Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgårds-En

Månadens Växt i september 1999 är Juniperus media 'Mint Julep'

Mjuk barrväxt ger trädgårdsgrönt året om

Den lilla trädgårds-enen Mint Julep har snabbt blivit populär för sin friska gröna färg och sitt mjuka, utbredda växtsätt. Pigg i samplanteringar, utmärkt till att dölja murar, husgrunder m.m. Trädgårds-en har valts till Månadens Växt i september.

Varje månad under växtsäsongen väljer de svenska plantskoleorganisationerna ut en växt som får lite extra uppmärksamhet just den period när den är som vackrast. Detta sker i ett samarbete med de holländska växtodlarna och -exportörernas organisation Plant Publicity. Under september månad är det den nya lilla trädgårds-enen Mint Julep som strålkastarljuset riktas emot.

Den rika variationen i barrväxternas färger och former gör dem eftertraktade i alla trädgårdar, där man vill ha en spännande året-om grönska.

Dessutom finns det så många olika slags barrväxter att välja mellan. Mycket trendigt är att sätta samman barrväxter med olika former och färgnyanser. En rätt komponerad grupp av barrväxter kan därför bilda en hel palett av färger, långt mer raffinerad än det strikt julgransgröna vi är vana vid.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Mint Julep är en ganska ny barrväxt och jämförs ibland med de mjuka s.k. kinesiska enarna. Växtsättet är på samma sätt utbrett och de mjuka grenarna har hängande skottspetsar. Plantan blir lika vid som hög, 1-1,5 meter och med en fördjupning i mitten. Färgen är ljust grön och frisk och kan på våren skifta i gulgrönt. Hela växten ger en mjuk och inbjudande prägel.

Döljande grönska
Trädgårds-en gör sig fint i sluttningar och slänter, där de kan bilda mattor. Man planterar dem gärna där man vill dölja fula detaljer som trappsocklar , murar och husgrunder eller för att dölja t.ex. brunnslock och andra skrymmande föremål. Mint Julep är också vacker i samplanteringar med andra barrväxter t ex pelarformad idegran eller med rundklippt buxbom.

Mint Julep är en tålig och lättskött växt. I det vilda växer enar gärna på soliga och väldränerade sluttningar. Trädgårds-en trivs också i full sol och i de flesta jordar men vill inte stå fuktigt. Men som med alla barrväxter måste plantan vattnas väl vid planteringen och vid torrt väder, tills den har rotat sig ordentligt.

Första vintern kan vara känslig, men sedan klarar den sig utan vintertäckning en bra bit upp i landet. Den svåraste tiden för alla barrväxter är våren, när solen värmer plantan men jorden ännu inte har tinat upp. En lätt täckning med granris eller väv skyddar de unga plantorna mot uttorkning. Någon klippning behövs inte.

I södra Sverige kan man plantera buskar ännu i oktober. Och både nya och gamla barrväxter mår bra av en rejäl genomvattning innan vinterkylan sätter sig på allvar.


Trädgårds-enen Mint Julep är en lättskött barrväxt med mjuk grönska som skiftar i färg över året.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB