Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårdsplan - hur gör jag?

**Karins designtips** Hur kan jag lägga upp mitt trädgårdsprojekt? Den frågan får jag ofta. Hur går det till? Vilken ände ska jag börja i? Låt mig förklara hur ni kan tänka kring de lite större projekten i trädgården.

Text och bild Karin Malmberg Tidigare avsnitt av Karins designtips hittar ni längst ner i krönikan!

Snart är det vår igen! Jag vet det känns avlägset nu såhär inför julen, men snart är vi där och snödroppar och vintergäck spränger fram ur myllan igen!

Vi brukar säga att vi ska leva i nuet, men det gäller inte i all trädgårdplanering. En del planer och drömmar förverkligas bäst med framförhållning och därför vill jag tipsa er om hur ni kan lägga upp ert trädgårdsprojekt.

Kartan och behoven

Ta först fram en skalenlig tomtkarta där byggnaderna är inritade. Kommunens stadsbyggnadskontor kan fixa fram denna så kallade situationsplan. Tänk sedan ut vilka funktioner ni behöver nu eller drömmer om i framtiden − till exempel växthus, uterum, altan, välkomnande entré och plats för gungor till barnen och så vidare.

#Ni ska trivas!#

Försök prioritera vilket som är viktigast i det fallet att allt inte får plats. Annars brukar det klarna senare och det är ändå bra att börja diskutera vad man vill ha trädgården till. Tänk på att det är ni som ska trivas i er trädgård.

Hitta stilen!

Om ni vill kan ni bläddra lite i trädgårdstidningar och inredningsmagasin och sätta post-it lappar på sådant som ni gillar för att börja ringa in stilen. Jag har planerat trädgård till några olika inredningsexperter och fått en fin så kallad moodboard att utgå från, men så proffsigt behöver det absolut inte vara även om arbetssättet inte är så dumt. Ni gör helt enkelt ett collage med bilder som hjälper er att hitta rätt känsla, stil och atmosfär.

#Börja från noll#

När jag träffar kunder är det vanligaste faktiskt att de inte vet någonting om hur det vill att det ska se ut eller så kanske man inte är överens inom familjen. Men med en del frågor, empatisk förmåga och känsla för stil klarnar det ganska snart vad kunder gillar och ofta kan jag hjälpa til latt jämka ihop olika intressen och åsikter på ett fint sätt.

Själva planeringen

Vill ni ta in hjälp med planeringen kontaktar ni sen er trädgårdsarkitekt som med lyhördhet hjälper er att tänka ut allt så det blir en trädgård i er smak som dessutom fungerar som avsett. Det är inte alls konstigt att ni själv inte kan det eftersom trädgårdsdesignern har en lång utbildning, träning och stor erfarenhet av just detta, precis som ni själv troligen har inom era egna yrken.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Hjälp på distans är inte att rekommendera eftersom så mycket går förlorat då trädgårdsdesignern inte besöker platsen och får chansen att träffar ägarna. Hur konstigt det än låter så är det delvis kunders temperament som genomsyrar hur långt man vågar dra en viss stil. Det är ju inte trädgårdsarkitekten som skall förverkliga sina visioner utan kunden som ska känna att det blir rätt.

Om det är lite snö vid besöket är det inget hinder, men om det blir svårt att bedöma höjderna bör man nog vänta med besöket tills det töar.

Projektets genomförande

Man kan välja att även ta hjälp av trädgårdsarkitekten som projektledare med allt från att ta in offerter till att sista plantan och belysningen är på plats samt att eventuellt förmedla en skötselkontakt eller lära er hur man gör.

Eller så gör man hela eller delar av jobbet själv. Tänk då på att om ni delar in projektet i småområden under flera år, så bildar ändå alltihop en fin enhetlig trädgård i slutänden. Så stressa inte, ha tålamod och hinn njuta och känna glädje längs vägen!

Så här kan det se ut!

Här följer en länk till en fin blogg som kan vara rolig att läsa, där jag hjälpt familjen till en genomtänkt utemiljö på ganska få kvadratmeter. Trädgården ligger i en mysig, havsnära Skånsk by. Jag länkar till första inlägget den 30 april 2012, sen kan ni följa arbetet framåt i bloggen: Skiss på vår trädgård

Hälsningar från Karin, SNITSIG Trädgård & Landskap AB

#Hitta information!#

Här följer ett par bra ställen att leta kontakter och söka information på om ni mot förmodan inte skulle finna hjälpen här hos Odla.nu!

Svenska trädgårdsdesigners En samling av de bästa trädgårdsarkitekterna runt om i Sverige.

Trädgårdsanläggarna STAF anslutna anläggare som jobbar med justa villkor mot kund och anställda.

#Läs tidigare avsnitt av Karins designtips!#

Trädgården lär dig tålamod! Nu kan ni ställa frågor igen!

#Läs Karins serie om att planera din trädgård#

Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 4 - form & höjder Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd Planera din trädgård 6 - materialval Planera din trädgård 7 - växtval Planera din trädgård 8 - belysning Drömmare är vi allihopa

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB