Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Upptagna tonåringar

Tonåringarna lever sina liv i omkörningsfilen. De har fullt upp med att hitta sig själva, samtidigt som omgivningen ställer en massa krav på dem. Ge din tonåring en krukväxt som passar in i hans eller hennes eget universum - något som ger lugn och ro, utan att det kräver något extra.

Från Floradania

Retrokonsumtion och trygghet - något för tonåringar
- Under de senaste åren har vi noterat en ökad efterfrågan på retroprylar hos de unga; ett slags nostalgikonsumtion om man så vill. De finner trygghet i saker och ting som använts tidigare och som därmed har en annorlunda historia.

Det säger Erik Sloth, forskare i konsumtion och samhälle vid Handelshøjskolen Århus Universitet.

 • Det kan handla om second hand-kläder eller en gammal ölback av trä som plötsligt får en renässans i tonårsrummet. Men det kan lika väl vara en krukväxt som svärmors tunga, hortensia eller kaktus, som man kommer ihåg från sina besök hos mor- och farföräldrar.

  Feminina och maskulina växter
  Flickorna vill gärna göra det fint i sina rum, och de väljer helst blommande växter, medan pojkarna satsar på maskulina växter som kaktusar. Som tur är finns det en mängd krukväxter som kräver minimal skötsel, för det är ju ett hårt arbete att vara 16 år.

 • Stress är också ett ökande problem i de yngre åldersgrupperna. De håller på att skapa sin egen identitet, och det är bland annat genom sin konsumtion som de hittar fram till små ”öar” i livet där de kan slappna av.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Erik Sloth menar att tonåringarnas stress bland annat beror på att de lever i ett slags centrifug, där de hela tiden måste fundera över vilka de är, vad de vill och vilka val de ska göra.

 • Samtidigt som skolan ställer krav, ska de hinna följa med i vad vännerna gör - via facebook och mobilen, men också i det verkliga livet. De vill inte missa något, och det i sig skapar ju stress i det långa loppet.

  Ge din tonåring en krukväxt
  Så gläd din tonåring med en krukväxt som inte kräver något extra av honom eller henne, utan helt enkelt bara bidrar till en trivsam atmosfär.

  Exempel på lättskötta växter:
  Svärmors tunga
  Porslinsblomma
  Marmoreuforbia
  Kaktus
  Suckulenter

  Exempel på retroväxter:
  Begonia
  Ros
  Pelargon
  Orkidé
  Hortensia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB