Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trollparken i Lilleby Bäckedal

Vi har hälsat på hos Edvard i Trollparken. Och vi är verkligen inte de enda som har hälsat på hos honom, utan det har åtskilliga förskolegrupper gjort och gör så med jämna mellanrum!

Det finns nämligen många spännande saker för barnen att titta på hos Edvard, exempelvis en spännande grotta full av troll och djur. Och så kan barnen lämna ifrån sig nappen till Trollet i Grottan, med löfte att inte längre använda den!

Men Trollparken är mycket mer än bara troll. Här finns många vackra planteringar gjorda av en hängiven Trädgårdsamatör under många år.

Här finns vackra, uppvuxna träd och buskar, inte minst rododendron, varav några hade fått vårkänslor denna besynnerliga sommar och fått en andra blomning, samt många intressanta perennväxter.

Höstfärgerna är lysande, han har satsat på träd och buskar som gör trädgården intressant även på hösten. De många barrväxterna gör att den inte är färglös ens under gråvintern. Fast den torra sommaren har satt sina spår i växtligheten, bladen har delvis torkat in och höstglöden är något dämpad i år.

Utgångsläget var, som på så många andra platser i Torslanda, inte det bästa. Berget var allestädes närvarande, det fanns inte mycket till jord och terrängen är knagglig och kuperad. Men skam den som ger sig. Under de 17 år Edvard har haft stället, har han fyllt på med åtskilliga lass med jord och sakta byggt upp ett blomstrande paradis på sitt berg.

Tomtens förutsättningar har han tagit fasta på och terrasserat varsamt efter den naturliga formen på berget. På dessa terrasser, i vissa fall byggda med hjälp av torvblock och fyllda med surjordsblandning, har han planterat rododendron, azaleor, barrväxter, ljung och annat som passar till.

Den lilla bäckravinen som fanns nedanför berget fick naturligtvis finnas kvar, men omgivningen har blivit planterad med passande, fuktälskande växter till ett frodigt och naturligt våtmarkslandskap.

Både innanför tomtgränserna och på allmänningens sida har planterats vackra träd och buskar till glädje för förbipasserande. Många av dessa buskar och träd har en vacker höstfärg och, som till exempel det stora körsbärskornellbuskaget med sin lysande vinröda bark, är vackra även under vintern.

Ett jättestort, halvt ekfat med ett vackert planterat stenpartilandskap väcker uppmärksamhet. I den blommar småväxter från vår till höst. Till en Trädgårdsamatörs "standardutrustning" hör också ett och annat stentråg, så även här. En himmelsblå höstgentiana lyser upp i ett vackert planterat tråg tillsammans med fetblad och taklökar.

Under devisen "det mesta går att ordna" har en svår tomt med idogt arbete förvandlats till en prunkande trädgård som verkligen lyser upp sin skogklädda omgivning.

Trollet och hans sällskap


Lämnade nappar

Rh. 'Flava'

Ligularia przewalskii,
spirstånds i höstfärg

Acer aconitifolium

Stenparti

Stentråg

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB