Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trendig Amaryllis

I november är det säsong för amaryllis, en blomma som blivit riktigt trendig på senare år och som man ser praktiskt taget överallt.

Från Blomsterfrämjandet

Amaryllis i en hög glasvas är både vackert och praktiskt. Glasvasen ger stöd åt stängeln och risken att blomman tippar minskar, dessutom kan man följa lökens utveckling genom glaset. I botten på vasen kan man lägga stenar, sand, änglahår eller något annat vackert. Amaryllis i en kruka på vanligt sätt är förstås också stilfullt. Särskilt när löken tillåts synas tillsammans med mossa eller något annat tilltalande material.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det är lätt att få amaryllis att blomma. När löken vilat på en mörk och sval plats mellan oktober och januari, omplanteras den. Det tar sedan mellan 6 och 10 veckor tills den blommar igen. Genom att plantera lökar i olika perioder kan man alltså få en lång period med amaryllis som blommar. De nya lökarna ger bäst resultat, det tar trots allt lökproducenten tre år att få fram en färdig kvalitetslök.

Växten placeras ljust och soligt men inte i full sol under blomningen. Under tillväxtperioden är 20°C en lagom temperatur, medan 12 - 20°C räcker under viloperioden.

Innan stänglarna kommit upp vattnas växten sparsamt, därefter ökas vattningen försiktigt, dock bör växten också fortsättningsvis vattnas sparsamt, annars blir blomstänglarna långa och krukan tippar lätt.

Efter blomningen kan krukväxtnäring ges en gång i veckan till och med augusti månad och vattningen ökas. När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte ska lägga kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. I oktober är det dags att sluta gödsla och vattna.

Löken ska hållas torrt, mörkt och svalt under viloperioden för att sedan eventuellt planteras om. Deformerade blommor kan tyda på att amaryllisen angripits av lökkvalster.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB