Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trollhassel

Trollhassel - tappra vinterblommare.

Det känns alldeles speciellt när man en kulen vinterdag möts av en blommande trollhassel som lyser som en fackla på långt håll!

Trollhasseln kan börja blomma på bar kvist redan före jul och fortsätter sedan hela vintern fram till april, beroende på väderleken. Om det skulle bli frost, skadas den inte, utan gör bara ett uppehåll, sedan när det blivit blidväder igen fortsätter den som om ingenting hänt.

Släktet Hamamelis, trollhassel, består av fem arter varav tre är vinterblommande och vilka den här artikeln handlar om.

Trollhasseln vill ha närings- och humusrik jord med fuktighetshållande egenskaper. Jorden skall vara kalkfri. Blanda i sand då jorden skall ha god genomluftning och dränering, på platsen stillastående vatten är direkt olämpligt, liksom tung lerjord. I alltför kompakt jord kan de ibland drabbas av mjöldagg.

Beskärning skall man helst inte utföra, annat än om man vill gallra ut några gamla, risiga grenar någon gång. Det görs i så fall på senhösten.

Trollhasseln ser fin ut planterad i framkanten av större buskage och särskilt framför vintergröna växter och rododendron. En underplantering av vårljung, Erica carnea, vintergäck, Eranthis hiemalis, julros, Helleborus i olika sorter och vintergröna, Vinca minor, förstärker ännu mer den tidiga blomningen och gör att man får en riktig vårvinterhörna!

Arter och sorter

Hamamelis mollis är en av de mera pålitliga gulblommande sorterna som ofta har blommor redan i december. Att den också har bland de mest väldoftande blommorna är ju ingen nackdel.

En ännu mera väldoftande buske med ljusgula, elegant formade blommor är namnsorten 'Pallida'. Fler namnsorter med eldigt orange och röda blommor finns också. Zon 2.

Hamamelis japonica
En medelstor buske med blomning från januari till april. Gula blommor med 2 cm långa, vågiga kronblad i knippen. Bladen får gul höstfärg.

Namnsorten 'Arborea' är en kraftig buske, upp till 5 m. Kan användas på ställen där stora buskage behövs. Zon 3.

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia som är en korsning av H. japonica och H. mollis, är den mest odlade hos oss eftersom den har större och mer färggranna blommor än föräldrarna.

Den är en stor, gles buske, 3-4 m hög och lika bred. De omvänt äggrunda bladen är gröna under sommaren men får lysande gul, orange och röd höstfärg.

De bruna, håriga knopparna slår ut i december-april beroende på vädret. Blommorna är oftast gula i olika nyanser, men det finns nyare sorter med orange, kopparfärgade, röda och brunrosa blommor också. Zon 3.

En av de bästa rödblommande hybriderna är 'Diane', men blommorna är något mindre än hos de gulblommiga hybriderna.

'Arnolds Promise' har doftande blommor i en ren gul färg och blommar lite senare.

'Nina' är en dansk, rikblommande sort med stora, mörkt gula blommor.

'Orange Beauty' har medelstora, väldoftande, naturligtvis orangegula blommor.

'Feuerzauber' har medelstora, bronsröda, väldoftande blommor.

'Copper Beauty' syn. 'Jelena' har stora gula blommor som skiftar i kopparorange.

Trollhasseln är en excellent buske med sin ovanliga blomningstid och bladverkets lysande höstfärger så egentligen borde den planteras mera.


Hamamelis x intermedia 'Diane'


Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'


Hamamelis x intermedia 'Allgold'


Hamamelis x intermedia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB