blomsterfrämjandet

Annas mamma gick bort 1905 och två år senare hölls en gudstjänst i Philadelphia, där predikan handlade om moderskapets betydelse. Hela kyrkan var smyckad med nejlikor som var Annas mammas favoritblomma. Nejlikan kom snart att förknippas med Mors Dag i USA och snart blev det sed att bära en nejlika på Mors Dag. Anna Jarvis projekt vann snabbt gehör över hela världen. Idag firas Mors Dag i 43 länder, fast på olika datum. I Sverige är det som bekant den sista söndagen i maj som vi firar mor. Första gången vi firade mor i Sverige var år 1919.

Mors Dag är en högtid då många kvinnor både uppvaktar och blir uppvaktade. Det är en dag som bara rör en person; lilla mamma, samtidigt som det är många som berörs. Låt därför dagen bli en dag som binder samman generationerna, en glad dag att ägna åt varandra såväl som åt dig själv. På Mors Dag är det tradition att uppvakta med blommor och med så många smaker att tillfredsställa är det bra att det finns så många blommor att välja bland, alla kan utse sin egen favorit. En bukett med snittblommor är alltid fräscht! Överräck en bukett som lyxig present eller arrangera själv till de fint dukade kaffe- eller middagsborden. Varför inte inspireras av sommarens trend där skattjakter på stranden står i fokus?

Andra föredrar krukväxter och även här är valmöjligheten stor. En lyxig blomma som fortfarande är relativt ny på marknaden är krukväxten Calandiva. Varför inte pryda frukostbrickan med en sådan? Den finns numera i en mängd olika färger; orange, röd, vit och rosa i varierande nyanser. Calandivan går även utmärkt att plantera ut i trädgården eller på balkongen.

Skötselråd för snittblommor

  • Lös inte upp buketten som är bunden i affären. Den är hopsatt så att blommorna bäst ska komma till sin rätt.
  • Skär en ny, sned snittyta på alla stjälkarna och korta ev. av dem till lämplig längd för vasen.
  • Rensa bort de blad som annars kommer att hamna under vattnet. Blad i vattnet påskyndar bakterietillväxten.
  • Sätt blommorna i vatten med lämplig temperatur så snabbt som möjligt (kallt vatten till blommor med mjuka stjälkar, rumstempererat vatten till blommor med medelhårda stjälkar och varmt vatten till blommor med hårda stjälkar).
  • Placera vasen svalt nattetid.
  • Undvik att utsätta blommorna för stark sol.
  • Ställ aldrig blommor nära frukt som avger etylengas, gasen påskyndar nämligen blommornas åldrande.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB