Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdspraxis år 1754

Idag går vi in i vår bokhandel och tillhandlar oss det vi anser oss behöva, när vi t.ex. tänker anlägga en trädgård, vilket inte betyder så mycket huvudbry med den uppsjö av trädgårdsböcker som nuförtiden släpps ut.

Icke så anno 1754, då den här boken gavs ut första gången (i 500 ex). Den var nog ganska ensam i sitt slag eftersom den vände sig till den "vanliga" människan och inte som brukligt var, till de stora godsens trädgårdsmästare.

Det är en erfaren mästare som håller i pennan. Peter Lundberg drev en stor handelsträdgård i Stockholm sedan länge. Han är mycket grundlig och beskriver hur man anlägger och sköter en köksträdgård likaväl som en "lustegård". Man upptäcker snart att inte så mycket förändrats i grunden fram till våra dagar.

Eftersom han inte kunde hänvisa till foton, har han med ett bildrikt och mustigt språk berättat om hur man går till väga, så att alla förstår.

Författaren Hans Mårtensson som lagt det hela tillrätta i denna nyutgåva har nog haft ett styvt jobb att göra den förståelig för oss nutida läsare utan att förlora charmen i den gamla stilen.

I inledningen sammanfattar han den svenska trädgårdens historiska utveckling, i detta fall Kungsträdgårdens, från medeltida kålgård till offentlig park.

Det finns en del faximil av sidor ifrån det gamla trycket, liksom svartvita kopparstick och handteckningar av anläggningar samt enstaka botaniska planscher i färg och några färgfoton som visar nutida trädgårdsvyer.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Till slut påminns vi om "huru varje månads göromål bör regleras och i akt tagas", dvs. vad varje månad innebär av nyttigt arbete i trädgårdens olika delar.

Det här är en mycket annorlunda beskrivning om hur en trädgård bör anläggas - mot det vi är vana vid i moderna glansiga tryck - och har verkligen sin speciella charm. Som jag ser det, är det väldigt roligt att någon - Hans Mårtensson - har bemödat sig att ge oss denna insyn i historiska skeenden i ett ämne som intresserar oss trädgårdsälskare så ofantligt.

Tack så mycket!


Trädgårdspraxis år 1754

Titel:
Trädgårdspraxis år 1754
Författare:
Hans Mårtensson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Akantus Edition
Utgivningsår:
2003
ISBN:
91-973529-7-7

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB